Pokażcie swoje guziki napoleońskie
Re: pokażcie swoje guziki napoleońskie
Proszę foto
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Było kilka wzorów tego guzika. Twój jest najpodobniejszy do tego:
http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=964" onclick="window.open(this.href);return false;
Po prawej stronie wieńca liście nie za bardzo mi się zgadzają i podstawa wieńca w kształcie strzałki.
Możliwe, że patynowany pastą siarkową.
A uszka jak mówiłem, były także drucikowe.
http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=964" onclick="window.open(this.href);return false;
Po prawej stronie wieńca liście nie za bardzo mi się zgadzają i podstawa wieńca w kształcie strzałki.
Możliwe, że patynowany pastą siarkową.
A uszka jak mówiłem, były także drucikowe.
Kurcze
, wydaję się na oryginał. Choć 100% pewności nie mam.
Szukam na necie podobnych wzorów, jak na razie marny wynik.

Szukam na necie podobnych wzorów, jak na razie marny wynik.
Są też ze strzałką. Ten po prawej, jest niemal identycznego wzoru.FELIX pisze:podstawa wieńca w kształcie strzałki.

Strzałka się różni. O to mi chodziło
. Jest za szeroka na wzór, który podałeś poniżej i za szeroka na wzór, którego fotę gdzieś widziałem.

Prosiłbym o id, gdyż jest trochę inny wymiar 17mm, pojedyńcze uszko urwane i jest srebro lub nierdzewka. Sam niewiem.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam Stefan
Z góry dziękuję
Pozdrawiam Stefan
guzik wygląda na cynowy - nie mylić z cynkowym 

Raczej nie bardzo, bo cynowy to jest dosyć miękki, a to jest metal twardszy.
- osterode
Przyklejam zdjęcia swoich guzików z PFE. Znaleziska sprzed jakiegoś czasu, ale warto aby były w galerii.
otóż nie
była cała masa cynowych guzików cywilnych - i nie były one miękkie. To nie taka cyna jak do lutowania, nie była to czysta cyna. Przykładem jest cała masa cywilnych guzików z 17-18w z motywem gwiazdki, okręgów itp. również w srebrnym kolorze.
dodatkowo na rewersie widać szew po odlaniu. Srebrny guzik ucho miałby dolutowane - jeżeli wogóle cały byłby ze srebra, a nie jako cienka blaszka nałożona na stelaż z brązu

była cała masa cynowych guzików cywilnych - i nie były one miękkie. To nie taka cyna jak do lutowania, nie była to czysta cyna. Przykładem jest cała masa cywilnych guzików z 17-18w z motywem gwiazdki, okręgów itp. również w srebrnym kolorze.
dodatkowo na rewersie widać szew po odlaniu. Srebrny guzik ucho miałby dolutowane - jeżeli wogóle cały byłby ze srebra, a nie jako cienka blaszka nałożona na stelaż z brązu
- osterode
Frozzer metal o którym mówisz to tzw. pewter
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Zgadza się, nazwa uciekła mi z pamięci - zawartość cyny w pewterze jest w przedziale od 90% do 98% - pozostałe metale to antymon oraz miedź.
-
33. pp płk Pouchelon, wiosną 1807 w brygadzie Grandeau, 2. dyw. Frianta w III Korpusie Davouta. Na 1 IV 1807 stan w dwóch batalionach 1355 bagnetów. Właściwie cały szlak bojowy III K w 1807.
A ja mam nieco odmienne pytanko, odnośnie jednego ze zdjęć. Co to za moniaki były zlepione i stopione ? 

Co to za cudo "zastępczy pułk artylerii"?
Cynowe guziki z numerami i armatami nosili pociągowi/taborowi artylerii, przypisani do danego pułku. To oni ciągnęli zapasy amunicji,reszta zaś obsługiwała działa posiadając takie same guzki,ale mosiężne.
Cynowe guziki z numerami i armatami nosili pociągowi/taborowi artylerii, przypisani do danego pułku. To oni ciągnęli zapasy amunicji,reszta zaś obsługiwała działa posiadając takie same guzki,ale mosiężne.
- osterode
Horhe. Miałem na myśli,że jest to duplikat guzika. Oryginał odciśnięty(odlany) w miękkim stopie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.