Co wybrać ?
Co wybrać ?
Witam Panowie proszę o małe doradzenie co wziąć dla syna. Na wiosnę muszę kupić drugi wykrywacz od razu powiem żadne ACE nie wchodzi w grę w związku z wagą . Wykrywacz nowy cena akurat nie jest ważna ważne żeby był prosty w miarę w obsłudze moje typy to X-terra 705, Tesoro Cibola . Ma być to wykrywka typowo na kolorową drobnicę.Dodam że młody miał już w łapach Ace 250,F5 i Omegę także troszkę już ogarnia temat jak na 10 lat 

Re: Co wybrać ?
Normalnie to bez zastanowienia wskazałbym x-terrę, ale w Twoim przypadku to trzeba się zastanowić. Z cewką koncentryczną to ten wykrywacz jest leciutki i idealnie wywarzony, ale osiągami nie powala. Sonda DD odmienia go zdecydowanie na lepsze (teraz chyba jest w standardzie), niestety jest cięższa, przez co wykrywka staje się mocno niewywarzona. Dla normalnego faceta, nawet niezbyt dobrze zbudowanego nie będzie stanowiło to żadnego problemu, ale z 10-latkiem to już gorzej. Cibola będzie chyba idealnym rozwiązaniem. A wracając do x-terry, jak śniegi trochę odpuszczą możemy się spotkać, mam do niej kilka cewek, więc młody będzie mógł sprawdzić osobiście jak mu się ją trzyma w różnych zestawieniach. 

Bardzo chętnie
Cibola prosta lekka na moniaki super tylko ciekawe czy młody szybko załapie identyfikację tonową w x-terce jest id cyfrowa .

Przeciez ustawiasz tez liczbe tonow 

No my stare wyjadacze Sepp szybko to łapiemy a młody poszukiwacz może się zrazić kopiąc kapsle i folie po fajkach non stop .Sepp pisze:Przeciez ustawiasz tez liczbe tonow
Don Joker aktualnie 705 sprzedają z cewką 7,5 kHz 10" typu DD czy jest to dobra alternatywa czy niestety konieczne będzie dokupienie 18.75kHz 10" DD
Ja używam głównie tej 7,5 kHz-owej. Jest najbardziej uniwersalna i świetnie widzi kolorki te duże jak i te malutkie. 18,75 kHz-owa napewno lepiej widzi te naprawdę malutkie fanciki. Kiedyś ugniotłem kuleczkę z pazłotka o średnicy około 1mm i tylko ona ją widziała (test przeprowadzony w powetrzu). Mnie aż taka drobnica nie interesuje
. 18,75 kHz-owej DD używam, ale elptycznej. Przydaje się na mocno zaśmeconych poletkach. Tak więc jeżeli cewka DD 7,5 kHz nie będzie dla niego za ciężka to napewno na początek mu wystarczy.

Osobiście brałbym X-Terre, bo sam ją mam.
Znakomita ergonomia użytkowania, sprzęt dobrze wyważony, łapa się nie męczy.
Wrzucisz młodemu 99 tonów, czułość między 27 - 30, tryb all metal i niech śmiga. Początki mogą być trudne, ale nie ma tego złego ...
Cewki mam dwie: 7,5 kHz DD 10,5" oraz 18,75 kHz koncetryczna 9".
Ta mniejsza pięknie ciągnie drobne przedmioty. Idealna na "dobicie" pola po 7,5 kHz
Znakomita ergonomia użytkowania, sprzęt dobrze wyważony, łapa się nie męczy.
Wrzucisz młodemu 99 tonów, czułość między 27 - 30, tryb all metal i niech śmiga. Początki mogą być trudne, ale nie ma tego złego ...
Cewki mam dwie: 7,5 kHz DD 10,5" oraz 18,75 kHz koncetryczna 9".
Ta mniejsza pięknie ciągnie drobne przedmioty. Idealna na "dobicie" pola po 7,5 kHz

Dzięki Panowie za podpowiedź więc biorę mu 707 napewno jak dojdzie popytam się was jak najlepiej ją ustawiać na początek do poszukiwań 

No i niestety młody na razie zażądał Cibolki dziś ze stanów mu w łapy wpadła no zobaczymy młody pośmiga jak mu nie przypasuje na pewno następna bedzie x-terra 705 

- chomik (masteo)
Zaadoptuj mnie

A masz starszą siostręchomik pisze:Zaadoptuj mnie![]()
![]()
![]()
![]()

Pytanko Panowie jaką snajperkę do Ciboli obie są 5.75 z tym że jedna koncentryczna a druga DD ? Czym się różnią i która będzie lepsza ?
DD będzie głębsza, koncentryczna dokładniejsza w namierzeniu