Dokladnie tak jak mowisz panzer24. Przy samej drodze z Butryn jest co najmniej 5 grobow. Ogrodzonych po dwa trzy, nie mowie juz o lesie w okolicach St.Kaletki.
Czołem waszmościom!
Chciałem zgłosić swoją gotowość do takich prac-na swoim koncie mam prace konserwatorskie na olsztyńskich zabytkowych cmentarzach św.Jakuba i św.Józefa,prace na cmentarzach starowierów w okolicy Rucianego oraz kapliczkę przydrożną w Godkach za Jonkowem...
Co do samej lokalizacji to słabo sie orientuję ale jak już zostanie wybrana to z chęcią pomogę.... myślę ,że trzeba by taki który nie jest wpisany do rejestru zabytków(wtedy można go zrewitalizować,zinwentaryzować i złożyć wniosek o wpisanie do rejestru)...a najlepiej to jakies pojedyńcze,podwójne mogiły... pod Rucianym jest b.dużo cmentarzyków po dwa,trzy groby....można by też zainteresować sie okolicami Gietrzwałdu.... :idea:
Jeżeli chodzi o okolice Gietrzwałdu to rysu działań wojennych w tamtych rejonach nie znam ale z autopsji wiem że w tamtejszych lasach(okolice Biesalu,Sząbruka) jest kilka porozrzucanych cmentarzyków (po 2,3,4 groby czasami pozamykanych w kwatery),myślę że te cmentarzyki są dobrym miejscem do podziałania bo z tego co sie orientuje to są zapomniane przez WKZ...mam kilka wtyk w gietrzwałdzkim ośrodku kultury-może mają jakieś dokładniejsze informacje na temat tych grobów...
No Ja tam czekam cierpliwie... Centrum starowka,czy moze bardziej wymyslny lokal? prokonuje srodek tygodnia co by spokojnie mozna bylo by sobie pogadac..
Jak będzie trzeba, to czas się znajdzie, tylko wydaje mi się, że dobrze by było najpierw na forum ustalić jakieś konkrety, a potem możemy się naradzać odnośnie pomysłów i sposobu ich realizacji.
duch dobrze prawi. zasadniczo to jeszcze nic nie zostalo ustalone, a czas nieublaganie leci i pogoda coraz lepsza. Zakres? Wydaje mi sie ze powinno to byc doprowadzenie mogily czy tam cmentarza do co najmniej wygladu pierwotnego i bez rzadnej ingerencji w glab ziemi! W miare mozliwosci. No nie wiem, postawienie,renowacja krzyza, podsypanie, wyrownanie, czy odmalowanie ... Tak czy okaw co by pamiec byla zachowana.