Baterie alkaliczne czy akumulatorki ?

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
zbich5

Baterie alkaliczne czy akumulatorki ?

Post autor: zbich5 »

Witam mam dylemat czy do wykrywki mozna zastosowac akumulatorki 9V 260 mah ,czy musza byc to tyko baterie alkaiczne . Prosze o jakąś porade :(
AdaM

Post autor: AdaM »

Witam

Podłączę się do tematu, bo sprawa dotyczy nas obojga zbich5 :)
Posiadamy z kolegą dwie takie same wykrywki, mianowicie są to Bounty Hunter Pioneer VLF (dla początkujących wystarczy :)). Piszczałka zasilana jest dwiema bateriami 6F22 czyli 9V. Jak ma się sprawa z akumulatorkami w takich wykrywkach ?? Czy długo trzymają, czy ktoś ma jakieś doświadczenia w używaniu aku 9V? Wiadomo że mają one nie całe 9V czyli około 8,4V, więc jak się rozładują to spadnie te napięcie do około 6V, a myślę że już wtedy wykrywacz przestaie poprostu działać.
Czy może lepiej dać sobie spokój z aku, a wydawać za każdym razem na baterie alkaliczne?

Prosimy o jakiekolwiek porady w tym temacie.
Pozdrawiam
AdaM
duch

Post autor: duch »

Sprawa była już poruszana w wątku o wykrywkach. Nie ma znaczenia, jaki jest typ akumulatorów poza tym, że baterie i akumulatory 9V mają znacznie mniejszą pojemność niż paluszki, o których była mowa wcześniej. Jednoznacznej odpowiedzi pewnie nie uzyskacie, ponieważ zauważyłem, że są zarówno zwolennicy akumulatorów, jak i ich przeciwnicy. Ekonomicznie bardziej się opłacają akumulatory, ale nikt mnie nie przekona, że będę one działały tak samo długo jak baterie. Akumulatory mają uzasadnienie w urządzeniach, które pobierają duże ilości prądu. W innych przypadkach się nie sprawdzają, o czym się przekonałem podczas korzystania z aparatury pomiarowej w pracy. Mierniki do pomiarów sieci komputerowej na akumulatorach 9V przestawały działać poprawnie po kilku tygodniach i w najmniej oczekiwanym momencie, natomiast na bateriach działają kilka miesięcy. Moja rada jest taka - jeśli zdecydujecie się na aku, zawsze miejcie w kieszeni komplet baterii na wszelki wypadek.
AdaM

Witam.

Zgadzam się, sprawa aku była poruszana. Przeszukałem całe forum i nie znalazłem nic na temat akumulatorków 9V, natomiast na temat aku "paluszków" jest sporo. Tak czy inaczej dziękuję za odpowiedź i porady. Trzeba będzie nosić ze sobą dodatkowe źródło energii dla wykrywki :)
Z tym że w naszej miejscowości nie ma nigdzie baterii alkalicznych, więc pozostały narazie tylko zwykłe i aku. W piątek powinienem już mieć akumulatorki, więc po kilku wypadach będę wiedział jak się to sprawdza w terenie w przeciwieństwie do baterii.

Pozdrawiam.
AdaM
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

Witaj,
chodzę z cz3d na 9V aku (właściwie 8,4V jak napisałeś) i nie mam absolutnie najmniejszego problemu nic nie działa gorzej nic nie pokazuje mniej nic nie przekłamuje itp itd ... przy czym zaznaczam to wszystko u mnie na cz3d jak będzie u Was nie wiem piszę tylko po to żeby pokazać ze można

długość działania... spokojnie robie dwa 8 - 10 godzinne wypady na jednym ładowaniu - zawsze używam słuchawek

kwestia opłacalności .... nie wiem ja za swoje aku nie zapłaciłem nic (akurat miałem takiego farta ) a ładowarkę miałem wcześniej w domu ale z tego co wiem takie aku jak moje kosztują w media po ok 50 zł za sztukę więc każdy może sobie skalkulować ile to wychodzi w przeliczeniu na baterie
ładowarkę taką jakiej ja używam można kupić na allegro za jakieś 30zł z przesyłką

co poza tym .... zawsze mam ze sobą komplet baterii tak na w razie czego i choć ja sam jeszcze nie miałem potrzeby z nich skorzystać to parę razy pomogły kolegom jak ich baterie popadały w najmniej oczekiwanym momencie

i tyle

pozdr.warwick
AdaM

Witam.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź i informacje, o to mi właśnie chodziło :) Podzielę się napewno jak te wykrywki działają na aku 260mAh, bo takie właśnie zamówiłem.

Pozdrawiam.
AdaM
AdaM

Baterie alkaliczne czy akumulatorki ? (odświerzam)

Witam.

Więc miałem zdać relację czy aku zdają egzamin w terenie. Otóż po rozładowaniu aku, i ponownym ładowaniu ok. 10 godz. aku trzymają juz drugi dzień wypadów, nie wiem jak dalej ale nic na to nie zapowiada żeby miały odmówić posłuszeństwa np. jutro :) Czyli myślę że się opłaca zainwestować w aku :D

Przy okazji chciałbym się pochwalić dzisiejszą znajdką. Pogoda niestety nie dopisuje zabardzo, ale wyskoczyłem dziś po pracy na 2 godzinki pośmigać po terenie :)

Oto znajdka:
Przepraszam za jakość zdjęć ale robione telefonem :( W rzeczywistości zachowana bardzo ładnie.
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam.
AdaM
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

A Ja z kolei mam takie pytanko.. Biegam z HS-3 i na dobra sprawe jest to moj pierwszy sezon z wykrywka, a zabawa przednia. Tak sie zastanawiam.. Smetek zasilany jest szescioma bateriami R14 lub jak kto woli mozna zastosowac baterie R6. Przy wlaczeniu wykrywki przez sekunde czy tam dwie odbywa sie testowanie baterii. Jezeli sygnal jest przerywany znaczy sie ze nadszedl nieuchronny kres baterii, a jezeli jest ciagly i mocny wszystko jest OK. Przewidywalny czas pracy baterii bez sluchawek Pan Henryk Smetkowski okreslil jako 60h jak ze sluchawkami to nawet na pelny sezon. Przelatalem w tym roku jakies 40h(bez sluchawek) w terenie. I tak sie zastanawiam... Sygnal ciagly i mocny, ale czy ze wzgledu na dlugi czas ich dzialania i miewatpliwie pewne ich wyczerpanie moze spasc zasieg wykrywki? Bo takie mam nie odparte wrazenie.
Mierzylem wlasnie na mierniku i wychodzi 1.44V w baterii R14,tylko to jest wynik bez obciazenia jak mi sie wydaje.Fachowcem nie jestem.Ale wydaja sie byc dobre jeszcze (chyba?)
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

zoz pisze:... Sygnał ciągły i mocny, ale czy ze względu na długi czas ich działania i niewatpliwie pewne ich wyczerpanie może spaść zasięg wykrywki? Bo takie mam nie odparte warzenie...
z tego co się orientuje to "moc" ma duży wpływ na zasięg jak i na stabilność działania

pozdr.warwick
ODPOWIEDZ