monety rzymskie

Wszelkiego rodzaju środki płatnicze
Awatar użytkownika
pulkownikL

monety rzymskie

Post autor: pulkownikL »

po moczeniu w oliwce jeden puścił ,a drugi niebardzo,da się coś przeczytać więc tragedii nie ma
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
syriusz13

Re: dwa moniaki

Post autor: syriusz13 »

O szooook toż to rzymki.Ale piękne!!!!Moje marzenie.
Awatar użytkownika
FELIX

Post autor: FELIX »

Większa moneta:
Awers:
Lincyniusz II
DNVALLICINLICININIVSNOBC Dominus Noster Valerius Lincinianus Lincinius Nobilissimus Caesar

Rewers:
Jowisz stojący w lewo, trzymający Victorię na kuli i berło, orzeł z wieńcem w dziobie do lewej z klatką po prawej.

321-324 r.
http://www.tesorillo.com/aes/051/051i.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Mniejsza:
Awers:
Zawoalowany Konstancjusz I Magnus patrzący w prawo
DVCONSTANTI NVSPTAVGG Divo Constantinus Pater Augustorum

Rewers:
Konstancjusz II
VN MR Veneranda Memoria

347 - 348 r.
http://www.tesorillo.com/aes/017/017i.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Mogłem coś popierdzielić bo nie do końca rozumiem w jaki sposób używać tej strony, ale jak widać to potężne narzędzie jak tylko wie się jak z tego korzystać.
Awatar użytkownika
pulkownikL

tak jest,mniejsza mennica SMALA,alexandria, wieksza SMNA,tego jeszcze nie doszłem ale dzieki za fajową stronkę,ja szukam na, mcsearch.info ,jest też ok
Awatar użytkownika
FELIX

SMAL Alexandria, Egypt

SMN Nicomedia (Izmit, Turkey)
SMAN Antioch/Antiochia (Antakiyah, Syria)

Ja nie znalazłem takich oznaczeń, które ty podałeś. Pokopię jeszcze w necie. Dam znać jak coś się zmieni.
Awatar użytkownika
pulkownikL

akurat w tym miejscu co jest mennica ktoś kiedyś musiał nadepnąć buciorem bo kiepsko widać,mam za kiepski aparat bo bym zrobił foto,ale to nic,możliwe że zostanie to nie do rozwiązania,mam też stronkę z mennicani rzymian ale nic nie pasi, S jest na pewno,następne wyglądają mi na M lub N ,ostatnia A,niezłe archiwum X
Awatar użytkownika
FELIX

Ja się na tym nie znam. Starałem się jedynie ci pomóc, dając wędkę a nie rybę. Sam jestem ciekaw wszystkiego co da się odczytać na tej monecie, dlatego jeszcze mogę ci polecić tą stronę:
https://tpzn.fora.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
:)
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

Piękne stany.
Awatar użytkownika
ostrybrzytwa

Post autor: ostrybrzytwa »

Tworas pisze:Piękne stany.

Tworas chyba zabrakło Tobie słowa ,, były '' :zebek: (zajrzyj do działu konserwacje )
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Licyniusz panował jako Imperator Caesar Valerius Licinianus Licinius Augustus od 11 XI 308 do 18 IX 324. Jeżeli ten katalog nazywa go Licyniuszem II, to pierwszym musiałby być cesarz Galien czyli Imperator Caesar Publius Licinius Egnatius Gallienus Augustus, którego przedwcześnie zmarły syn też nosił tytuł cezara jako Publius Cornelius Licinius Valerianus zwany Saloninem. W historiografii jednak ojciec funkcjonuje jako Galien a Licyniuszem jest dopiero pierwszy z wyżej wymienionych.
Konstancjusz I czyli Caius Flavius Constantius nigdy nie był nazywany Wielkim a zmarł w 305 r. Chodzi zapewne o słynnego cesarza Konstantyna I Wielkiego i jego syna Konstancjusza II. Po prostu autorzy katalogu jakoś tak po swojemu nazywają i numerują. Internet bywa źródłem mylącym, niestety.
Awatar użytkownika
FELIX

srebrny_lis pisze:Licyniusz panował jako Imperator Caesar Valerius Licinianus Licinius Augustus od 11 XI 308 do 18 IX 324. Jeżeli ten katalog nazywa go Licyniuszem II, to pierwszym musiałby być cesarz Galien czyli Imperator Caesar Publius Licinius Egnatius Gallienus Augustus, którego przedwcześnie zmarły syn też nosił tytuł cezara jako Publius Cornelius Licinius Valerianus zwany Saloninem. W historiografii jednak ojciec funkcjonuje jako Galien a Licyniuszem jest dopiero pierwszy z wyżej wymienionych.
Konstancjusz I czyli Caius Flavius Constantius nigdy nie był nazywany Wielkim a zmarł w 305 r. Chodzi zapewne o słynnego cesarza Konstantyna I Wielkiego i jego syna Konstancjusza II. Po prostu autorzy katalogu jakoś tak po swojemu nazywają i numerują. Internet bywa źródłem mylącym, niestety.
Jesteś wielki :guru: :D
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Eeee, Kolega przesadza; po prostu mam profesora Aleksandra Krawczuka w chacie na półce (dwa tomy "Pocztu cesarzy rzymskich", "Poczet cesarzowych Rzymu", "Poczet cesarzy Bizancjum" i "Kronikę starożytnego Rzymu"). Stara dobra firma z krakowskiego UJ: kiedy w latach 1970-ych "Przekrój" zaczął publikować w odcinkach jego "Poczet cesarzy..." było to ponoć pierwsze na świecie tak pełne zestawienie w tej formie. Przy tytułach rozdziałów o cesarzach autor podaje ich pełne nazwisko rodowe oraz pełną tytulaturę jako władców a także czy został oficjalnie zaliczony w poczet bogów. O dynastii Konstantyna Wielkiego fajne książki popularnonaukowe Krawczuka to "Konstantyn Wielki", "Ród Konstantyna" i "Julian Apostata". Przydatny może też być słownik "Władcy i wodzowie starożytności" Iwaszkiewicza/Łosia/Stępnia, WSiP Warszawa 1998. W dodatku pięknie wydany na kredowym papierze, z mapami i ilustracjami.
ODPOWIEDZ