Problem z routerem

O wszystkim i o niczym
duch

Re: Problem z routerem

Post autor: duch »

na 99% pomyliłeś wejścia na routerze ;)
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

tak dla pewności router z modemem spinamy poprzez ŻÓŁTE gniazdo w routerze
komputer do ROUTER'A podpinasz do któregoś szarego... obojętnie którego

tu masz praktycznie cały config routera - problem możesz mieć w zakładce INTERNET WAN - w kablówkach adresy są przydzielane dynamicznie więc musisz wybrać DYNAMIC
http://peb.pl/sieci/945131-belkin-f5d72 ... oblem.html" onclick="window.open(this.href);return false;

dodatkowa pomoc :
http://en-uk-support.belkin.com/app/ans ... /a_id/1190" onclick="window.open(this.href);return false;

zakładam, że ip komputera z którego będziesz konfigurował to np 192.168.2.2, maska 255.255.255.0, brama 192.168.2.1
DNS może być np. 194.204.159.1

najpierw konfiguruj przez kabel nie ważne czy z laptopa czy ze stacjonarnego
jak prawidłowo zepniesz sprzęt to to musi ruszyć

pozdr.warwick
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

W końcu stacjonarny działa przez router, laptop łączy się z nim, widzi go, ale nie ma internetu.
Połączenie widnieje jako "Lokalne". Dostałem się na stronę konfiguracji Belkina, zrobiłem tak jak było napisane w tutorialu i nic.
Awatar użytkownika
warwick

Zadzwoń do mnie jutro ok 11 - przed obiadem mam czas to przyjadę, zrobię

pozdr.warwick
duch

Zanim zadzwonisz upewnij się, że na obu komputerach jest ustawione automatyczne pobieranie nr IP. ;)
Awatar użytkownika
warwick

no tak to oczywiste ;) jak już skonfigurujesz router na tym stały IP ( 192.168.2...) to przestaw kartę sieciową w kompie na "Uzyskaj adres IP automatycznie" i jeśli zrobiłeś tak jak tutku to powinien pobrać sam odpowiedni adres

pozdr.warwick
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Tu i tu jest na automatycznym pobieraniu IP. Z tego co wyczytałem na forach to wielu ludzi miało właśnie "sieć niezidentyfikowaną", problem tkwił w sterownikach, ściągnęli nowe i zadziałało, jutro spróbuję.
Awatar użytkownika
warwick

sterownikach ???? do czego ??? do karty sieciowej ??? bo chyba nie do routera.... zadzwoń jutro ok 11 :)

pozdr.warwick
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Będę dzwonić, bo się nie dogadamy :zebek:
duch

Może na routerze jest ustawione szyfrowanie WPA2 ? Jeśli laptop jest leciwy i zaniedbano aktualizację systemu operacyjnego, to sieciówka może nie być w stanie dogadać się routerem. Obsługa WPA2 pojawiała się w XP z którąś poprawką po wydaniu SP2. Oczywiście producent karty sieciowej też musiał zaimplementować to rozwiązanie w swoim oprogramowaniu i to jest jedyny przypadek kiedy aktualizacja sterownika może mieć wpływ na nawiązanie łączności przez WiFi. Jako ciekawostkę mogę podać, że po wprowadzeniu SP3 do XP było lekkie zamieszanie z routerami WiFI firmy Edimax, wymagające aktualizacji firmware routera, ale problem objawiał się nieco inaczej, został bardzo szybko rozwiązany i było to kawał czasu temu, więc nie sądzę, aby ten przypadek wymagał podobnych kroków.
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

W końcu się udało :kon: Pomogło ściągnięcie sterowników do Adaptera Wifi, dzięki koledzy za pomoc :guru:
duch

Właśnie zdobyłeś sprawność konfiguratora routerów i masz pełne prawo nosić w kieszeni antenkę WiFi i dwie wtyczki RJ45 :P
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Witam,
Nowa stancja, nowy problem :/
Chcąc połączyć dwa laptopy poprzez wifi wyskakuje problem z brakiem dostępu do internetu. Lapki widzą router, mogę wejść w konfigurację poprzez przeglądarkę, jednak ustawiając hasła dostępu do sieci, wyskakuje w windowsie komunikat o konieczności uwierzytelnienia i tak w kółko :/
Awatar użytkownika
warwick

a jak podłączyłeś się do konfiguracji routera przez przeglądarkę ?? skoro wifi się nie łączy to po kablu, tak ??

Pozdr.warwick
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Właśnie chodzi o to, że przez wifi mogę dostać się do konfiguracji routera, ale dalej jest problem z brakiem dostępu do internetu. Próbując otworzyć jakąś stronę wyskakuje w przeglądarce info o kłopotach z DNS. Uprzedzam, że mam w PA ustawione automatyczne pobieranie adresów. Neta mam tylko z kabla z modemu.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ