id odznaki
id odznaki
Witam to moja ostatnia znajdki , może wy macie coś na jej temat 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
Re: id odznaki
Piękny Polak , już legendy o nim chodziły 

Sam jestem zaskoczony stanem a zwłaszcza że z gliny 

Po lewej to Mützenadler z czapki policyjnej, produkowany w latach 1934-1936 

- Książe Warmii
Tak ,tak coś Aleksander mówił ,że to Virtuti Militari

Dzięki za id wronki . A na temat tej drugiej może coś wiecie bo nic nie mogę znaleźć . 

Odznaczenie Pamiątkowe 236 Pułku Piechoty Armii Ochotniczej
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
Tak za wojnę roku 1920
"
Ale to jest odznaka pamiątkowa nadawana żołnierzom z tytułu służby w konkretnym oddziale, a nie odznaczenie nadawane za walkę w konkretnej kampanii itp. Jeżeliby tak patrzeć na to zagadnienie, to na wielu wzorach polskich odznak pułkowych z czasów II RP można natrafić na daty i nazwy miejscowości związane z wojną 1919 czy 1920 roku (np. 71 pp, 24 pp, 49 pp, 42 pp, 36 pp LA, 28 psk, 26 pp, 74 pp, 72 pp, 213 ochotniczy pp, 236 ochotniczy pp, 19 pu, 26 pu, 7 psk; do tego sporo lwowskich odznak: chyba dla każdego odcinka obrony powstała odznaka pamiątkowa, poza tym odznaki pamiątkowe oddziałów, w tym 3 baterii 205 ochotniczego pap)."\cytat z dws.org.pl
"
Ale to jest odznaka pamiątkowa nadawana żołnierzom z tytułu służby w konkretnym oddziale, a nie odznaczenie nadawane za walkę w konkretnej kampanii itp. Jeżeliby tak patrzeć na to zagadnienie, to na wielu wzorach polskich odznak pułkowych z czasów II RP można natrafić na daty i nazwy miejscowości związane z wojną 1919 czy 1920 roku (np. 71 pp, 24 pp, 49 pp, 42 pp, 36 pp LA, 28 psk, 26 pp, 74 pp, 72 pp, 213 ochotniczy pp, 236 ochotniczy pp, 19 pu, 26 pu, 7 psk; do tego sporo lwowskich odznak: chyba dla każdego odcinka obrony powstała odznaka pamiątkowa, poza tym odznaki pamiątkowe oddziałów, w tym 3 baterii 205 ochotniczego pap)."\cytat z dws.org.pl
Mój błąd, zmyliło mnie ucho. W tym katalogu może być coś na ten temat: Wojsko Polskie w obronie ziem polskich na wschodzie w latach 1918-1920. Odznaki pamiątkowe i okolicznościowe. Autor Mieczysław Wełna.
No tak panowie a może wiecie za co otrzymywali tą odznakę za jaki okres służby czy inne osiągnięcia ?
Dziku już dał wyczerpującą odpowiedź.
No tak to czyli wszystkim którzy służyli dostawali taką odznakę ?
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
tak . Nie zapomnij że to młody kraj i dawano dużo medali zarówno dla propagandy sukcesu (zwycięstw 1918 i 1920) jak i podniesienia morale obywateli.
Ducha epoki oddaje książeczka "pamiętniki ucznia" z 1925 roku
Ducha epoki oddaje książeczka "pamiętniki ucznia" z 1925 roku
Dzięki Dziku niestety ten okres jakoś mało mnie interesował ze względu na bardzo małą ilość fantów na naszym terenie jeszcze raz dzięki .