Ładownica
Moderator: Manufaktura Dzika
-
Re: Ładownica
Fajnie. Nie tracisz czasu. No i te czynności świadczą, że to urlop a nie rozwód
.

Delikatnie przytnij klapę oraz większe łuki. Trochę późniejsza ładownica ale "trzyma" podobny kształt.
Adam
Adam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
U96 pisze:Delikatnie przytnij klapę oraz większe łuki. Trochę późniejsza ładownica ale "trzyma" podobny kształt.
Adam
Właśnie o takie wskazówki mi chodzi, dzięki. Jest z czego, więc kształt się wytnie.

dobra robota Damian.
na zdjęciu powyżej widać sposób mocowania granatów i medalionu na ładownicę - wszystko za pomocą 1 rzemienia.

Jeszcze granacik na przyczepkę. 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
to nie ta ładownica to na późniejszy okres
klapa z trzema granatami po 1810-12
W 1807 jest przyszyty pasek do pasa nośnego też z miejscem na guzik. Popatrz w galerii
klapa z trzema granatami po 1810-12
W 1807 jest przyszyty pasek do pasa nośnego też z miejscem na guzik. Popatrz w galerii
He he, faktycznie, nie mam pojęcia jak przeoczyłem front tej ładownicy, jeszcze nie przyszyłem, dobrze, dzięki Rafał.dzik_warminski pisze:klapa z trzema granatami po 1810-12
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
ale i tak ciekawie bo skopiowali francuski patent i kształt. Teraz ciekawe tylko jest to skopiowane czy przyszyte ze zdobycznej francuskiej bo to egzemplarz muzealny z epoki
Mnie zaś ciekawi jak robione były te wałeczki na pasach. Wytłaczane,czy naszywane. Oryginały w muzeach są tak zakredowane, że nie widać tego z wierzchu.
Dobrze radzę szyjcie te ładownice solidnie i z grubej na 4mm skóry, bo od tego może zależeć stan Waszego tyłka. Policzcie sobie ile gram pudru zawierają patrony w pełnej lub "sytej" ładownicy. Jak jeden dupnie,to i reszta. Nasz kolega na Wisloujściu miał przy sobie nie więcej jak 50g, tak więc uwaga i rozwaga w szeregach, na szczęście torbę miał solidną.
Dobrze radzę szyjcie te ładownice solidnie i z grubej na 4mm skóry, bo od tego może zależeć stan Waszego tyłka. Policzcie sobie ile gram pudru zawierają patrony w pełnej lub "sytej" ładownicy. Jak jeden dupnie,to i reszta. Nasz kolega na Wisloujściu miał przy sobie nie więcej jak 50g, tak więc uwaga i rozwaga w szeregach, na szczęście torbę miał solidną.
Moja uszyta jest ze skóry 5mm, jedynie obszycia rantu są cienkiej skóry wykończeniowej.Horhe pisze:Dobrze radzę szyjcie te ładownice solidnie i z grubej na 4mm skóry
Te tłoczenia rantów pasa zapewne były robione na jakiejś walcarce-rolownicy. Musiało to być łatwo i szybko tłoczone.
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
Remik ja tez się zdziwiłem sposobem szycia. Było to dla mnie zaskoczeniem.
Przetłoczenie jest zrobione mechanicznie(ściśnięte) i zszyte u podstawy nicią po całej długości.
Przetłoczenie jest zrobione mechanicznie(ściśnięte) i zszyte u podstawy nicią po całej długości.