Mołtajny
Mołtajny
http://www.panoramio.com/photo/32360683" onclick="window.open(this.href);return false;
Czy ktoś z forumowiczów miał przyjemność obejrzeć z bliska to miejsce i może podzielić się wra-
żeniami?Ja niestety przemknąłem obok z kosmiczną prędkością (40km/h) kaszlakiem i do dziś nie
wiem co straciłem.
Czy ktoś z forumowiczów miał przyjemność obejrzeć z bliska to miejsce i może podzielić się wra-
żeniami?Ja niestety przemknąłem obok z kosmiczną prędkością (40km/h) kaszlakiem i do dziś nie
wiem co straciłem.
Re: Mołtajny
40 km/h to idealna szybkość do obejrzenia tego.Tubylcom służy jako piwnica.Z zewnątrz nic więcej nie widać.W tej miejscowości bywam regularnie od kilkunastu lat.Miałem czas się przyjrzeć
Normalnie jak w ''Panu Samochodziku i Templariuszach'', a może w środku jest i studnia!3mwoj pisze:Tubylcom służy jako piwnica.

Zainteresował mnie ten temat.Przy okazji popytam ,,tubylców"
Ale czy na pewno była to strażnica?
Mury sprawiają wrażenie b. starych więc to chyba możliwe.
O ile pamiętam mam gdzieś zdjęcie z początku lat sześćdziesiątych z tym obiektem w tle.Tylko że wtedy był o wiele większy.Prawdopodobnie przy ,,okazji" budowy bloku mieszkalnego dosłownie 10 m obok obiekt mocno się skurczył

To teraz trzeba tylko jakiegos Pana Tomasza i trojki chetnych do rozwiazania tej zagadki
A tak powaznie ciekawy obiekt, nawet drzwi przykuly moja uwage 

Witam. Jako, że trochę temat znam to 3 słowa ode mnie. Lepszego zdjecia poglądowego na szybko nie znalazlem. Przedmiotowa 'piwnica' z prawej strony zdjecia i ciągnie się dalej w prawą stronę (zdjęcie zrobione przed kościołem w stronę Arklit). Kilka lat temu obiekt wpisany do rejestru jako 'grodzisko-zamczysko' bodajże. 2 lata temu remontowana była wieża kościoła w Mołtajnach i rozmawiałem chwilę z jednym człowiekiem z ekipy i według niego ta piwnica jest z 19 wieku, a wykorzystany został materiał rozbiórkowy (cegły) po dawnej budowli strażnicy (zamku, grodziska?). Ogólnie teren nie przebadany chyba przez archeo jakoś bardziej chyba, a wygląda na wzniesienie typu grodziskowego. Temat dość tajemniczy i niezbadany? pzdr
-
Krzyżackie strażnice (Bergfriede) były z reguły drewniano - ziemne, choć kunsztownie zaplanowane pod kątem obronności. Były tańsze i wystarczały do odpierania buntujących się Prusów a potem najazdów litewskich dokonywanych stosunkowo małymi siłami i wzdłuż tras (Heeren - Wege) wyznaczanych przez luki w przesiekach (Hagen/Hayn/Hain). Warto sprawdzić, czy w okolicy na dawnych mapach nie ma toponimów z takimi właśnie członami w nazwach.
Jako "grodzisko" krzyzackie wzmiankowali je przed wojna Emil Hollack (1908) i Hans Crome (1937) - na zachodnim krancu wsi i na polnoc od brzegu jeziora. Mial to byc regularny prostokat o wymiarach ok. 20 x 30 m, z budynkiem gospodarczym w poludniowym zasiegu i zwirownia od strony zachodniej. W sondazach wykopaliskowych natomiast nie znaleziono ponoc zadnych zabytkow ani nawarstwien...

Przed chwilą z nim rozmawiałem, potwierdza że wówczas obiekt był znacznie większy.
Wewnątrz studni nie ma

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ciekawe zdjęcie, z tego co pamiętam, obecnie wygląda to calkiem inaczej
az sie bede musial przyjrzec tej piwnicy ponownie przy okazji przejezdzania prze Mołtajny. pzdr

No budynek w tle na XIX wieczną piwnice nie wygląda. 

Na piwnicę nie, ale XIX wiek niewykluczony.DAMIAN pisze:No budynek w tle na XIX wieczną piwnice nie wygląda.
Dodam skąd ten XIX wrzuciłem w wcześniejszym poście. Ponoć ten miły konserwator, jak mi mówił, to zauważył nawet gdzieś jakąś datę zapisaną na obiekcie (chyba w środku jak pamiętam?), ale co i jak dokładnie, to nie dopytywałem. pzdrmeickel pisze:Na piwnicę nie, ale XIX wiek niewykluczony.DAMIAN pisze:No budynek w tle na XIX wieczną piwnice nie wygląda.
Dziękuję za zainteresowanie moim postem i liczę na relację z wizji lokalnej.Pozdrawiam i z góryvsh pisze:ciekawe zdjęcie, z tego co pamiętam, obecnie wygląda to calkiem inaczejaz sie bede musial przyjrzec tej piwnicy ponownie przy okazji przejezdzania prze Mołtajny. pzdr
wyrażam swoją wdzięczność.
-
Witam,vsh pisze:
Witam. Jako, że trochę temat znam to 3 słowa ode mnie. Lepszego zdjecia poglądowego na szybko nie znalazlem. Przedmiotowa 'piwnica' z prawej strony zdjecia i ciągnie się dalej w prawą stronę (zdjęcie zrobione przed kościołem w stronę Arklit). Kilka lat temu obiekt wpisany do rejestru jako 'grodzisko-zamczysko' bodajże. 2 lata temu remontowana była wieża kościoła w Mołtajnach i rozmawiałem chwilę z jednym człowiekiem z ekipy i według niego ta piwnica jest z 19 wieku, a wykorzystany został materiał rozbiórkowy (cegły) po dawnej budowli strażnicy (zamku, grodziska?). Ogólnie teren nie przebadany chyba przez archeo jakoś bardziej chyba, a wygląda na wzniesienie typu grodziskowego. Temat dość tajemniczy i niezbadany? pzdr
chciałbym dodać kilka informacji odnośnie widocznego na foto/ po lewej/ pomnika:
Na zdjęciach jest pomnik nagrobny Albrechta i Henrietty Egloffsteinów, dawnych właścicieli pałacu w Arklitach. Więcej informacji znajdziecie w książce "Pałace i dwory dawnych Prus Wschodnich".