Stalag I B Hohenstein
Re: Stalag I B Hohenstein
Zwiedzałem Królikowo z przyjaciółmi z tego forum w Sobotę i od strony Sudwy przez większą część obozu idzie już trasa E7 na szczęście spychacze zebrały po 40 cm ziemi na boki więc tyle ile mnie osobiście interesuje niestety po ostatnich opadach totalne bagno ale za to sobotę osobiście uważam za bardzo owocną
W nie wiem jak z eksploracja w tygodniu bo robotnicy pewnie będą ganiać .

pochwal się co w sobotę wyciągnąłeś
Powiem Ci Frozzer może nie są to rzeczy dla kogoś wartościowe dla mnie osobiście tak bo wiem że kolega z tego forum walczy oto aby w Olsztynku powstała izba pamięci po obozie która aktualnie mieści się w skromnym wydaniu w szkole w Olsztynku miałem przyjemność poznać kolegę osobiście i przez ostatni rok nazbierało się masę rzeczy które czyszczę konserwuję i jak tylko dostanę hasło wszystko przekażę aby ludzie mogli to oglądać. generalnie z soboty powyłaziły guziki w dużych ilościach wojaków z całej europy jak i ich monety, elementy życia codziennego w obozie, z takich ciekawych rzeczy sygnowane nasadki do Mauserów które służyły do zabezpieczenia broni przed piaskiem i do czyszczenia wyciorami przed rozkalibrowaniem broni, poza tym marki narzędziowe ,przy okazji kopania w pozostałościach po barakach ceramika obozowa ,wylazły mi dziwne kawałki aluminium jakby wycięte z kawałka aluminium z wyryta nazwą stalagu i numerami żołnierzy . Generalnie prace idą tam pełna parą jak już wyleją asfalt to wiele rzeczy pójdzie w zapomnienie.No i na bieżąco jeszcze wyłażą blachy obozowe wojaków numerowane.
- ostrybrzytwa
guziki blaszki ale i tak zawsze to jakoś sezon zaczęty
, może i w tym roku uda się jakieś polskie blaszki pocisnąć 

Zapomniałeś dodać wybite bo jak na razie same czysteostrybrzytwa pisze:guziki blaszki ale i tak zawsze to jakoś sezon zaczęty, może i w tym roku uda się jakieś polskie blaszki pocisnąć

- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
Trzymam kciuki za obfite zasilenie tej salki
a może jakiś stowarzyszeniowy patronat?
a może jakiś stowarzyszeniowy patronat?
- ostrybrzytwa
kto ma czyste to ma czysteBLACK pisze: Zapomniałeś dodać wybite bo jak na razie same czyste

Z dzisiaj blacha do sprawadzenia 26868 R
Najprawdopodobniej należała do:
Алхимов Николай Ильич, ur. 17.05.1911 r. w Московская обл. Służył w 264 batalionie saperów. Trafił do niewoli 27.06.1941 r. w m. Каунас. Zmarł w obozie 13.01.1942 r.
Алхимов Николай Ильич, ur. 17.05.1911 r. w Московская обл. Służył w 264 batalionie saperów. Trafił do niewoli 27.06.1941 r. w m. Каунас. Zmarł w obozie 13.01.1942 r.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dzięki Cezar a to fotka blachy tego nieszczęśnika .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Skoro Pan Mikołaj umarł w obozie w 1942 roku to dlaczego blaszka jest cała? Czy może ja źle rozumiem jaką rolę ona pełniła?
- ostrybrzytwa
Nacek dobrze rozumiesz rolę blaszek , ale często się zdarzało że chowano bez identyfikatorów więźniów obozowych , a trafienie całej bitej blaszki na terenie obozu to nie jest jakiś wyczyn bo równie dobrze mógł ją zgubić
Mikołaj Alchimow zmarł 13 stycznia 1942 roku.
No to w takich warunkach rozumiem, że nie było komu pilnować identyfikatorów. Skala przedsięwzięcia przerosła organizatorów.Zofia Dudzińska, [i]OBÓZ JENIECKI W OLSZTYNKU[/i], Olsztyn 1983 pisze:Niezmiernie trudne warunki bytowania jeńców, szykany, głód i wycieńczenie były przyczyną niesłychanie wysokiej ich śmiertelności w Stalagu l B Hohenstein. Najwięcej ofiar zabrał tyfus na przełomie, roku 1941/1942 i latem 1942. Oblicza się, że pierwsza epidemia zabrała około 25 tysięcy ofiar. Według oświadczenia polskiego lekarza, Michała Chmiela, jeniec francuski, Courvasier, który pracował w kancelarii obozu, powiedział mu, że nie będzie prowadzić już rejestru zgonów, bo doszedł do 24 tysięcy.
Z dzisiaj nr. do identyfikacji IB 17845 R
Serwus,
Nie znalazłem tego jeńca.
Nie znalazłem tego jeńca.