Fragment rękojeści sztyletu
Fragment rękojeści sztyletu
Proszę o pomoc w identyfikacji znalezionych przedmiotów. Są to okucia rękojeści sztyletu. Wyglądają na stare i w związku z tym zamieszczam post w tym dziale.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Fragment rękojeści sztyletu
Wykonane zostały prawdopodobnie z brązu.
Przedmioty te znalazłem na ornym polu i jeżeli przedstawiają jakąś wartość historyczną bardzo chętnie przekażę je do muzeum.
Poczekajmy na asdica321 

-
Oczywiście, że na asdica, lecz z daleka wali epoką brązu w ogólności: charakterystycznie rozdwojone okucia rękojeści. Miecze podobnie okuwane nazywa się "antenowymi". "Antenowców" używano też we wczesnej epoce żelaza.
Obydwa fragmenty rękojeści znajdowały się ok. 5-6m od siebie i znalazłem je w pobliżu artezyjskiego źródełka znajdującego się na środku pola uprawnego były na głębokości ok.10cm.
Najbardziej mi sie w tym widzi rekojesc puginalu zwanego baselardem/basilardem (a czasami sztyletem Holbeina) - w odmianie z polksiezycowata glowica i zakrzywionym, zwroconym koncami do siebie jelcem. W poznym sredniowieczu noszony jako bron, w renesansie wszedl juz w mode wlasciwie jako element stroju. Ciezko mi teraz znalezc przykladowy obrazek ale na okladce ksiazki ponizej pan w zielonym czyms podobnym dlubie w brzuchu temu drugiemu panu
Bez dokladnych analogii co do datowania trudno tez rzec czy jest zabytkiem "archeologicznym" ale wedlug mnie ma metryke ok. 2. polowy XV w. lub mlodsza. Natomiast historycznie cenny bardzo - w przetrzebionych przez wojny (i inne nieszczescia
) polskich kolekcjach rzadko widuje sie takie rzeczy. Smialo wiec rzekne ze kazde muzeum bedzie zainteresowane!
A z jakich okolic pochodzi znalezisko?

Bez dokladnych analogii co do datowania trudno tez rzec czy jest zabytkiem "archeologicznym" ale wedlug mnie ma metryke ok. 2. polowy XV w. lub mlodsza. Natomiast historycznie cenny bardzo - w przetrzebionych przez wojny (i inne nieszczescia

A z jakich okolic pochodzi znalezisko?

Ostatnio zmieniony 31 maja 2011, 09:42 przez asdic321, łącznie zmieniany 1 raz.
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
Asdic na forum jak do supermarketu po eksponaty
wchodzi

Dziku, uspokoje Cie - sztylet raczej gdzies z kujawsko-pomorskiego (spytalem przez czysta ciekawosc) wiec trafi najpewniej do Torunia
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
spoko ja się bardzo cieszę że coraz więcej rzeczy trafia do właściwego miejsca . I że my kopacze możemy coś wnieść do nauki to tylko się radować 

Zaprezentowane tu artefakty,to elementy puginału nerkowego, zwanego potocznie "nerkowcem".
Dla, porównanania "nerkowiec" z Flandrii, datowany na XV wiek

Dla, porównanania "nerkowiec" z Flandrii, datowany na XV wiek

-
A tak staro wyglądał i kusił "antenkami"... 

Dzięki za pomoc w id. moje znalezisko trafi w najbliższym czasie do muzeum we Włocławku.
Oj tam, oj tam!srebrny_lis pisze:A tak staro wyglądał i kusił "antenkami"...

Horhe, to sa zupelnie rozne sztylety! To znaczy "Twoj" jest oczywiscie nerkowy ale nie ma on wiele wspolnego ze znaleziskiem @matrixa - popatrz na szczegoly. "Nerkowce" maja masywna (i pelna na ogol!) rekojesc, zakonczona plasko (n.p. tarczka) lub oblo - bez zadnych wystajacych "udziwnien". Do tego ich elementem charakterystycznym sa wlasnie owe "fasolki" u dołu chwytu (nie bez racji kojarzone... fallicznieHorhe pisze:Zaprezentowane tu artefakty,to elementy puginału nerkowego, zwanego potocznie "nerkowcem".

U dolu znajdziesz obrazek baseladra wg projektu samego ponoc Hansa Holbeina Mlodszego z pocz. XVI w. Wprawdzie to troche wyzsza liga jesli chodzi o zdobnictwo i wykonanie ale podobienstwo widoczne, prawda?