Walki pod Jezioranami

Lata 1939-1945
Awatar użytkownika
Sepp

Walki pod Jezioranami

Post autor: Sepp »

Ktos wie cos na ten temat szukalem w necie ale qtva nic nie ma jest tylko wzmianka o wsi Zardeniki :( Fitkkau napisal ze morale zolnierzy stacjonujacych w Jarandowie wzroslo gdy dowiedzieli sie o skutecznej obronie Jezioran :!
jatech

Post autor: jatech »

Mój ojciec urodził się w Jezioranach i sam opowiadał jak targał z lasu różne pociski :). Ponoć pod Jezioranami jest cmentarz drugowojenny z którego w latach 50-tych unosiła się łuna fosforanu czy czegoś takiego (wydobywającego się z kości).
Awatar użytkownika
kermik

Post autor: kermik »

Fosforan(V) wapnia (Ca3(PO4)2) - nieorganiczny związek chemiczny, sól wapniowa kwasu ortofosforowego (V).

Występowanie w przyrodzie [edytuj]
Występujący naturalnie jako skała fosforan wapnia nie jest substancją czystą, lecz zawiera w swej strukturze inne substancje takie jak piasek czy wapień. Występuje on w Maroko, Izraelu, Egipcie, na Filipinach i na półwyspie Kolskim (Rosja). Naturalnie występujące złoża fosforanu wapnia zawierają 30-40% masowych P2O5.

Kości i zęby kręgowców zbudowane są z fosforanu wapnia, głównie z hydroksyapatytu.

Zastosowanie [edytuj]
Jest substratem do otrzymywania fosforu, poprzez ogrzewanie go z koksem i piaskiem w próżni. Fosforan wapnia jest głównym składnikiem kości i dlatego fosfor można otrzymać poprzez ogrzewanie zmielonych kości z piaskiem i koksem w próżni:

2 Ca3(PO4)2 + 6 SiO2 + 10 C → 6 CaSiO3 + 10 CO↑ + P4
Fosfor wydziela się w postaci pary, która ulega kondensacji. Zestalony fosfor oczyszcza się na drodze destylacji.

Otrzymywanie [edytuj]
Fosforan(V) wapnia można otrzymać na kilka sposobów. Jednym z nich, a zarazem najprostszym jest działanie kwasu fosforowego(V) na węglan wapnia:

3CaCO3 + 2H3PO4 → 3H2CO3 + Ca3(PO4)2↓
W tym przypadku, fosforan(V) wapnia tworzy biały osad w roztworze kwasu węglowego, ponieważ jest w nim nierozpuszczalny.

źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Fosforan_wapnia"
Awatar użytkownika
kermik

Na tym cmentarzu musiałyby być pochowane ciała wcześniej spalone lub nadpalone gdyż tylko wówczas takie zjawisko jest możliwe. Wtedy jak miejscowi przeryli cmantaz za fantami mogli wygrzebać na wierzch jakieś ilości tej substancji i wtedy moze powstac mgła zawierająca śladowe ilosci fosforu i wtedy ona zeczywiście może świecić :shock:
swoja droga nieżle takie zjawisko musi wyglądać
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Post autor: Andrew »

Opracowanie jak z archiwum X - ale niestety wydaje się być jak najbardziej prawdopodobne - w wielu wspomnieniach (z II Wś) czyta się o ludziach spędzonych np. do stodół i żywcem spalonych
Awatar użytkownika
Sepp

No to robi sie ciekawie :P
Awatar użytkownika
kermik

:shock: Ciekawie czy strasznie? :shock:
Awatar użytkownika
kermik

Kiedyś jeden starszy gościu opowiadał mi o takim zjawisku. Twierdził że widział to na własne oczy ale jak dodał że widział fosforuzujące kule unoszące sie w powietrzu nad cmentarzem i w dodaku jedna zaczęła lecieć w jego stronę moja wiara w to zjawisko zamarła. Troche pogrzebałem w literaturze fachowej i niefachowej (czytaj opowieściach bajkopisarzy) i takie zajwisko jast możliwe. Można coś takiego sobie zrobić w ramach eksperymentu wystarzy mieć troche fosforanu wapnia, który mozna "pożyczyć" z pracowni chemicznej i czekać na warunki atmosferyczne czyli podnoszącą się mgłę i mozna spróbować. A i jeszcze jedna żecz potrzebne jest zródło światła w postaci najlepiej księżyca lub inne bardzo blade i może się udać. życze powodzenia dla chętnych :wink:
Awatar użytkownika
Sepp

I ciekawie i strasznie Kermit :shock: moze Panzer24 wie cos na temat walk w tej okolicy :)

Apropo tych mordowan ludnosci cywilnej ja slyszalem od sedziwego Niemca (chociaz nie mieszkal w Lidzbarku bo byl uchodzca z terenow wschonich) odwiedzajacego moich znajomych w Lidzbarku z ulicy Warminskiej ciekawa a zarazem straszna rzecz o tym co sie wydarzylo na tej ulicy jak wkroczyl "Ivan" :( opisze to w innym poscie :wink:
jatech

Post autor: jatech »

To nie były jakieś wielkie łuny, ale w nocu ponoć było widać małe płomyki i to z odległości kilkuset metrów - to jest tylko przekaz mieszkańców.
Jak było naprawdę?
Awatar użytkownika
kermik

Jak już pisałem jest dużo przekazów ludzi, którzy zaobserwowali takie zjawisko i jest ono jak najbardziej prawdziwe. Coś mi sie chyba o uszy obiło ze na podstawie wykrywania fosforu z kości próbowano lokalizować z powietrza być może nawet z satelity masowe groby po czystkach w byłej Jugosławi z jakim skutkiem nie wiem.
Ale sie dowiem :wink:
Awatar użytkownika
kermik

Dostałem AWANS hura :o
Awatar użytkownika
KOZAK

Post autor: KOZAK »

Jaki AWANS? :shock: Nie wiem o co chodzi.
Awatar użytkownika
kermik

Na starszego szeregowego :lol:
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Wg Hossbacha "Der Kampf um Ostpreussen", walki w okolicach Jezioran rozpoczęły się 26 stycznia 1945, kiedy VII Korpus Pancerny odpierał (osłaniając uderzenie przełamujące nad Pasłęką) wojska sowieckie w rejonie Dobre Miasto - Barczewo. Ponadto notatka o ruchach 14. DP (ID) donosi, że 31 stycznia główna masa 14 DP szła w rejon Jezioran w tempie 1 km/godz. Dalej bez zatrzymywania się - w rejon Lidzbarka Warm., "złymi drogami". Temperatura: -2 stopnie, słaba widoczność, drogi pokryte grubo śniegiem. Pora: przed 7.00 rano. Większych walk tego dnia VII KP nie odnotował.
ODPOWIEDZ