Garnizon Heilsberg - 21. batalion fizylierów
-
Re: Garnizon Heilsberg - 21. batalion fizylierów
No właśnie złapałem "dysonans poznawczy" (pomyślałem, że błędnie podałem w pracy) w sprawie wieku Stutterheima. Wg "Rangliste der Koeniglich - Preussischen Armee fuer das Jahr 1799", Berlin 1799, s. XXIV, Stutterheim miał w chwili patentowania na komendanta batalionu "46 lat, z których 32 spędził w mundurze". Jak widać, realnie miał 45, jeden miesiąc i jeden dzień
. Opisy mundurów batalionu są też m.in. w: "Stammliste aller Regimenter und Corps der Koeniglich - Preussischen Armee", Berlin 1797, s. 155. Niestety, z wykorzystanych Stamm- i Ranglist mam zachowane tylko pojedyncze wypisy.

Ostatnio zmieniony 20 maja 2011, 13:47 przez srebrny_lis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dobra mapa dla okresu 1740 - 1806 jest w: Kersten F., Die Garnisonorte in Ostpreussen 1740 - 1806, "Zeitschrift fuer Heereskunde", nr 313, 1984. Tenże autor załącza i inne mapy: Prus Zachodnich (w nrze 315) i Brandenburgii z Pomorzem Zachodnim, Ziemią Lubuską i półn. - zach. częścią Śląska (w nrze 308/309). Z tytułami analogicznie: "... in Westpreussen" itd.
Mam tylko papierowe odbitki, ale jeśli zapytasz o konkretną miejscowość, to wrzucę na forum.
Mam tylko papierowe odbitki, ale jeśli zapytasz o konkretną miejscowość, to wrzucę na forum.
Jednostki piechoty w Inspekcji Wschodniopruskiej w 1806 r.
a) Regimenty piechoty linowej (numer regimentu, garnizony poszczególnych batalionów):
2 - Królewiec, Pilawa
11 – Królewiec
14 - Bartoszyce (1), Sępopol (2), Pasłęk (Gr), Frydland (3)
16 - Braniewo, Pasłęk (Gr), Młynary (3)
52 - Kętrzyn (1), Reszel (2), Węgorzewo (Gr), Ełk (3)
58 - Gołdap (1), Węgorzewo (Gr),
b) Bataliony fizylierów
1. Brygada Wschodniopruska:
Battalion Nr. 3 (Białystok)
Battalion Nr. 6
Battalion Nr. 11 (Kłajpeda)
2. Brygada Wschodniopruska
Battalion Nr. 21 (Lidzbark Warm)
Battalion Nr. 23 (Pisz)
Battalion Nr. 24 (Działdowo)
Do tego dochodzą jednostki kawalerii i artylerii
a) Regimenty piechoty linowej (numer regimentu, garnizony poszczególnych batalionów):
2 - Królewiec, Pilawa
11 – Królewiec
14 - Bartoszyce (1), Sępopol (2), Pasłęk (Gr), Frydland (3)
16 - Braniewo, Pasłęk (Gr), Młynary (3)
52 - Kętrzyn (1), Reszel (2), Węgorzewo (Gr), Ełk (3)
58 - Gołdap (1), Węgorzewo (Gr),
b) Bataliony fizylierów
1. Brygada Wschodniopruska:
Battalion Nr. 3 (Białystok)
Battalion Nr. 6
Battalion Nr. 11 (Kłajpeda)
2. Brygada Wschodniopruska
Battalion Nr. 21 (Lidzbark Warm)
Battalion Nr. 23 (Pisz)
Battalion Nr. 24 (Działdowo)
Do tego dochodzą jednostki kawalerii i artylerii
-
No to piechotę mamy na rok 1806 mamy z głowy
.
FB nr 6 stacjonował 1797 - 1806 w Stołupianach (Stallupoenen, ob. Niestierow, Obwód Kaliningradzki).
W Piławie stacjonował III batalion królewieckiego 2. IR.

FB nr 6 stacjonował 1797 - 1806 w Stołupianach (Stallupoenen, ob. Niestierow, Obwód Kaliningradzki).
W Piławie stacjonował III batalion królewieckiego 2. IR.
A dzięki bo właśnie tej strony nie mam
. 6 FB von Ruchel - to ich widać na tym rysunku:
http://imageshack.us/photo/my-images/60 ... ussen.jpg/" onclick="window.open(this.href);return false;
w przciwieństwie do 21. FB guziki oraz orzeł są koloru żółtego.

http://imageshack.us/photo/my-images/60 ... ussen.jpg/" onclick="window.open(this.href);return false;
w przciwieństwie do 21. FB guziki oraz orzeł są koloru żółtego.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2011, 14:48 przez Kodi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
I to właśnie pod nim "lidzbarscy" bili się w styczniu 1807 koło Sępopola i Sątoczna.
-
Gierathsa udało Ci się ściągnąć za bezdurno, czy nabyłeś drogą kupna (tani nie jest)?
-
Kodi, tak sobie pomyślałem, czy nasz Vissegerd nie obrazi się za pominięcie wśród garnizonów 2. IR miasta Rybaki (Fischhausen): 1794 - 1806 stacjonowała tam kompania inwalidów
...
Gdzie indziej znalazłem też informację, iż 13. IR von Zawadsky`ego (ocalał spod Auerstedt i wszedł w skład wojsk L`Estocq`a; od 1808 jako Regiment Gardes du Corps) walczył pod Lidzbarkiem Warm. 5 stycznia i pod Sępopolem 9 stycznia 1807; potem pod Białochowem 30 stycznia, zaś w czerwcu pod Gollau i Królewcem. Owe walki styczniowe zapewne z czasu, kiedy VI korpus Neya napierał na Królewiec. Później w odwrocie znów walczono w tych okolicach w drugiej połowie stycznia, z udziałem 21. FB.

Gdzie indziej znalazłem też informację, iż 13. IR von Zawadsky`ego (ocalał spod Auerstedt i wszedł w skład wojsk L`Estocq`a; od 1808 jako Regiment Gardes du Corps) walczył pod Lidzbarkiem Warm. 5 stycznia i pod Sępopolem 9 stycznia 1807; potem pod Białochowem 30 stycznia, zaś w czerwcu pod Gollau i Królewcem. Owe walki styczniowe zapewne z czasu, kiedy VI korpus Neya napierał na Królewiec. Później w odwrocie znów walczono w tych okolicach w drugiej połowie stycznia, z udziałem 21. FB.
Z kolei inwalidzi mojego "macierzystego" 52IR w latach 1800-1806 stacjonowali w Srokowie k/Kętrzyna.
A propos walk pod Heilsbergiem 5 stycznia, o których dotąd powiem szczerze nie słyszałem, to pruski 13 regiment kirasjerów odnotował w tym dniu zwycięską potyczkę.
A propos walk pod Heilsbergiem 5 stycznia, o których dotąd powiem szczerze nie słyszałem, to pruski 13 regiment kirasjerów odnotował w tym dniu zwycięską potyczkę.
-
Wiadomość o 5 stycznia 1807 z Sieci, z serii Preussische Regimenter z wizerunkami sztandarów. Materiały te nie zawsze są rzetelne i często zbyt lakoniczne, niestety.
Ja natrafiłem na tę datę przypadkiem w Kampfhandlungen. Pewnie jakieś epizody przedpruskoiławskie 

-
Zapewne Neyowy "marsz na Królewiec" (pocz. stycznia), po którym nastąpiła kontrofensywa Sprzymierzonych (do ok. 2-3 lutego) a potem kampania pruskoiławecka Napoleona (3-8 luty). W początkach stycznia to raczej Francuzi atakowali.
Iv 52. IR w Srokowie/Drengfurth 1800 - 1806 także na mapie Kerstena.
Iv 52. IR w Srokowie/Drengfurth 1800 - 1806 także na mapie Kerstena.
Wcześniej, bo w latach 1787-1793 Heilsberg był garnizonem dla 11. batalionu fizylierów (dowódca: Anton von Dessauniers). Oddział operował m.in. w 1790 r na Śląsku , a w 1791 został m.in. postawiony w stan gotowaości na wypadek ewentualnej wojny z Rosją związanej z wypełnieniem zawartego sojuszu polsko-pruskiego. koniec końców nic z tego nie wyszło.
-
Podstawą organizacyjno - kadrową 11. FB von Dessauniersa (tak nazywano tę jednostkę do 21 marca 1795, jak też "zielonymi fizylierami") były cztery kompanie znanego nam już 11. Pułku Garnizonowego (GRgt) von Barrenhausena, co nastąpiło 1 czerwca 1788. Podstawą tworzenia tego i pozostałych dziewiętnastu nowych FB był rozkaz gabinetowy króla Fryderyka Wilhelma II z dnia 27 lutego 1787. Nazwę "zielonych fizylierów" zyskali sobie żołnierze 11. FB z powodu ciemnozielonych kurtek z takąż podszewką, takimiż kołnierzami, mankietami i rabatami z fioletowym obramowaniem. Kamizelki białe, guziki żółte/złote, białe lederwerki, czarne kamasze i kapelusze z orłem na froncie. W składzie armii gen. von Henkera wykonującej antyaustriacką demonstrację, tzw. "marsz na Śląsk" 11. FB pozostawał od 7 kwietnia do 15 października 1790. Od 16 kwietnia do 15 lipca 1791 wszedł w skład sił mających formalnie współdziałać z Rzecząpospolitą przeciw Rosji. Jednak wolta polityczna Prus sprawiła, że realnie 11. FB współuczestniczył w zajmowaniu dla Prus terenów przyznanych im w drugim rozbiorze 1793. W początkach 1794 roku, jeszcze zanim wybuchła Insurekcja kościuszkowska, został przeniesiony do Kłajpedy/Memla, gdzie do 1796 wraz z jednym batalionem 44. IR tworzył garnizon miasta (mapa Kerstena nie uwzględnia stacjonowania tam 44. IR; umieszcza za to III B 44. IR w Grudziądzu/Graudenz w latach 1796 - 1799).
- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
Ot! i na tle Waszych rozważań odżyło stare wspomnienie (przepraszam, ze nie z epoki napoleońskiej):
Koledzy, wiele lat temu wykopali pikelhaubę (resztki) z innym wzorem orła (rozłożone skrzydła, alpakowy, miecz i scepter, "mit Gott fuer Koenig und Vaterland"). Szpikulec wgniatany, osadzony na walcu, ten zaś umocowany do czerepu krzyżakiem (zamiast kółka) zaczepy podpinki zdobiły płonące granaty. Widziałem póżniej taką w książce z opisem: Grenadier Regiment zu Pferde Freiherr von Derfflinger (Neumarkisches Nr 3). Pytanie zasadnicze brzmi- co u licha grenadierzy robią na koniach (pewnie jeżdżą
) Może ktoś mi opowie o sensie takich formacji. Nie mówiąc już, co taki robił w Nerwikach?
Pozdrawiam.
P.S. - orła mam do dzisiaj umieszczonego na samoróbnej ulanen tschapce (odpowiada wzorowi dla tych nakryć głowy) i jak sciągnę drivery komputerowe do aparatu (poprzedni system umarł) umieszczę fotkę
Ot! i na tle Waszych rozważań odżyło stare wspomnienie (przepraszam, ze nie z epoki napoleońskiej):
Koledzy, wiele lat temu wykopali pikelhaubę (resztki) z innym wzorem orła (rozłożone skrzydła, alpakowy, miecz i scepter, "mit Gott fuer Koenig und Vaterland"). Szpikulec wgniatany, osadzony na walcu, ten zaś umocowany do czerepu krzyżakiem (zamiast kółka) zaczepy podpinki zdobiły płonące granaty. Widziałem póżniej taką w książce z opisem: Grenadier Regiment zu Pferde Freiherr von Derfflinger (Neumarkisches Nr 3). Pytanie zasadnicze brzmi- co u licha grenadierzy robią na koniach (pewnie jeżdżą

Pozdrawiam.
P.S. - orła mam do dzisiaj umieszczonego na samoróbnej ulanen tschapce (odpowiada wzorowi dla tych nakryć głowy) i jak sciągnę drivery komputerowe do aparatu (poprzedni system umarł) umieszczę fotkę