Prace na cmentarzu w Markajmach - plany
-
Prace na cmentarzu w Markajmach - plany
Ludkowie, wójt gminy Lidzbark Warm. i Wspólnota Kulturowa "Borussia" pragną wkrótce wykonać prace porządkowe (może i coś więcej?) na cmentarzu "rumuńskim" w Markajmach. Dzik deklarował ewentualna współpracę Stowarzyszenia w tej kwestii. Po weekendzie wójt ma się skontaktować telefonicznie ze mną. Czy może macie jakieś sugestie? No i może ktoś z władz Stowarzyszenia chciałby być na wstępnym spotkaniu z wójtem?
- olsztyniak
Re: Prace na cmentarzu w Markajmach - plany
No myślę że Maniek miałby najbliżej 

Skończmy dwa pierwsze zanim się za trzeci weźmiemy .
Dokładnie!BLACK pisze:Skończmy dwa pierwsze zanim się za trzeci weźmiemy .
A może tematem zainteresowałyby się również osoby niezrzeszone w WMSHK ? W wątku dotyczącym przyjmowania nowych członków ( http://www.wmfp.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=5655" onclick="window.open(this.href);return false; ) tak bardzo narzekano, że jesteśmy hermetyczni i nie wiadomo jak do nas dotrzeć. Mimo to nasza prośba o pomoc w porządkach w Tracku nie znalazła odzewu. Teraz jest kolejna okazja, żeby dać się poznać i przede wszystkim wykazać bardzo cenionym przez nas zaangażowaniem.
Srebrny Lisie, w jakim terminie są planowane prace ?
Srebrny Lisie, w jakim terminie są planowane prace ?
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
czekam na termin rozmów i oczywiście prac. dziś rozmawiałem z Mariuszem i będzie to fajny poligon dla lokalnych stowarzyszonych i może kogoś jeszcze.
Na szczęście zakres prac jest niewielki więc można podziałać. Najważniejszą kwestią jest uzgodnienie formy współpracy itp
Na szczęście zakres prac jest niewielki więc można podziałać. Najważniejszą kwestią jest uzgodnienie formy współpracy itp
-
Nowy wójt widzi to jako prace z udziałem także młodzieży, przy wsparciu (jakim?) olsztyńskiej "Borussii". Byłaby to okazja do zrobienia integracyjnego ogniska, jakiejś pogadanki, a dla Stowarzyszenia prezentacji swoich celów, działań i osiągnięć. Termin jeszcze do ustalenia: wójt ma się odezwać po majówce (termin zapewne dopasuje do naszych wymagań, dlatego najpierw prosiłem o wypowiedzi w tej sprawie).
Co do zakresu prac, najpewniej chodzi o zwykłe prace porządkowe (obiekt nie jest zdewastowany od czasu renowacji), no chyba że będze dysponował jakimiś ekstra funduszami - wtedy pewnie coś więcej. Myślę jednak, iż chodzi mu o:
- posprzątanie obiektu,
- odhaczenie w dokumentacji faktu współpracy (z młodzieżą, stowarzyszeniami itp.), czyli korzyść może być obopólna a nawet wielostronna.
Co do zakresu prac, najpewniej chodzi o zwykłe prace porządkowe (obiekt nie jest zdewastowany od czasu renowacji), no chyba że będze dysponował jakimiś ekstra funduszami - wtedy pewnie coś więcej. Myślę jednak, iż chodzi mu o:
- posprzątanie obiektu,
- odhaczenie w dokumentacji faktu współpracy (z młodzieżą, stowarzyszeniami itp.), czyli korzyść może być obopólna a nawet wielostronna.
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
Ja otwarty , aby tylko nie kolidowało z wyjazdami:)
-
Sadzę, że to nasza strona będzie określała termin. Dlatego coś w tej kwestii zaproponujcie a i zapraszam na ewentualne spotkanie z wójtem.
Napisz Lisie jaki zakres prac czy sprzęt spalinowy będzie potrzebny itd .Jeżeli da mi się załatwić wolne w danym terminie to pomogę 

-
Dotąd prace porządkowe polegały na zgrabianiu listowia i igliwia, usuwaniu wiatrołomów i pustych flach/puszek/papierów/plastików, wyrównywaniu łopatą kwater; prace remontowe (klejenie i/lub odtwarzanie nagrobków i piramidy Rosjan) prowadziły firmy kamieniarsko - murarskie (głównie Zenon Drozd). Starodrzew sosnowy (naturalny) i zachowana część świerkowego (sztuczne nasadzenie) jest już też zabytkiem; natomiast trochę zaśmiecają obiekt pozostawione wybrane liściaste samosiejki (ich też nie można ruszyć, tylko usunąć opadłe liście). Myślę, że chodzi o ogólnie o usunięcie śladów jesieni/zimy i ewentualnych libacji. Plus uhonorowanie pochowanych zniczem, w tym dziadka naszego znajomego Wieńczysława K. Sprzęt spalinowy niekoniecznie, zwykła piłka lub siekierka (na wszelki wypadek) wystarczą: głównie grabie i łopata. Ognisko można rozfajczyć w bezpośrednim pobliżu. Przygotuję dla gości kserówkę swojego artykułu z "Łambinowickiego Rocznika Muzealnego".
Jak coś daj wcześniej znać gdzie , termin itd postaram się pomóc .
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
http://pomazurach.pl/obiekt2_cmentarz_w ... jmach.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Po fotach widać cmentarz typowo do ogarnięcia delikatnego daj znać konkretnie wcześniej jaki termin i godzina prac chętnie pomogę 

- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
tak to najważniejsze, że mało roboty a logo i nazwę Stowarzyszenia można pokazać.
Oczywiście oferta głównie dla lokalnych sympatyków i chętnych zamiejscowych z mniejszym naciskiem, choć doceniamy chęć pomocy)
Pierwotne założenie było takie by cmentarz lidzbarski przejąć pod opiekę dla miejscowych którzy nie zawsze mogą uczestniczyć w akcjach wyjazdowych a mimo to nie podpadną Zrządowi
Oczywiście oferta głównie dla lokalnych sympatyków i chętnych zamiejscowych z mniejszym naciskiem, choć doceniamy chęć pomocy)
Pierwotne założenie było takie by cmentarz lidzbarski przejąć pod opiekę dla miejscowych którzy nie zawsze mogą uczestniczyć w akcjach wyjazdowych a mimo to nie podpadną Zrządowi