kopia monety czy plomba?
kopia monety czy plomba?
Witam. Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotu jaki znalazł mój sąsiad w czasie kopania ogródka.Przedmiot wykonany jest z ołowiu i wielkością zbliżony do monety 5-złotówki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Re: kopia monety czy plomba?
Tak czy owak, nawiązuje do Kazimierza Jagiellończyka. To on dodał do krzyżackiego herbu Gdańska swoją koronę (najstarszym herbem Gdańska był wizerunek korabia).
Ostatnio zmieniony 18 lip 2011, 19:21 przez srebrny_lis, łącznie zmieniany 1 raz.
Szeląg gdański Kazimierza Jagiellończyka 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sepp, moneta z Twojego skanu i blaszka pokazana przez matrixa są całkiem inne.
Jeżeli jest ona wykonana z ołowiu, to na pewno nie jest to moneta. Na falsa z epoki również nie wygląda - ołów wyjęty z ziemi po tylu latach byłby już nieźle utleniony. Obstawiam współcześnie wykonaną kopię monety.
Pozdrawiam
Jeżeli jest ona wykonana z ołowiu, to na pewno nie jest to moneta. Na falsa z epoki również nie wygląda - ołów wyjęty z ziemi po tylu latach byłby już nieźle utleniony. Obstawiam współcześnie wykonaną kopię monety.
Pozdrawiam
- wojtes1200
To faktkaytek pisze:Sepp, moneta z Twojego skanu i blaszka pokazana przez matrixa są całkiem inne.

Pokazałem tylko jak powinna wyglądać 

-
To, że nie moneta to oczywiste. Nawet korona orła tzw. "piastowska" (bez korony)
. Podziwiam tylko wykonawcę tego suwenira [?]: ponoć ołowianych pamiątek nie powinno się produkować (żołnierzyki padły już dawno).

Chamska kopia dla turystów, mam kilka takich lokalnie bitych "starych" monet.