ktoś może pomoże?
ktoś może pomoże?
Witam zwracam się z prośbą do wszystkich a mianowicie: ma ktoś może jakiś referat na temat: "Zbrodnie przeciwko ludzkości w czasie II Wojny Światowej w ZSRR i Niemczech" kolega potrzebuje na studia z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam 

Re: ktoś może pomoże?
To musiałby być bardzo długi referat. Rozumiem, że materiał jest tak rozległy, że kolega po prostu nie wie od czego zacząć ? 

-
Ja bym zaczął od jakiegoś podręcznika (lub innego źródła) prawa międzynarodowego i/lub wojennego, żeby zdefiniować "zbrodnie przeciwko ludzkości", gdzie z pewnością znalazłyby się przykłady z II wojny. Potem można by sprawę rozwijać wg konkretnych opracowań, w których byłoby coś o tych konkretnych zbrodniach.
Dzięki koledzy troszke poszperalem znalazlem mu o zbrodniach Stalinowskich
* Kuropaty
* wielki terror
* wielki głód na Ukrainie
* Gułag
* zbrodnia katyńska
* Represje ZSRR wobec Polaków i obywateli polskich 1939-1946
Niemcy to przede wszystkim obozy koncentracyjne może uda się stworzyć coś ciekawego
* Kuropaty
* wielki terror
* wielki głód na Ukrainie
* Gułag
* zbrodnia katyńska
* Represje ZSRR wobec Polaków i obywateli polskich 1939-1946
Niemcy to przede wszystkim obozy koncentracyjne może uda się stworzyć coś ciekawego

Ehh...
Panowie, wy jak zwykle od dupy strony...
Nie rozumiecie że potrzebny jest gotowiec?

Panowie, wy jak zwykle od dupy strony...
Nie rozumiecie że potrzebny jest gotowiec?

Doskonale rozumiecie, tylko że jeśli kolega kolegi, przypominam - student, poddał się bez walki na takim temacie, niecałe dwa tygodnie po rozpoczęciu zajęć, to ja czarno widzę ciąg dalszy tak obiecującej kariery
.

-
Zwłaszcza, że temat jest banalny. Wystarczyłoby nawet przejrzeć roczniki "Mówią wieki" z ostatnich 10 - 20 lat; w wielu były artykuły na takie tematy. Innym niezłym periodykiem jest "Karta" (tam w dodatku obfita galeria zdjęć). Albo po prostu pofatygować się do najbliższego IPN po wskazówki bibliograficzne, bo oni się takimi tematami zajmują z definicji.
A gotowca nawet można by było strawić, gdyby na taki temat pisał jakiś student kierunku pozahistorycznego. W innym przypadku - zwykła hańba.
A gotowca nawet można by było strawić, gdyby na taki temat pisał jakiś student kierunku pozahistorycznego. W innym przypadku - zwykła hańba.
Niech kolega bierze się do roboty, bo tak od października zaczynać na gotowcach to nieładnie. Mogę w razie czego podpowiedzieć literaturę. Pozdrawiam
Temat banalny, bo gruntownie zbadany. Wystarczy trochę poczytać
Widze koledzy troszkę się zbulwersowali...napisalem ten post myśląc o podpowiedziach o ciekawych stronach do pomocy informacjach itp. a nie gotowcu. kolega studiuje kulturoznastwo wie i troche zna się na historii prosząc mnie o to liczył na ciekawe artykuły jest ambitny chce na 5 a nie 3
może i temat banalny ale i też bardzo ciekawy....bo ja np wiem tyle co w szkole historyczka mówiła i sam wyczytałem z książek uwielbiam historie i tez dlatego tu jestem.a ktoś np Wy wiecie o wiele więcej z innych ciekawych zródeł....po prostu tylko zapytałem z góry przepraszam

Ostatnio zmieniony 13 paź 2011, 17:58 przez konon89, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Do wyżej sugerowanych periodyków dołożyłbym "Inne Oblicza Historii" - tam materiałów o zbrodniach też sporo, z fotogaleriami i niezłym aparatem.
Fajnie napewno cos przejrzymy dzięki to mabyc taki referat zeby oczy wyszły dla wykladowcy 

-
W jednym z nrów "IOH" był obszerny materiał nt. obozów koncentracyjnych/zagłady jako zjawiska socjologicznego; były tez jakieś nt. głodu w obozach i jego wpływu na różne aspekty człowieczeństwa...
to mabyc taki referat zeby oczy wyszły dla wykladowcy
Mam nadzieję,że jeszcze zdążyłem coś podać. coś od czego wykładowcy wyjdą oczy na wierzch.
http://wyborcza.pl/1,85414,4820908.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Moim zdaniem w takim temacie to nie jest najlepsze tworzenie referatu aby zaszokować wykładowcę. Jeśli wykładowca ma być poruszony niech zwiedzi obozy zagłady, albo wsiądzie w machinę czasu i cofnie się do II wś.
Odniosłem wrażenie, że chodzi o zrobienie wielkiego czegoś w amerykańskim stylu, a to tylko referat.
Mam nadzieję,że jeszcze zdążyłem coś podać. coś od czego wykładowcy wyjdą oczy na wierzch.
http://wyborcza.pl/1,85414,4820908.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Moim zdaniem w takim temacie to nie jest najlepsze tworzenie referatu aby zaszokować wykładowcę. Jeśli wykładowca ma być poruszony niech zwiedzi obozy zagłady, albo wsiądzie w machinę czasu i cofnie się do II wś.
Odniosłem wrażenie, że chodzi o zrobienie wielkiego czegoś w amerykańskim stylu, a to tylko referat.
-
Zacząłbym od precyzyjnej definicji śmierci (czy raczej kłopotu z taką definicją). Tu nie do przebicia jest "Trup" Louisa Vincent - Thomas, Wyd. Łódzkie, seria "Człowiek i jego cywilizacja". Czy to praca z filozofii, biologii, czy też jakiejś ezoteryki?