Teknetics OMEGA 8000

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
Awatar użytkownika
Don Joker

Re: Teknetics OMEGA 8000

Post autor: Don Joker »

korvettenkapitan pisze:Don Joker, zainteresował mnie pomysł wstawienia potencjometra. Możesz coś więcje napisac? jak i co tam zamontowac?
Też nie jestem elektronikiem. Na tym filmiku masz wszystko pokazane, a bardziej łopatologicznie to się chyba już nie da ;) .

http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=XpBAxqjYDQI" onclick="window.open(this.href);return false;

Potencjometr kupiłem na metalowej. :papa: .
duch

Post autor: duch »

lis pisze:Reasumując jak sie ma fisher f5 do omegi...
Fisher i Teknetics są obecnie marką tego samego producenta - firmy "First Texas". Omegę stworzyli ci sami ludzie, którzy wcześniej opracowali F5.
BLACK

Post autor: BLACK »

No dziś już Omega wraca do mnie w rozmowie z właścicielem serwisu dowiedziałem się, iż od strony mechanicznych uszkodzeń było ok. Elektronika wykrywki została od nowa dostrojona i wyregulowana i na polu testowym firmy zarówno na standardowej cewce jak i na 11DD zachowuje się już ok . Jutro ruszam w teren na testy .Serwis oznajmił, iż w wypadku gdyby nadal coś takiego się pojawiło wymienią automatycznie cała elektronikę aby się nie bawić w szukanie przyczyny .
marcinhall

Post autor: marcinhall »

Witam ,Panowie mam pewien problem,otóż od jakiegoś czasu podczas szperania Omegą ,po uprzednim dostrojeniu jej do gruntu,co jakiś czas nagle wariuje na parę sekund ,po czym uspokaja sięi dalej pracuje stabilnie.Chodzę na cewce standardowej 10 tce,na częstotliwości nr 2 ,bo na 1 ,też mi wariuje,wyłączam telefon i dlej to samo,dlatego najbardziej stabilna w moim przypadku jest częstotliwość nr 2.Powstało więc parę pytań.

1. - czy jak w trakcie pracy omegi dotykacie palcem metalową złączkę ,w miejscu połączenia kabla z elektroniką,macie zakłócenia pracy omegi ?

2. - czy wasze cewki 10 tki,w miejscu połączenia z kablem mają jakieś nawet nawet małe ,drobne szczelinki,tz.czy są całkiem zaizolowane ? :roll:

3. - czy po gruntowaniu ,ustawiacie dodatkowo ręcznie wasze wasze omegi do gruntu ?

4. - jak u was z tą częstotliwością nr 1 ,czy tak samo omega jest zdecydowanie mniej stabilna ?
BLACK

Post autor: BLACK »

No i już Ci odpowiadam , gdy dotykam palcem kabla mocowania kabla nic się nie dzieje i jest zaizolowany fabrycznie szczelnie ,miałem takie coś jak kiedyś pisałem że przy zbliżaniu palca do mocowania przy elektronice reagował -do dziś nie wiadomo co było i też tak miałem że raz działał ok a czasami wariacji dostawał, a później już całkiem szalał serwis wymienił najpierw cewkę co nic nie dało a później całą puszkę z elektronika i to pomogło . Ja osobiście chodzę zawsze na częstotliwości 1 i na d3 (dźwiękach) częstotliwość zmieniam tylko jak mam drugą Omegę obok siebie albo pod linie wysokiego napięcia wchodzę. Co do komórki Omega reaguje tylko jak przyjdzie sms albo ktoś dzwoni ale lepiej komórę wyłączać. Powiem Ci , że na pewno masz z nią coś nie tak opisz dokładnie wszystko obserwacje na kartce ,dołącz xero gwarancji i dowodu zakupu i ślij to Pruszkowa do serwisu na pewno pomogą :) A cha i po dostrojeniu do gruntu nigdy ręcznie nie robię tego przyciskami do ręcznego nie ma takiej potrzeby. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kujawiak

Post autor: Kujawiak »

w czerwcowym nr odkrywcy jest artykuł o greckiej serii teknetics, zestawiono omegę, gammę i deltę. ciekawa lektura, wnioski też - do wyciągnięcia samemu - zostawiają autorzy.
pozdrawiam
sten123

Post autor: sten123 »

Witam czytałem te wypociny , autor nie przyłożył sie do tej pacy i popełnił kilka błedów . O dziwo porównywał Delte na czułości max z omegą na czułości 70. Napisał bzdury odnośnie testu z gwoździem na monecie 5 centów i testem z cegła , zreszto każdy może sobie sprawdzić sam .
http://www.youtube.com/watch?v=ZMevDdggifc" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ