Archeo!

Wszystko co związane z eksploracją
Awatar użytkownika
zoz

Archeo!

Post autor: zoz »

Mam takie to pytanko. Ostatnio wpadla mi w rece (zupelnie przypadkowo) mapa zagospodarowania przestrzennego pewnego dosc duzego terenu i nowo powstajacego osiedla mieszkaniowego w okolicach Olsztyna. Teren przeczesywany jak mniemam setki razy przez wiekszosc z nas! Na terenie tym nialy miejsce dzialania pierwszowojenne. Teraz pytanie, na planie tym zaznaczone sa 4 miejsca archeo!A1,A2,A3,A4.Na dwuch pierwszych jest zakaz prowadzenia jakichkolwiek prac budowlanych a na dwuch pozostalych prace ziemne mozna wykonywac tylko i wylacznie pod nadzorem konserwatora zabytkow! Ciekaw jestem co tam interesuje archeologow? Dzialania pierwszowojenne? Zawsze myslalem ze zajmuja sie, no troche starszymi czasami.. Zaznaczam, mino posiadania tych mapek NIE KOPALEM TAM I KOPAL NIE BEDE! Tak z ciekawosci sie pytam.
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

może zdradź to miejsce - żeby nikt z nas przypadkiem tam sie nie pojawił ?
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

Witaj,
Frozzer ma racje - powiedz co to za rejon bo tak to trudno co kolwiek stwierdzić

pozdr.warwick
jatech

Post autor: jatech »

Działań pierwszowojennych nikt nie będzie szukał na głębokości posadowienia fundamentów.
Myślę że chodzi o układ warstw, lub ewentualnych zabytków archeologicznych w warstwach ziemi itp. rzeczy, które dla nas - szarych ludzi nie mają żadnego znaczenia.
A co do zdradzania miesc to mam propozycję: jeżeli ktoś ma dobrą miejscówkę - to niech ją zdradzi, a my nie będziemy tam chodzić :).
Awatar użytkownika
warwick

jatech pisze: ...A co do zdradzania miesc to mam propozycję: jeżeli ktoś ma dobrą miejscówkę - to niech ją zdradzi, a my nie będziemy tam chodzić :).
tu nie chodzi o miejscówkę ale raczej o to by nie zrobić z tego miejsca miejscówki bo można popaść w kłopoty - a to czy ktoś jest DEBILEM i kopie świadomie na stanowiskach archeo to już jego sprawa i nikt tu nikogo nie będzie wychowywał

możemy go co najwyżej napiętnować bo tak trzeba robić z głupotą

zoz napisał że miejsce czesane było przez wszystkich i zapewne będzie przez następne "pokolenie" poszukiwaczy z tym ze Ci co to robili do tej pory mogli nie mieć zielonego pojęcia o takich stanowiskach a ci co będą chcieli przyjść po nas będą wiedzieli które rejony omijać żeby na wjazd przygoda nie zakończyła się bardzo smutnie

jatech specjalnie dla Ciebie 5 miejscówek pierwszych lepszych z czapy z których wyszła góra fantów i pewnie jeszcze będzie wychodzić : Muszaki, Ruskowo, Chwalibogi, Różan, Królikowo :)

na zdrowie - do dzieła

pozd.warwick
Frozzer
Kontakt:

dokładnie zgadzam sie z warwickiem

zoz napisał ze to znane i czesane miejsce przez wszystkich - dlatego zacząłem sie obawiać i chciałem znać lokalizacje tylko po o żeby sie tam przypadkiem nie pokazać

warwick - zapomniałeś do listy dorzucić mierzei, Helu oraz Bieszczad,
ba, w Bieszczadach nawet dam ci dokładny namiar - Chryszczata, Maguryczne, Manilowa, Berdo, przełęcz żebrak...

:D
Awatar użytkownika
ostrybrzytwa

Post autor: ostrybrzytwa »

zoz możesz jak co ogólny zarys chłopakom podać i tak jesteśmy w tej okolicy non stop , zobaczymy jaki wpływ będzie miało to na bywalców forum z mojej działki i tak widać cały ten teren , tak też intruzów z łopatą nie problem dostrzec :!:

Panowie dokładnie w papierach napisano tak ,, wszelkie prace ziemne związane z realizacją inwestycji należy poprzedzić ratowniczymi badaniami archeologicznymi . Projekty realizacyjne należy uzgodnić z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków ''
Awatar użytkownika
zoz

Jest to przed Tomaszkowem. Nowo powstajace osiedle domkow jednorodzinnych po lewej stronie drogi,wjazd od Olsztyna. Teren dosc rozlegly a miejsca archeo sa cztery.
Frozzer
Kontakt:

jako ciekawostkę powiem, że onegdaj został tam znaleziony skarb monet rzymskich
Awatar użytkownika
zoz

No to ladnie Frozzer! No nie ma bata jak nie znajdzie sie jakis amator!! Ale jak spotkam to sumiennie ostrzegam! :kon: :axe:
Awatar użytkownika
warwick

RILAKS TEJK IT IZI :D

o skarbie było wiadomo w tym miejscu nie od dziś i wszyscy co bardziej zainteresowani tematem naszego regionu o nim słyszeli - o tym znalezisku - z tego co kojarzę - nawet pisał Piechocki

a tak przy okazji zastanawiam się czy ktoś już kupił działki na których są te miejsca, a jak kupił to czy był tego świadom bo teraz koszt postawienia domu może mu "ciutkę" wzrosnąć :)

pozdr.warwick
Frozzer
Kontakt:

uważam, ze o takich sprawach, jak występowanie stanowisk archeologicznych w danym rejonie powinniśmy głośno informować.

wtedy dany delikwent nie będzie się próbował wymigać - że on nie wiedział, i wiadomo będzie, że świadomie je rozkopuje a nie przez "przypadek"
Awatar użytkownika
zoz

A Ja tak nie do konca, wlasnie boje sie tych swiadomie kopiacych! Chec zysku moze byc duzo silniejsza!
Frozzer
Kontakt:

zoz pisze:A Ja tak nie do konca, wlasnie boje sie tych swiadomie kopiacych! Chec zysku moze byc duzo silniejsza!
ale to oni poniosą konsekwencje, nie ty :)

to tak samo jak z kradzieżą, wszyscy wiedzą, że kraść nie wolno a i tak niektórzy obrabiają banki - ale to znaczy, że żadnego banku nie powinno być na mapie ??
jatech

Post autor: jatech »

Uważam, że błędem jest podawanie miejsc z których wychodziły rzymskie monetki.
Mieszkam parę kilometrów na północ od Olsztyna i wiem, że "ludzie" kopią na średniowiecznych wałach wiedząc że jest to teren archeo podobnie jak blisko leżące grodziska. Zawsze się znajdzie jakiś debil - amator, który myśli że coś tam znajdzie.
To co pisałem to była tylko czysta ironia i proszę postarać się odróżnić to od rzeczywistości, która nie zawsze wygląda tak słodko.

P.S. Nawet w tym dziale piszą osoby, które nie mają czystego sumienia w tej dziedzinie.
ODPOWIEDZ