Oberland

Wszystko co związane z eksploracją
Jam łasica

Oberland

Post autor: Jam łasica »

Mam wielka proźbę do znawców tematu, mianowicie czy ktoś z was posiada mapę tzw. Oberlandu , jakie miejscowosci dokładnie obejmowała i jaka jest w ogóle geneza tej krainy ? czy można zaliczyć Oberland do Warmii i Mazur ? Czytałem ze Oberland to Górne Prusy czyli tak jakby nie wschodnie?
meickel
Kontakt:

Post autor: meickel »

To nie jest pojęcie polityczne, więc mapy ze ścisłymi granicami raczej nie znajdziesz. Niemieckie strony internetowe dają różne definicje, z których najcześciej powtarza się: Das Oberland erstreckt sich zwischen der Pasleka (Passarge) und dem Weichseldelta etwa von Elblag (Elbing) aus bis sĂźdlich Olsztynek (Hohenstein). Jest to oczywiście część Mazur. Starsza definicja (ze Słownika Geograficznego):
Oberland, stara nazwa części prowincyi
pruskiej. Rozróżniano „Polniseh Oberland" i
„Deutsch Oberland." Pierwsze obejmowało
miasta: Szczytno, Wielbark, Sibork, Diałdo-
wo, Dąbrowno, Olsztynek, Ostród, to jest
mniej więcej dzisiejsze powiaty szczycieński,
niborski i ostródzki, a więc zachodnią część
kraju mazurskiego; do drugiego liczono mia-
ata Elbląg, Tolkmicko, Pasłęk, Libsztat, Mo
rąg, Miłomłyn, Miłuzę, Zełwałd, Susz, Prabu
ty. Kwidzyn, Dzierzgoń, a więc mniej więcej
dzisiejsze powiaty kwidzyński, suski i elbląg-
ski (ozęść wschodnią) w Prusach zachodnich,
pasłęcki i morąski w Prusach wschodnich Oko
lica miast Morąg, Miłomłyn, Ostród aż do
Olsztynka miała jeszcze oddzielną nazwę Hoc-
kerland (ob.).
marti

Post autor: marti »

Kiedys podobna dyskusja toczyła sie na sasiednim forum PFE i z tamtad pochdzi ta mapka, teren na czerwono zaznaczony Oberland
Obrazek
Też jestem ciekaw kiedy pojawiła sie ta nazwa? :)
Jam łasica

Post autor: Jam łasica »

Dzięki bardzo :D właśnie, kiedy ta nazwa zaczeła funkcjonować bo o ile pamietam to w XV i XVI w były to Pogezania i Pogezamia. I jeszcze jedna proźba - wszelkie linki i stare zdjecia Kanału Oberlandzkiego mile widziane :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

Post autor: Piłsudczyk »

Spotkałem się z teorią, że nazwa Oberland zaczęła funkcjonować w II poł. XVIII w. (ściślej mówiąc krótko po włączeniu m. in. Warmii do Prus w wyniku pierwszego rozbioru Rzeczypospolitej - 1772 r.) Słyszałem też, że termin mógł istnieć już w XVII wieku (uzyskiwanie niezależności przez Prusy) dla wyraźniejszego odróżnienia tych ziem od polskiej Warmii.
Pozdro
Mark

Post autor: Mark »

Oberland czyli Prusy Górne powstały po sekularyzacji zakonu krzyżackiego w Prusach czyli po 1525 r!!!! przetrwały także w nowym podziale administracyjnym po 1772 ( pierwszym rozbiorze RP) w ramach Ostpreussen czyli Prus Wschodnich. Jest to kraina posiadająca swoistą odrębnąść kulturową przejawiającą sie w charakterystycznym budownictwie, wystroju wnętrz, sposobie meblowania chałup oraz ich kolorystyce a także w specyficznych cmentarzach z drewnianymi nagrobkami...... itd itd itd :)
niżej mapka i przykładowe nagrobki oberlandzkie

http://img225.imageshack.us/img225/3664/oberlandkc6.jpg
http://img217.imageshack.us/img217/3890/nagrobkibu2.jpg
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Te drewniane nagrobki przypominaj mi kamienne Baby Pruskie :) ciekawe czy sa jeszcze gdzies na starych cmentarzach spotykane :) Jezeli ktos ma fotki to prosze o wklejenie Pozdrawiam
Mark

Post autor: Mark »

Drewniane nagrobki występowały w Oberlandzie m.in w Kalniku i Moragu a także na "Małej Litwie":)
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

Post autor: Piłsudczyk »

Przed 1945 r. Iława była nazywana "Perłą Oberlandu". Jest coś w tym...
ODPOWIEDZ