Całuśny Napoleon pod Dwórznem

Lata 1799-1815
Robcio

Całuśny Napoleon pod Dwórznem

Post autor: Robcio »

:) Witam wszystkich. Czy ktoś sprawdzał okolice Dwórzna i żołędnika? Z dostępnych opisów wynika że niezła była tam jatka acz mi osobiscie nie dane było trafić na ciekawszy fant. Może to tylko opisy są koloryzowane przez dawnych kronikarzy? Jednak przynaję ze mapy z pola bitwy są zachęcające.
Może dla zwiększenia efektów poszukiwań oraz obalenia mitu ogromnej bitwy zorganizujemy totalne czesanie kilku hektarów łak tamtejszych terenów? Zobowiązuję się przygotować odpowiednią ilość płynów do czyszcenia znalezionych fantów a także przygotowania duszy i ciała do "historycznego " spojrzenia na tamteszej pola.
Pozdr. Robert
duch

Post autor: duch »

A kiedy miałoby się to odbyć ? W ten weekend zagoszczę w Bartoszycach, więc będę mieć zdecydowanie bliżej niż z Olsztyna
marti

Post autor: marti »

Chetnie sie przyłaczę ale dopiero po niedzieli , może w przyszły przyszły wekkend?
Robcio

:lol: no to sa pierwsi ochotnicy. Super. Myślę ze trzeba dać trochę czasu matce naturze i naszym farmerom coby teren stał się bardziej przyjazny.Moze koniec miesiąca..gleba będzie niezle zjeżdżona przez stalowe rumaki farmerów.
Czekam też na cenne wskazówki tych co byli i znależli cosik z fantów.
Czyżby nikt z forowiczów nie bawił tam z wykrywką?
Proponuje by też zachaczyć o Glądy gdzie w ustach tubylców przewijają się jakoby pojazdy porzucone na skraju lasu...straciłem tam kawałek wątroby. Potrzebne są uderzeniowe coby przycisną tublcó moga tamtejszych płynów.
Z moich skromnych informacji wynika że tamtędy przesuwały się siły 24DPanc w kierunku Górowa ( sławetne okrążenie wojsk radzieckich w Górowie). W Glądach była tez kwatera Napoleona a także i Hossbach kierował uderzeniem coby wyrwać się z braniewskiego worka. Czy niektórzy z was pamiętają 17DP i marcowe poszukiwania pod Ornetą?
Pozdrawiam Robert
marti

Post autor: marti »

Robcio pisze::lol:.... Czy niektórzy z was pamiętają 17DP i marcowe poszukiwania pod Ornetą?
...Oj pamiętaja :pijak:

Niestety nigdy nie bawiłem w okolicach Dwórzna, dla mnie priorytetem była była bitwa pod Jurkami ( biliższa ciału koszula hehe), no i od czasu do czasu Lemity."Mój Napoleon" jednak nie był chojny w fanciki . Dlatego tym chetniej sie przyłacze , byle nie 26 sierpnia.
PanzerII

Post autor: PanzerII »

Jakoś trzy tygodnie temu kopałem w miejscu bitwy o której mówicie, niestety rezultatem był jedynie guzior LWP, poza tym po dwóch godzinach przegoniła mnie burza. Rozmawiałem z mieszkańcami żołędnika i dowiedziałem się, że regularnie przyjeżdżają tam poszukiwacze, corocznie nawet jeden niemiec, a więc pewnie jest tam czego szukać. życzę powodzenia, szkoda że nie dam rady z Wami wyruszyć. Pozdrowienia z Górowa!!! :D
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Bylem tam w sierpniu rok temu wyskoczylo mi pare kulek i podkowa ale raczej nie napoleonska a sprawdzalem obie strony drogi i obecnie ten maly strumyczek ale powodzenia.....
Robcio

:) jednak moje obawy się potwierdzają. Duży szum wokól bitwy jednak bez większych fantów. Przypatrujac się informacjom podawanym przez forowiczów myślę ze mozna coś znależć ale ...trzeba poszukać tam gdzie uderzenia poszły po flankach. Teren jest trudny , trochę krzaczorów , trochę drzew. Jednak szukająć "kupą mości panowie" znajdziemy jeszcze nie jeden guziczek.
Potwierdzeniem może być zegarek znaleziony właśnie na uboczu i trochę kulek.Godziny nie odczytano :)
Moi tajni współpracownicy donoszą że pola sa nieruszone przez leniwych farmerów. Trudno musimy poczekać do końca żniwowania.
Jesli nie damuy rady Napoleonowi popróbujemy szukać na styku działania 174 DP ( radz). To oni właśnie urządzili na cacy Stuga który jest teraz jako wzmocnienie mosty.
Pozdrawiam Robert
PS. do admnina. Czy dla nowych poborowych ( bo takim się czuję w stopniu szeregowego) przewidziano uroczystą przysięgę z poczęstunkiem ( wkupnym) ? :)
Frozzer

Post autor: Frozzer »

wymoderowano
Ostatnio zmieniony 30 paź 2007, 22:34 przez Frozzer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sepp

Frozzer moze to jakies fatum bo mi tez wyskoczyly 3 :D

Ps Mozecie sprawdzic taka mala zalesiona gorke po lewej stronie i pamietajcie ze teren w 1807 byl tu bardzo podmokly wrecz bagienny :x :)
U96

Post autor: U96 »

Osobiście chodziłem po tych polach z marnym skutkiem. Myślę że trzeba zacząć od tzw. Ruskiej Górki i w stronę Janikowa . :x
Adam
Frozzer

Post autor: Frozzer »

wymoderowano
Ostatnio zmieniony 30 paź 2007, 22:34 przez Frozzer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sepp

Takze to typowa wielka potyczka na kartkach a w rzeczywistosci sami widzicie :?
RobiN

a może kopanko

Post autor: RobiN »

a może kopanko 2 września w tamtych rejonach ??
duch

Post autor: duch »

Dla mnie termin super - akurat będę w okolicy. Może być tylko problem z godzinami wczesnoporannymi, ponieważ 01.09 będę na weselu :wink:
ODPOWIEDZ