Bunkry w pobliżu jeziora Omulew

Bunkry, pałace, ruiny, podziemia i inne ciekawe obiekty
duch

Bunkry w pobliżu jeziora Omulew

Post autor: duch »

Ktoś się o nie pytał na poprzednim forum, więc przy okazji wycieczki do źródeł łyny veni, vidi, vi... sfotografowałem je. Bunkier nr 1 po wschodniej stronie drogi Napiwoda - Wilkno jest dużą konstrukcją bojową, natomiast bunkier po stronie zachodniej, położony około 100 m na północ od pierwszego pełnił chyba funkcję magazynu amunicji i prowiantu. Drugi bunkier jest doskonale zamaskowany i praktycznie niewidoczny z drogi. Od strony południowej obu bunkrów znajdują się umocnienia ziemne, a przed pierwszym dodatkowo przysypane betonowe studnie - być może "garnki Kocha".

Bunkier nr 1 - widok od północy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bunkier nr 1 - widok od południa:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kawałek wnętrza:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bunkier nr 2 - widok od północy i wnętrze

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
luki_nni

Re: Bunkry w pobliżu jeziora Omulew

Post autor: luki_nni »

mam jeszcze takie pytanko ponieważ ostatnio trafiłem na bunkier :kon: tego typu ale ku mojemu zdziwieniu centralnie przed wejściem do bunkra jest coś w rodzaju studni betonowy okrąg zawalony śmieciami nie wiem co o ty myśleć i czy nie zabrać się za przeczesanie, chyba Niemcy nie kopali sobie studni przed bunkrem w celu zdobycia wody pitnej ? ? ?
weje

Post autor: weje »

na tym forum zapytaj:
http://kaczorek.easyisp.pl/forum/index. ... bfdf29f363
meickel
Kontakt:

Post autor: meickel »

Studzienka odwadniająca, żeby im wejścia nie zalewało (zauważ, że jest w dołku). Przy każdym taka i w ogóle standard bunkrowy.
aro

Post autor: aro »

Kolego, trafiłeś na jeden z obiektów bojowych pozycji olsztyneckiej. Z tym, iż nie jest to standartowo występujący obiekt. Z przyczyn taktycznych (a i pewnie też finansowych), schron bojowy posiada pomieszczenie na dwa MG ukrytymi za płytą pancerną 7P7, stanowisko garaż Pak oraz dodatkowe miejsce na jeszcze jedno działko Pak.
Schrony bierne to typowe obiekty występujące na pozycji olsztyneckiej, przeznaczone dla drużyny piechoty wraz zapasem amunicji i żywności.
Awatar użytkownika
Greg

Post autor: Greg »

Razem na Olsztyneckiej jest 11 schronów bojowych (sp.) i aż 118 biernych. W roku 1939 do Sp. dobudowano kazamaty dla Paka 35.
aro

Post autor: aro »

No i jeszcze można dodać 2 miejscówy gdzie miały być wybudowane schrony bierne, ale ich nie wybudowano...
ODPOWIEDZ