stalag
-
stalag
Kto to był i skąd?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: stalag
Był to jeniec francuski: FZ - Franzose - Francuz.
ciekawe - bo blacha aluminiowa - jak widać przebijana z innego numeru, również oznaczenie jeńca francuskiego inne - niż zazwyczaj spotykane (FZ a nie samo F i to przerabiane z czcionki P 
widać ktoś wykorzystał wczesną blachę francuza - do przebicia na inny numer (późniejszy)
stalag IB - Królikowo pod Olsztynkiem

widać ktoś wykorzystał wczesną blachę francuza - do przebicia na inny numer (późniejszy)
stalag IB - Królikowo pod Olsztynkiem
Hm, szczerze mówiąc, to wszystkie nieśmiertelniki jeńców francuskich, które widziałem miały wybite "FZ" i według mnie to była norma w ich oznaczaniu. Literka "F" jest jak najbardziej oryginalna i na pewno nie była przerabiana z "P". Przebijany był tylko numer jeńca - widać wyraźnie wytarte miejsca po poprzednim numerze.Frozzer pisze:ciekawe - bo blacha aluminiowa - jak widać przebijana z innego numeru, również oznaczenie jeńca francuskiego inne - niż zazwyczaj spotykane (FZ a nie samo F i to przerabiane z czcionki P![]()
o literce F przerabianej z P pisałem w kontekscie znalezisk cynkowych blach pochodzących ze stalagu IB - tam takie właśnie widnieją
- ostrybrzytwa
albo mi się wydaje ale przyglądając się dokładniej to i ,, I A '' na ,, I B '' zamieniono
choć posiadam trochę blaszek z ,, STALAGU I B '' to na aluminiową jeszcze nie trafiłem
choć posiadam trochę blaszek z ,, STALAGU I B '' to na aluminiową jeszcze nie trafiłem

dokłądnie
dlatego blacha jest aluminiowa
po prostu transfer więźnia
dlatego blacha jest aluminiowa
po prostu transfer więźnia
-
Masz racje Ostry