Willenberg Schmiede
Willenberg Schmiede
Witam , szukam wszelkich informacji o dawnej kuźni w Wielbarku . Typu miejsce gdzie stał ten budynek , okoliczności zamknięcia czy zniszczeniu .

- Blacek
- Kontakt:
Re: Willenberg Schmiede
Cześć!!!
To jest pocztówka z serii ilustrującej zniszczenia wojenne. Kuźnia rozbita strzałem artyleryjskim w czasie I Wojny. Czy później ją odbudowano, czy rozebrano? "...Oto jest pytanie". Szkoda, że nie znam Wielbarka.
Pozdrawiam!!!
To jest pocztówka z serii ilustrującej zniszczenia wojenne. Kuźnia rozbita strzałem artyleryjskim w czasie I Wojny. Czy później ją odbudowano, czy rozebrano? "...Oto jest pytanie". Szkoda, że nie znam Wielbarka.
Pozdrawiam!!!
Witam w oddali na pocztówce widać most , po mojemu jest to most na rzece Omulew jadąc od Szczytna w stronę Ostrołęki , budynek stał po lewej stronie przed mostem
- Prusak
Sorry,ale chyba źle tłumaczysz-raczej powinno być_"od Wielbarka w kierunku Chorzel".Droga Szczytno -Ostrołęka to zupełnie inna trasa.Miras pisze:Witam w oddali na pocztówce widać most , po mojemu jest to most na rzece Omulew jadąc od Szczytna w stronę Ostrołęki , budynek stał po lewej stronie przed mostem
-
Może coś jest w książce Jana Salma "Odbudowa miast wschodniopruskich po I wojnie światowej"?
Te dwa domki po lewej od strony Wielbarka ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czy ktoś zna jeszcze jakieś sczegóły ?
Jak będziesz w Wielbarku to poczytaj na tablicy kierunkowskazy pisze Warszawa , Ostrołęka i na pewno Chorzele bo bliżej są i to nie jest inna trasa może ty leśnymi drogami do Ostrołęki jeździsz i takową trasę znaszPrusak pisze:Sorry,ale chyba źle tłumaczysz-raczej powinno być_"od Wielbarka w kierunku Chorzel".Droga Szczytno -Ostrołęka to zupełnie inna trasa.Miras pisze:Witam w oddali na pocztówce widać most , po mojemu jest to most na rzece Omulew jadąc od Szczytna w stronę Ostrołęki , budynek stał po lewej stronie przed mostem
- Prusak
Niech będzie i tak.A do Ostrołęki jadę trasą Szczytno-Ostrołęka (i nie przez Wielbark)
Czy to może być ta kuźnia odbudowana ? , tylko że ta stoi w innym miejscu co mówił Miras i Prusak

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
ale pięknie okopcone wyjście.
I Taczki czekające na okucie , pyszny motyw a bałagan mało niemiecki
I Taczki czekające na okucie , pyszny motyw a bałagan mało niemiecki

-
- Kontakt:
Sawik, zerknij do książki Emila Merksa Geschichte der Stadt Willenberg z 1936 roku, jak również pozycji Olafa Göbelera Willenberg. Die Geschichte einer ostpreußischen Grenzregionz 2004 roku.