Ponoć to Olsztyn

Dowolny temat zdjęć
Frozzer
Kontakt:

Re: Ponoć to Olsztyn

Post autor: Frozzer »

no nic, trzeba szukać dalej :)
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

Post autor: panzer24 »

Może nie jest to Olsztyn - i tyle ;(
Awatar użytkownika
kermik

Post autor: kermik »

Przejechałem dzisiaj całą Partyzantów i to na 99% nie ta ulica...
Awatar użytkownika
Wieliczka

Post autor: Wieliczka »

To pierwsze zdjęcie to stara Warszawska ( tak twierdzi seniorka ), drugie to okolice Mostu Jana, kawałek Grunwaldzkiej do starej Warszawskiej natomiast budynek w tle został zburzony pod koniec wojny.
duch

Post autor: duch »

Wieliczka pisze: drugie to okolice Mostu Jana, kawałek Grunwaldzkiej do starej Warszawskiej
Konkretnie zdjęcie wykonane jest z obecnej ulicy Mochnackiego w kierunku ul. Grunwaldzkiej
Awatar użytkownika
von der Goltz

Post autor: von der Goltz »

von der Goltz pisze:nie wiem, stara warszawska? mhm

:zebek:
duch

Post autor: duch »

Stara Warszawska biegnie prosto, a ulica na zdjęciu mam wrażenie, że skręca w lewo. Poza tym zabudowa się nie zgadza. Na odcinku, gdzie jest zwarta zabudowa z lewej strony była też zwarta zabudowa z prawej i podobnie na odcinku z luźną zabudowa, była ona luźna po obu stronach.
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

duch pisze:Stara Warszawska biegnie prosto, a ulica na zdjęciu mam wrażenie, że skręca w lewo. Poza tym zabudowa się nie zgadza.
popieram Ducha, to nie jest ta ulica
Frozzer
Kontakt:

A ja skłaniam się ku starej warszawskiej - pamiętajcie, że ta ulica kiedyś wyglądała zupełnie inaczej. teraz brak jest połowy domów, a i sama ulica została mocno zmieniona po budowie nowej warszawskiej. Trzeba by poszukać zdjęć z epoki.
asdic321

Post autor: asdic321 »

Wprawdzie sklaniam sie ku "brytyjskiej" wersji Stuga ;) ale nad stara Warszawska zastanowic sie warto! Tyle ze chyba nad jej odcinkiem przyleglym do ul. Sliwy - w koncu dzialo powinno byc wymierzone tam, skad nadchodzi przeciwnik (Ruskie tez maszeruja "pratiwpalozna"!). W gre wchodzi wiec epizod walk w obronie jakiejs ulicy, ktora mozna bylo sie wedrzec do miasta - i to dajacej artylerii mozliwosc prowadzenia ostrzalu (dystans, pole widzenia, obrona). A wiec zaledwie kilka miejsc na wylotowkach, przy mostach lub innych przesmykach - pytanie ile i gdzie? Ale w koncu Olsztyn twierdza nie byl a i "urodzaj" na niemieckie pojazdy pancerne mial sie wyraznie ku koncowi!
Podsumujmy wiec co widac na zdjeciu: mamy tam ciag zabudowy najwyzej pietrowej, przerywany i o wyraznie prowincjonalnym charakterze - nowe kwartaly automatycznie zatem odpadaja. Ulica wznosi sie lekko (lukiem w lewo?), teren na wprost i w prawo, na rogu jest kamienica skierowana do drogi szczytem szerokim na dwa okna. Jej front, jak mozna domniemywac, musial byc polozony przy skrzyzowaniu z inna ulica lub przy jakims placu/skwerze/moscie. Jest tam w kazdym razie dosc sporo wolnego terenu. W tle widac (chyba) wieze, pewnie ratusza lub katedry. Elewacja i okna kamienicy dosc charakterystyczne ale to moglo zniknac pod tynkiem (na zdjeciu widac juz spore zniszczenia) lub w przebudowie. Albo w ogole - jak twierdzi Nestorka od Wieliczki :guru:
Pierwsza relacja w kazdym razie juz jest, pytajmy wiec dalej "najstarszych gorali" albo szukajmy innych zdjec tamtego rejonu miasta! :D
Ostatnio zmieniony 01 paź 2011, 00:47 przez asdic321, łącznie zmieniany 1 raz.
Frozzer
Kontakt:

najbardziej prawdopodobne wg mnie ujęcie
gdyby - nie to, że powstały wyższe budynki i 80% ze starej zabudowy uległo wyburzeniu to mogłoby pasować. Wieża ratusza również byłaby widoczna przy niższej zabudowie

Obrazek
Frozzer
Kontakt:

teraz tak patrzę na to zdjęcie - ta kamienica co kiedyś w niej się mieścił sklep żeglarski (parter malowany na niebiesko) to może być nasza pasiasta kamieniczka, za nią jest przerwa i dwa budynki - niższy i wyższy. W niższym komin i dach pasują, wyższy przerobiony po wojnie.
asdic321

Post autor: asdic321 »

Hmm, ale za d. zeglarskim teren nie wznosi sie a opada... :( Malo pasuje tez obecna szerokosc ulicy i odleglosc jej skraju od linii zabudowy. Z kolei gdyby cofnac sie na poludnie, to po lewej sa drzewa ktore bylyby juz na fotografii! To co, Grunwaldzka od strony wiaduktu? :D Chyba bez starych zdjec nic sie wiecej nie da zrobic...

P.S. A na Nowowiejskiego pasowalo idealnie - musiales sie upierac przy tej szoferce?! :zebek:
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=518725" onclick="window.open(this.href);return false;
lukałem na tej stronie i nic, jak jedna strona wydaje się być dopasowana to druga ni w ząb, może ktoś inny coś znajdzie
Awatar użytkownika
Wieliczka

Post autor: Wieliczka »

wydaje mi się, że pasuje tam gdzie teraz jest parking na zdjęciu po prawej stał właśnie taki budynek.
ODPOWIEDZ