Lidzbark na starej pocztowce
Re: Lidzbark na starej pocztowce
Schwere Artillerie Ersatzabteilung 47, Genesenden Btl. Heilsberg - Pazdziernik 1944 r
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Soldat tylko ze z 1918r. Fotografia wykonana w salonie w Heilsbergu. PS kogos mi on przypomina troszke
no moze troche okularki mnie zmylily 

-
Dolichocefalik - to nie ja, słowiański brachycefalik 

Cos dla konesera bo cena na aledrogo mnie powalila - 249 PLN

-
Sama pocztówka to świetny obiekt kolekcjonerski, zawiera wszakże bzdurne informacje. Napis pod spodem: "Karta historyczna nr 1" sugeruje wydawniczy program propagandowy (chyba raczej dla wojska, niż dla miejscowych; chociaż wytwórca lidzbarski, to projekt tylżycki). Mamy tam parę błędów:
1. Pruska piechota ma na sobie uniformy z lat 1813-1815, a nie 1806-1807,
2. Pruskiej piechoty ani generała L`Estocq`a nie było pod Heilsbergiem 10 VI 1807,
3. Tablica na polu walki nie była zwieńczona Żelaznym Krzyżem, tylko strzałką - zawijasem,
4. Francuzi też mają czaka zamiast bikornów 26. pp,
5. No i... cóż to za tajemnicza wieś płonie pomiędzy miastem a miejscem szarży huzarów?
Jako że materiały pruskie nie podają nazwisk zdobywców francuskiego orła a niniejsza pocztówka świadczy jak odległa od rzeczywistości bywała pruska propaganda, zaczynam skłaniać się w stronę źródeł rosyjskich (sugerują one, iż orła zdobyli muszkieterowie parnawscy a konkretnie unterofficer Anton Antonow). Jak dotąd, wahałem się, ale karta daje do myślenia.
Skądinąd pocztówkę wydrukowano między 1905 a 1913, a więc wcale nie widać tam dawnego sojusznika a tuż przed I światową przeciwnika: Rosjan. Cała bitwa w rękach Prusaków
.
1. Pruska piechota ma na sobie uniformy z lat 1813-1815, a nie 1806-1807,
2. Pruskiej piechoty ani generała L`Estocq`a nie było pod Heilsbergiem 10 VI 1807,
3. Tablica na polu walki nie była zwieńczona Żelaznym Krzyżem, tylko strzałką - zawijasem,
4. Francuzi też mają czaka zamiast bikornów 26. pp,
5. No i... cóż to za tajemnicza wieś płonie pomiędzy miastem a miejscem szarży huzarów?
Jako że materiały pruskie nie podają nazwisk zdobywców francuskiego orła a niniejsza pocztówka świadczy jak odległa od rzeczywistości bywała pruska propaganda, zaczynam skłaniać się w stronę źródeł rosyjskich (sugerują one, iż orła zdobyli muszkieterowie parnawscy a konkretnie unterofficer Anton Antonow). Jak dotąd, wahałem się, ale karta daje do myślenia.
Skądinąd pocztówkę wydrukowano między 1905 a 1913, a więc wcale nie widać tam dawnego sojusznika a tuż przed I światową przeciwnika: Rosjan. Cała bitwa w rękach Prusaków

Jakiej wysokosci byl ten pomnik na szancu nr 2?
Sepp pisze:Jakiej wysokosci byl ten pomnik na szancu nr 2?
Masz jego fotkę na 1 stronie. Wg. mnie nie więcej niż dwa metry. Jego wielkość na pocztówce powyżej oczywiście przesadzona jak cała pocztówka.

-
Szansa na jego odnalezienie jest właściwie zerowa. Teren został gruntownie przemielony i przeformowany spychaczami podczas tworzenia strzelnicy. Zaginęła (sprzedana?) nie tylko tablica, ale i resztki odnalezionych w 1905 przez K. Wulffa pozostałości po pradziejowym osiedlu wysoczyznowym (ok. 500 p.n.e.).
A mostek na widokówce z Philosophendamm umieszczony wielce ergonomicznie: mieszkańcom paru domów przy Wyszyńskiego ułatwiał komunikację zarówno z zamkiem i Placem Młyńskim, jak i ul. Zamkową w stronę cmentarza itp.
A mostek na widokówce z Philosophendamm umieszczony wielce ergonomicznie: mieszkańcom paru domów przy Wyszyńskiego ułatwiał komunikację zarówno z zamkiem i Placem Młyńskim, jak i ul. Zamkową w stronę cmentarza itp.
Damian, wiem ze mam ta fotke
tylko na pocztowce widac dwojke dzieci lub doroslych - proporcja mnie zmylila 
Ten mostek na Symsarnie byl przy domu Jeromina (juz raczej nieisniejacego w tym czasie
)? Czy na tym odcinku bylow wczesniej wiecej takich drewnianych kladeczek? Na wycinku mapy z 1932r jest tylko ta z pocztowki.

Ten mostek na Symsarnie byl przy domu Jeromina (juz raczej nieisniejacego w tym czasie

-
Jeżeli jakieś były, to przed powstaniem ulicy Orła Białego. Wytyczenie tej ulicy i wybudowanie mostu uczyniło bezsensownym budowanie kolejnych kładek. Zresztą Philosophendamm to sprawa dość późna, chyba z pocz. XX w., więc innych kładek nie było - tak obstawiam. Całego 1 PLN. Dom Jeromina zanikł bodaj po 1916 r. Za dawnym przedszkolem na Orła był kiedyś rodzaj zbiornika retencyjnego.
W publikacji Lidzbark Warminski pana Rzempolucha jest rycina przedstawiajaca dom Jeromina, jedyna ktora do tej pory widzialem, org. znajduje sie chyba w MWiM w Olsztynie. Moze ktos ma pod reka ta publikacje i wstawilby zdjecie 

-
Dom Jeromina jest na rycinie zamieszczonej w książeczce A. Rzempołucha "Lidzbark Warmiński" (1. wyd. z lat 1980-ych, Wyd. Arkady, seria "Barbakan"). Mam gdzieś zagrzebaną na półce. Dawno nie korzystałem. A nie ma czasem DJ w nowej monografii miasta?
Niestety nie mam chwilowo pod reka zadnej publikacji o Lidzbarku
takze nawet sprawdzic nie mam jak.

Dziedziniec zamkowy - ciekawe jest te okno na pietrze i "dziura?" tuz obok