Cześć!!!
Znalazłem w okolicy Torunia górną połówkę z danymi:
Richard Stolz Westfenhof (chyba powinno być Westfalenhoff)- Dt. Krone
1.11.81 (to chyba data urodzin)
Ers.Bat.A.F.R.15.
4 Batt. Nr 4.
Miejscowość to: Kłomino koło Wałcza, batalion zapasowy, 4 bateria (?) i ... dalej nic nie rozumiem. Pytam z ciekawości, bowiem temat niesmiertelników nie jest moją pasją i chyba wystawię go na giełdę. Będę wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam!!!
I wojna
Re: I wojna
Jednostka, w której służył to 4 bateria batalionu zapasowego 15 pułku artylerii polowej (1 Górnoalzacki) (1. Ober-Elsässiches Feld-Artillerie-Regiment Nr.15).
- Blacek
- Kontakt:
Dzięki sredeczne!!!
"Szacun" za wiedzę
. Ciekawe - skąd taki wziął się pod Toruniem i dlaczego tylko górne pół?
Pozdrawiam!!!
"Szacun" za wiedzę

Pozdrawiam!!!
Pułk ten wchodził w skład 42 Brygady Artylerii Polowej 42 Dywizji. Dywizja ta w okresie styczeń 1915 - grudzień 1917 operowała na froncie wschodnim, biorąc m.in. udział w tzw. II bitwie nad jeziorami mazurskimi.
Mi się jednak wydaje, że chodzi tutaj o:
Artillerie zu Fuss Regiment 15 lub inaczej pisane
Fußartillerie-Regiment Nr.15 (2. Pommersches) czyli 15ty Pułk Artylerii Pieszej (2 Pomorski).
Nie widziałem nigdzie podziału artylerii polowej na bataliony (a Fuss Art. Rgt. owszem) oraz biorąc pod uwagę pochodzenie żołnierza (Wałcz) znalezienie blaszki (Toruń) i dyslokację oddziałów 15 Pułku Artylerii Pieszej (Grudziądz, Bydgoszcz) Artyleria Polowa tu nie pasuje.
Pozdrawiam.
Hubert
Artillerie zu Fuss Regiment 15 lub inaczej pisane
Fußartillerie-Regiment Nr.15 (2. Pommersches) czyli 15ty Pułk Artylerii Pieszej (2 Pomorski).
Nie widziałem nigdzie podziału artylerii polowej na bataliony (a Fuss Art. Rgt. owszem) oraz biorąc pod uwagę pochodzenie żołnierza (Wałcz) znalezienie blaszki (Toruń) i dyslokację oddziałów 15 Pułku Artylerii Pieszej (Grudziądz, Bydgoszcz) Artyleria Polowa tu nie pasuje.
Pozdrawiam.
Hubert
- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
No i robi się ciekawie
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję!!!
No i robi się ciekawie

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję!!!
HU13ERT, rozpatrywałem te dwie opcje i artyleria polowa jakoś bardziej mi w tym wypadku pasowała, chociaż bicia jak na oba rodzaje artylerii dość nietypowe. Za Twoją opcją definitywnie przemawia wybity tutaj batalion zapasowy a nie Abteilung (oddział/ dywizjon).
- Blacek
- Kontakt:
Obsrewuję i dobrze się czuję - jo Men
Pozdrawiam!!!

Pozdrawiam!!!