Mowa "pruska"?
Re: Mowa "pruska"?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wenedowie" onclick="window.open(this.href);return false;
asdic już chyba wyjaśnił o co biega w tym wszystkim i gdyby chodziło tylko o ''wyrwanie ''paru euro na pseudonaukę to można by temat zmarginalizować,lecz wykorzystywanie Prusów przez Litwę do budowy mitu założycielskiego swojego państwa to zjawisko niepokojące .

-
Zwłaszcza, że podczas krzyżackiego podboju ziem Prusów ich bałtyjscy "bracia" Litwini tyleż pomagali pruskim powstańcom, co ich wrogom.
Jesli tak na to patrzec, to i nasz udzial walnie przyczynil sie do wymazania Prusow z historii i mapy Europy. Mieszkajac na ich plemiennych ziemiach ronimy wprawdzie czasem lze na losem ostatniego z "wytepionych" na kontynencie ludow miejscowych ale czy to nie lza krokodyla? 

-
Dlatego czasem mam ochotę, wzorem dawnych Prusów lub Jaćwięgów, złupić jakąś część województwa mazowieckiego, najlepiej Warszawę
. Jak mawiał towarzysz Uljanow ksywa "Lenin": "Grabi nagrablennoje!"
.

Taaak... Kiedy w 1998 r. mieszczanie z Moraga ciagneli na protest do stolicy swoje armaty, tez mialem nadzieje ze zrobia z nich wreszcie praktyczny uzytek! 

-
A na skargi, że palimy, rabujemy, gwałcimy etc. - odpowiemy historycznym: "Ne presti!".
A wracajac do naszej zabawy
proponuje maly konkurs w oparciu o slownik polsko-pruski:
http://pruthenia.pl/jezyk/slownik_2006.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Moze ktos sie pokusi o ulozenie pruskiego "w Szczebreszynie..."? Chodzi o majaca logiczne znaczenie zbitke 5-10 slow, ktora bedzie maksymalnie trudna do wymowienia!

http://pruthenia.pl/jezyk/slownik_2006.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Moze ktos sie pokusi o ulozenie pruskiego "w Szczebreszynie..."? Chodzi o majaca logiczne znaczenie zbitke 5-10 slow, ktora bedzie maksymalnie trudna do wymowienia!

z uwagi na to, że w owym słowniku nie znalazłam słowa chrząszcz zastąpiłam je słowem trzmiel, a idzie to tak:
EN SZCZEBRZESZYNIE KAMS KALSATWEI EN DRUGGIES.
EN SZCZEBRZESZYNIE KAMS KALSATWEI EN DRUGGIES.

Brzmi calkiem niezle
ale do prawdziwego "lamacza jezykow" jeszcze daleko!
Mialem na mysli zeby utworzyc wyrazenie (mniej lub bardziej sensowne) nie do wyartukulowania dla przecietnego Slowianina! 

No to rzucam wyzwanie - kto wymowi ponizszy tekst jednym tchem?
AUKTAIRIKÎSKU ENLAUKÎTAJS NIPEISĀLINGISKU BEZDÎTWEI KALSÎWINGISKAI ÊN EMPAKKINSENIS KAKÎNSLINTWEI
Trzeba jeszcze popracowac nad odmiana ale rzecz w tym, ze "arystokratyczny badacz analfabetyzmu bzdzi glosno celujac w bagaz"

AUKTAIRIKÎSKU ENLAUKÎTAJS NIPEISĀLINGISKU BEZDÎTWEI KALSÎWINGISKAI ÊN EMPAKKINSENIS KAKÎNSLINTWEI
Trzeba jeszcze popracowac nad odmiana ale rzecz w tym, ze "arystokratyczny badacz analfabetyzmu bzdzi glosno celujac w bagaz"

Ostatnio zmieniony 26 wrz 2011, 23:03 przez asdic321, łącznie zmieniany 1 raz.
Ha! Ciekawe czy pomysłodawca da radęasdic321 pisze:No to rzucam wyzwanie - kto wymowi ponizszy tekst jednym tchem?![]()
AUKTAIRIKÎSKU ENLAUKÎTAJS NIPEISĀLINGISKU BEZDÎTWEI ÊN EMPAKKINSENIS KAKÎNSLINTWEI
Trzeba jeszcze popracowac nad odmiana ale rzecz w tym, ze "arystokratyczny badacz analfabetyzmu bzdzi celujac w bagaz"

Probuje i staram sie nie zniechecac - do piatku wieczorem powinienem dac rade! 

-
Nieraz słyszałem bałtyjskie (litewskie) "śpiewy po rosie" - tak na biwakach, jak i hity rockowe - i zdecydowanie nie podoba mi się melodia tej mowy. Z pruską i "pruską" może być jeszcze gorzej
. Próby wymawiania powyższych fraz (nawet jeśli fragmentaryczne) przekonały mnie, że w pewnych językach trzeba wzrastać, żeby sprawnie mówić i żeby jeszcze się podobało. Nic nie przebije szlachetnej wzniosłości łaciny i szlachetnej prostoty (a urody obu) włoskiego.

Zaiste malo to wzniosle i szlachetne dzwieki a i nielatwe do wymowienia wcale! Tak sobie mysle, czy brzmienie owej mowy nie bylo jednym z powodow tak latwej akulturacji i wynarodowienia jej uzytkownikow...