XP ADX 250 po Fisher F5 - czy aby dobry wybór?

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
Opus

XP ADX 250 po Fisher F5 - czy aby dobry wybór?

Post autor: Opus »

Witam!
Zakładam niestety nowy wątek (a uwierzcie mi, nie cierpię tego robić :) ). Ale do rzeczy. Mój Tata nosi się z zamiarem kupna nowej wykrywki. Dotychczas chodził z Fisherem F5. Jednak jak to się mówi "apetyt rośnie w miarę jedzenia" i postanowił zmienić sprzęt na coś wyższych lotów. I tutaj moje pytanie do Was: Czy XP ADX 250 jest dobrym wyborem po F5? Czy przewyższa wyżej wymienionego Fishera:
a) zasięgiem na drobnicę kolorową?
b) mniejszą wrażliwością na mineralizację gleby?
c) oraz lepszą pracą na terenie zaśmieconym?

Dodam, że Tata szuka wyłącznie monet i innej drobnicy. Na kupno nowego detektora będzie mógł przeznaczyć około 2300 zł. Próbowałem Go namówić na Tesoro De Leon\Tejon oraz na minelaba
x-terrę 705, ale jak stwierdził, nie przypadły Mu do gustu...ehh... Gdy już powoli kończyła mi się do Niego cierpliwość odgrzebałem w pamięci fakt, że jest jeszczę coś takiego jak sprzęt ze stajni XP :) . Gdy pokazałem Mu model ADX 250 rozjaśniły Mu się oczy. I teraz ponawiam pytanie do Was: Czy jest to sprzęt godny uwagi po Fisherze F5? Czy Tata nie zawiedzie się na nim?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
DAMIAN

Re: XP ADX 250 po Fisher F5 - czy aby dobry wybór?

Post autor: DAMIAN »

XP nie są zbyt popularne w Polsce, na tym forum raczej nikt ich nie używa, więc o odpowiedź trudno będzie.
Opus pisze:b) mniejszą wrażliwością na mineralizację gleby?
XP 250 nie ma strojenia do gruntu więc wpływu mineralizacji gleby nie wyeliminujesz.
Opus

Dzięki za info. Po Twojej wypowiedzi wnioskuję, że lepiej zainwestować w sprzęt w podobnym przedziale cenowym, ale sprawdzony i posiadający więcej przydatnych funkcji.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
vsh

Post autor: vsh »

DAMIAN pisze:XP nie są zbyt popularne w Polsce, na tym forum raczej nikt ich nie używa, więc o odpowiedź trudno będzie.
XP 250 nie ma strojenia do gruntu więc wpływu mineralizacji gleby nie wyeliminujesz.
jeśli dobrze wyczytałem to ma automatyczne strojenie:
http://www.uk-metal-detectors.co.uk/xp_adx_250.htm
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

vsh pisze:
DAMIAN pisze:XP nie są zbyt popularne w Polsce, na tym forum raczej nikt ich nie używa, więc o odpowiedź trudno będzie.
jeśli dobrze wyczytałem to ma automatyczne strojenie:
http://www.uk-metal-detectors.co.uk/xp_adx_250.htm

Faktycznie. :)
Opus

Jednak dociułanych zostało parę groszy więcej i zamówiliśmy White's XLT E-series ;). W przyszłym tygodniu przyjeżdża kurier i jesteśmy pewni, że tego sprzętu nie zamienimy na żaden inny przez dłuuugi czas ;) .

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ