Fragment rękojeści sztyletu

V-XV wiek
Awatar użytkownika
matrix

Fragment rękojeści sztyletu

Post autor: matrix »

Proszę o pomoc w identyfikacji znalezionych przedmiotów. Są to okucia rękojeści sztyletu. Wyglądają na stare i w związku z tym zamieszczam post w tym dziale.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
matrix

Re: Fragment rękojeści sztyletu

Wykonane zostały prawdopodobnie z brązu.
Awatar użytkownika
matrix

Przedmioty te znalazłem na ornym polu i jeżeli przedstawiają jakąś wartość historyczną bardzo chętnie przekażę je do muzeum.
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Poczekajmy na asdica321 ;)
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Oczywiście, że na asdica, lecz z daleka wali epoką brązu w ogólności: charakterystycznie rozdwojone okucia rękojeści. Miecze podobnie okuwane nazywa się "antenowymi". "Antenowców" używano też we wczesnej epoce żelaza.
Awatar użytkownika
matrix

Obydwa fragmenty rękojeści znajdowały się ok. 5-6m od siebie i znalazłem je w pobliżu artezyjskiego źródełka znajdującego się na środku pola uprawnego były na głębokości ok.10cm.
asdic321

Post autor: asdic321 »

Najbardziej mi sie w tym widzi rekojesc puginalu zwanego baselardem/basilardem (a czasami sztyletem Holbeina) - w odmianie z polksiezycowata glowica i zakrzywionym, zwroconym koncami do siebie jelcem. W poznym sredniowieczu noszony jako bron, w renesansie wszedl juz w mode wlasciwie jako element stroju. Ciezko mi teraz znalezc przykladowy obrazek ale na okladce ksiazki ponizej pan w zielonym czyms podobnym dlubie w brzuchu temu drugiemu panu :nono:
Bez dokladnych analogii co do datowania trudno tez rzec czy jest zabytkiem "archeologicznym" ale wedlug mnie ma metryke ok. 2. polowy XV w. lub mlodsza. Natomiast historycznie cenny bardzo - w przetrzebionych przez wojny (i inne nieszczescia :/ ) polskich kolekcjach rzadko widuje sie takie rzeczy. Smialo wiec rzekne ze kazde muzeum bedzie zainteresowane! :guru:
A z jakich okolic pochodzi znalezisko? :D
Ostatnio zmieniony 31 maja 2011, 09:42 przez asdic321, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

Asdic na forum jak do supermarketu po eksponaty :) wchodzi
asdic321

Dziku, uspokoje Cie - sztylet raczej gdzies z kujawsko-pomorskiego (spytalem przez czysta ciekawosc) wiec trafi najpewniej do Torunia
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

spoko ja się bardzo cieszę że coraz więcej rzeczy trafia do właściwego miejsca . I że my kopacze możemy coś wnieść do nauki to tylko się radować :)
Horhe

Post autor: Horhe »

Zaprezentowane tu artefakty,to elementy puginału nerkowego, zwanego potocznie "nerkowcem".
Dla, porównanania "nerkowiec" z Flandrii, datowany na XV wiek
Obrazek
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

A tak staro wyglądał i kusił "antenkami"... :/
Awatar użytkownika
matrix

Dzięki za pomoc w id. moje znalezisko trafi w najbliższym czasie do muzeum we Włocławku.
asdic321

srebrny_lis pisze:A tak staro wyglądał i kusił "antenkami"... :/
Oj tam, oj tam! :D Jeszcze sie naogladamy na Forum (mam nadzieje :P ) prawdziwych "antenowcow"!
Horhe pisze:Zaprezentowane tu artefakty,to elementy puginału nerkowego, zwanego potocznie "nerkowcem".
Horhe, to sa zupelnie rozne sztylety! To znaczy "Twoj" jest oczywiscie nerkowy ale nie ma on wiele wspolnego ze znaleziskiem @matrixa - popatrz na szczegoly. "Nerkowce" maja masywna (i pelna na ogol!) rekojesc, zakonczona plasko (n.p. tarczka) lub oblo - bez zadnych wystajacych "udziwnien". Do tego ich elementem charakterystycznym sa wlasnie owe "fasolki" u dołu chwytu (nie bez racji kojarzone... fallicznie ;) ), ktore czasem tworza (przechodza w) niewielki jelec. Jelec puginalu @matrixa jest zas zupelnie "niegenitalny" ;) - ma forme wygietego preta, zakonczonego na dodatek lwimi(?) glowkami! Calkiem inna bajka!
U dolu znajdziesz obrazek baseladra wg projektu samego ponoc Hansa Holbeina Mlodszego z pocz. XVI w. Wprawdzie to troche wyzsza liga jesli chodzi o zdobnictwo i wykonanie ale podobienstwo widoczne, prawda? :D
ODPOWIEDZ