Egzekucja Murata
-
Egzekucja Murata
Dziś, 13 października, przypada 196 rocznica egzekucji marszałka i króla Joachima Murata, rozstrzelanego przez Burbonów neapolitańskich w Pizzo, podczas próby powrotu na tron (1815). Murat uchodzi we Włoszech za jednego z prekursorów Risorgimenta czyli walk o zjednoczenie Italii.
Re: Egzekucja Murata
''Po przybyciu na miejsce egzekucji zwrócił się do obecnych: >>Nie sądźcie, że ktoś inny niż Bóg zada mi śmierć, nie podoba mi się tylko sposób, w jaki się to stanie. Proszę mi powiedzieć, panie oficerze gdzie mam stanąć?<< Kiedy ustawił się na małym wzniesieniu, rozpiął ubranie i odsłonił pierś.>>Strzelajcie<<, powiedział, >>i nie bójcie się, czyńcie wolę Boga!<< Wtedy oficer powtórzył: >>Niech się Pan odwróci plecami<<. Słysząc ten rozkaz, Murat podszedł do niego i z uśmiechem politowania na twarzy, z rękami i oczami wzniesionymi ku niebu powiedział: '' Czy sądzi Pan, że mogę przeciwstawić się tym nieszczęsnym żołnierzom, którzy muszą zrobić to,czego robić nie chcą? Czy mogę przeciwstawić się czemukolwiek? Jest Pan ślepy, wszystko zostało nakazane i postanowione przez Niebiosa i trzeba wypełnić wolę Bożą.'' Potem wrócił na swoje miejsce. Obnażył pierś i ponownie powiedział: >>Strzelajcie<<.''
Zawsze bardzo podobał mi się ten końcowy fragment biografii Murata, scena dramatyczna, ale i pełna szpanu, tak pasującego do tej postaci.
''Niech żyje Joachim, nasz król!''
Zawsze bardzo podobał mi się ten końcowy fragment biografii Murata, scena dramatyczna, ale i pełna szpanu, tak pasującego do tej postaci.

''Niech żyje Joachim, nasz król!''

w podobnych okolicznościach zakończył żywot Ney
-
Tak; 7 grudnia 1815 r. Był człowiekiem porywczym i nie nadawał się na samodzielnego dowódcę. Właściwie pełną pochwałę można mu dać bodaj tylko za działania pod Dobrym Miastem 5 i 6 czerwca 1807 i pod Frydlandem 14 czerwca tegoż roku. W innych wykazał się tylko odwagą osobistą.