Strzemiono
Strzemiono
Witam.
Znajdka strychowa. Wojskowe czy cywilne jest to strzemię ? , no i z jakiego okresu może pochodzić?
Pozdr.
Znajdka strychowa. Wojskowe czy cywilne jest to strzemię ? , no i z jakiego okresu może pochodzić?
Pozdr.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Strzemiono
A jak stary ten strych? 

- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
Mam dwa bardzo podobne, mosiężne, datowane wa XVIII wiek- czasy "fryderycjańskie". To jest chyba żelazne- może być wojskowe.
Jakbyś kiedy chciał się pozbyć - jest PW.
Pozdrowienia!!!
Mam dwa bardzo podobne, mosiężne, datowane wa XVIII wiek- czasy "fryderycjańskie". To jest chyba żelazne- może być wojskowe.
Jakbyś kiedy chciał się pozbyć - jest PW.
Pozdrowienia!!!
Niestety strych jest wczesny post socjalmodernizm 

- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
Wiek strychu - nie do końca miarodajny (podobnie jak moje opinie). Masz tu Starego Fryca z "pałąkowatyn" strzemieniem.
Spójrz radzę na inne - konne obrazy z czasów trójgraniastych kapeluszy.
-Istnieje uzasadnione przypuszczenie, że się rozjaśni
Pozdrawiam!!!
Wiek strychu - nie do końca miarodajny (podobnie jak moje opinie). Masz tu Starego Fryca z "pałąkowatyn" strzemieniem.
Spójrz radzę na inne - konne obrazy z czasów trójgraniastych kapeluszy.
-Istnieje uzasadnione przypuszczenie, że się rozjaśni

Pozdrawiam!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Widziałem takie same strzemiona, ale z brązu, u jednego kolekcjonera. Bardzo podobne też mają w Muzeum Łowiectwa i Jeździectwa w Warszawie, tyle że z białego metalu. Ich datowanie to przełom XVIII/XIX wieku, kraj pochodzenia Francja.
Formę mają jak nic z przełomu XVIII/XIXw, tyle że wygląda na staliwny odlew. Może to późniejsze naśladownictwo, chyba że jednak jest kute.
- pulkownikL
stawiam na odlew w jednym kawalku,na kutych elementach zawsze cos sie dojrzy a foto jest dobre,to tyle,na metalurgii sie znam ale na koninie duze 0 

Dodam , ze otwór w dolnej części strzemiona jest dość skomplikowany. Wytłoczenie takiego otworu ,w tych czasach , byłoby trudne technologicznie. Specjalna matryca i do tego jeszcze samo strzemię nie zastosowanie prostego sposobu tłoczenia. Ale to tylko moje spostrzeżenie
Nie róbcie z technologii XVIII-XIX wieku jakiegoś mezozoiku
Ja to bym chciał, żeby dzisiaj robiono wyroby tak solidnie i dokładnie. W tych czasach powszechnie stosowano już odkuwanie na matrycach, więc zrobienie takiego strzemienia nie stanowiło technologicznego problemu.

Ja to bym chciał, żeby dzisiaj robiono wyroby tak solidnie i dokładnie. W tych czasach powszechnie stosowano już odkuwanie na matrycach, więc zrobienie takiego strzemienia nie stanowiło technologicznego problemu.