Otwierany relikwiarzyk

Medaliki, krzyżyki, biżuteria itp.
krystek92

Otwierany relikwiarzyk

Post autor: krystek92 »

Proszę o identyfikację.
W środku są napisy "Barbara" i "Dominikus" a pod tymi papierkami, jakby małe woreczki? kawałki materiału?
Po prawej stronie napis "Agnus Dei." - Baranek Boży
Podobny przedmiot był na odkrywcy, też dwa imiona i agnus dei, tam zaproponowali rozwiązanie że to jest jakiś relikwiarz.
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=404325" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
asdic321

Re: Otwierany medalik

Post autor: asdic321 »

Tak, to taki osobisty relikwiarzyk! Kroj liter wskazuje na XIX (lub nawet XX?) wiek a puzderko niezbyt ozdobne wiec pewnie jakas "konfekcja", np. dla pielgrzymow :roll:
Zwitki w srodku to zapewne pergamin (z jakimis modlitwami a moze tylko wypelnienie?) ale owe woreczki powinny zawierac relikwie (badz "relikwie" - w typie szczebla z drabiny jakubowej ;)) wymienionych swietych. Tyle ze w przypadku "oryginalow" zamkniecie musialoby byc uwierzytelnione przez kurie odpowiednimi pieczeciami.
Oszczedzaj w kazdym razie to wnetrze bo wszelkie domowe sposoby konserwacji zdadza sie psu na bude, nalepiej nic przy nim nie rob! :D
krystek92

Dzięki za odpowiedź :)
Na tych papierkach, z tego co widzę, napisów nie ma. Pieczęci żadnych też nie mogę się dopatrzeć.
Nadal nie mogę uwierzyć że to może być coś takiego :szok:
Miałem zamiar wyczyścić te wieczka, ale teraz to się boję dotknąć, żeby nie zepsuć :D
Nie wiem, może to do jakiegoś kościoła oddać, czy coś?
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Szkoda, że nie jest złoty :/ wtedy ksiądz przyjąłby Cię z otwartymi ramionami ;)

A tak poważnie ciekawy ten fancik :D
asdic321

Krystian, nie boj sie ze cos sprofanujesz - przestrzegalem Cie raczej przed "konserwacja" zawartosci! Dlatego ze ciekawa jako swiadectwo epoki (i wzglednie nienaruszona) oraz chyba juz niespotykana jako rodzaj dewocjonaliow - a nie dlatego ze swieta! :D Ta "relikwia" nie ma wiele wspolnego ze sw. sw. Barbara i Dominikiem, to raczej gadzet dla poboznych a naiwnych, ktorzy zechcieli dac zan przy okazji np. pielgrzymki jakis tam pieniadz... Wiec chyba raczej to cos w rodzaju "ampulki wiatru, ktory wial w stajence betlejemskiej", jesli czytales "Krzyzakow" ;)
krystek92

aaa... to zmienia postać rzeczy :D
Awatar użytkownika
FELIX

Post autor: FELIX »

Tylko uważaj przy czyszczeniu bo jak potrzesz za mocno to pojawi się święty, żeby spełnić twoje 3 życzenia...
Awatar użytkownika
Szara Sowa

Post autor: Szara Sowa »

Panowie, bez kpin proszę. I przypominam zasady forum, nie kpimy z niczyich uczuć religijnych.
Jest to osobisty relikwiarz. Rewlikwie mają (podobnie jak np. odznaczenia) wiele stopni, jednym z najniższych jest kawałek materiału lub pergaminu potarty o relikwię I klasy np. o kości świętego lub relikwiarz takowe zawierający.
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

ja mam podobny z "Lourd" tez z karteczkami
asdic321

Szara Sowa pisze:Panowie, bez kpin proszę. I przypominam zasady forum, nie kpimy z niczyich uczuć religijnych.
Jest to osobisty relikwiarz. Rewlikwie mają (podobnie jak np. odznaczenia) wiele stopni, jednym z najniższych jest kawałek materiału lub pergaminu potarty o relikwię I klasy np. o kości świętego lub relikwiarz takowe zawierający.
Nie zamierzalem z niczego kpic, Szara Sowo, a juz na pewno nie z czyichs uczuc religijnych! Co najwyzej ujawnil sie mimochodem dosc sceptyczny stosunek do relikwii "nizszego stopnia" (i kwestii obrotu nimi) ;)
Awatar użytkownika
FELIX

Post autor: FELIX »

Z mojej strony podobnie. Między żartem a kpiną jest duża różnica, chyba, że z religii żartować nie wolno.
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Też żartowałem, żeby nie było :wstyd:
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Post autor: Blacek »

Cześć!!!
Jako zbieracz dewocjonaliów wrzucę i mój kamyk do ogródka.Pmijając kwestię lubienia, czy nie religii Katolickiej (to drugie ostatnio modne).
Cokolwiek nie powiemy o relikwiach (mniejsza o stopień) - ocieramy się o wiarę ludzi, którzy ich używali. Tu należy być ostrożnym. Dla mnie wszystkie one są piękne, gdyż zawierają w sobie czyjś dotyk pełen miłości i wiary (a niechby tam naiwnej). Biorę więc toto w ręce i myślę o nich (ciekawe doznanie).
Dewocjonalia (wszystkich religii) zawierają w sobie coś osobistego w odróżnieniu np. od monet (nie obrażając moneciarzy :lol: ).
Toteż jestem na nie obrzydliwie chciwy :wstyd:
Pozdrawiam!!!
P.S. Żartować można ze wszystkiego :P , ale dla mnie żarty z religii (jakiejkolwiek) -to zbyt łatwe wyzwanie. W każdym razie - nie słyszałem o żadnym zakazie ;)
asdic321

Blacku, czy Sienkiewicz powolal do zycia postac Sanderusa zeby atakowac religie albo robic sobie „latwe zarty” z Kosciola? Czy można powiedziec, ze kpil w ten sposób z wiary i poboznosci? Czy wreszcie pochowek z honorami w warszawskiej katedrze urzadzono takiemu zlosliwemu „antyklerykalowi” przez jakas pomylke? Autoironia to najsubtelniejsza znana w przyrodzie forma poczucia humoru ;)
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Post autor: Blacek »

Cześć!!!
Znaczy - trochę się rozminęliśmy. W polityce czasów Sienkiewicza i owego "antyklerykała" były jakieś tam racje, których "głowinka" moja nie pojmuje. Mnie idzie o tych maluczkich, którzy kupują owe "paciorki", by następnie nadać im wartość "od siebie" (niechby to była owa "święta naiwność")
Skrytkowałem kiedyś "plastikową maszkarę" imitujacą MB Częstochowską, należącą do mej Babuni. Jedno spojrzenie na właścicielkę wystarczyło bym od tej pory stał się ostrożny w żartach.
Co do krytyki religii/Kościoła Katolickiego- Już nasz bp. Krasicki rzekł: Śmiejmy się z głupich, choć i przewielebnych. 100% racji, ale tak coś ostatnio modne to żartowanie do znudzenia. W żartach powyżej - nie dopatruję się braku smaku.
Można rzec, iż wymiana zdań sprowokowana została tyleż moją katolickością, co doswiadczeniem i...przekorą. Myślę,że nie zeszliśmy w tej, krótkiej dyskusji poniżej poziomu naszego forum.
Pozdrawiam!!!
Ostatnio zmieniony 11 cze 2011, 22:03 przez Blacek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ