Nasze wykrywacze - kontynuacja.
Re: nasze wykrywki
tak na marginesie co maja baterie do akumulatorków. Czy jest jakas różnica? ja chodze na bateriach alkalicznych ale zamierzałem kupic akumulatorki. Czy cos jest nie tak? :?:mecnas pisze:co do akumulatorów,od roku je stosuje w wykrywce,ale nie narzekam na fanty,a Ty Jatech?jak tam Twoje fanty na bateriach?
Re: nasze wykrywki
Baterie "paluszki" maja nominalne napięcie 1,5 V, a akumulatory 1,2 V. W związku z tym po pierwsze elektronika wykrywacza musi tolerować niższe napięcie zasilania, a po drugie akumulatorki będą działały krócej niż baterie.KOZAK pisze:tak na marginesie co maja baterie do akumulatorków. Czy jest jakas różnica? ja chodze na bateriach alkalicznych ale zamierzałem kupic akumulatorki. Czy cos jest nie tak? :?:
Różnica jest ogromna, przynajmniej w Rutusach.
Z baterii do urządzenia dostarcza się napięcie 9 V, zaś z akumulatorów 7,2 V - to spora różnica.
W praktyce wykrywacz (przynajmniej mój) potrafi przeoczyć fanty a po włożeniu świeżo naładowanych aku pokazuje 50% napięcia.
Według mnie - gra nie warta świeczki, poza tym akumulatory same się rozładowują w przeciwieństwie do ogniwa pierwotnego (baterii) i nie można ich trzymać naładowanych bo tracą pojemność (chyba że ktoś kopie co drugi dzień)
Przy moich rzadkich wypadach wybieram baterie - taniej i pewniej.
Z baterii do urządzenia dostarcza się napięcie 9 V, zaś z akumulatorów 7,2 V - to spora różnica.
W praktyce wykrywacz (przynajmniej mój) potrafi przeoczyć fanty a po włożeniu świeżo naładowanych aku pokazuje 50% napięcia.
Według mnie - gra nie warta świeczki, poza tym akumulatory same się rozładowują w przeciwieństwie do ogniwa pierwotnego (baterii) i nie można ich trzymać naładowanych bo tracą pojemność (chyba że ktoś kopie co drugi dzień)
Przy moich rzadkich wypadach wybieram baterie - taniej i pewniej.
Zależy od wykrywacza
Na podstawie doświadczeń z Solarisem wiem, że mozna przegapić pewne rzeczy (przy niskim napięciu trochę szaleje). I wiem, że niektórzy mają ten sam problem.
Jeżeli twoja wykrywka została stworzona do pracy z aku to może być wręcz na odwrót - że nie powinno się używać baterii ???
Na podstawie doświadczeń z Solarisem wiem, że mozna przegapić pewne rzeczy (przy niskim napięciu trochę szaleje). I wiem, że niektórzy mają ten sam problem.
Jeżeli twoja wykrywka została stworzona do pracy z aku to może być wręcz na odwrót - że nie powinno się używać baterii ???
jatech pisze:Zależy od wykrywacza
Jatech,kup akumulatory 2700, naładuj i włóż do Solarisa a zobaczysz,że pokaże ci 90 procent-wiem bo takie posiadam,a przy 50 procentach to oczywiste ,że będzie głupiał-baterie też

Jakie by nie były to jakoś nie mogę się przekonać - kupiłem 2500 mAh i ich nie używam bo się nie sprawdziły, a baterie wystarczają mi na jakieś 8 wypadów.
Poza tym dziśiaj znalazłem, że niektóre urządzenia mają przełączniki (czasm ukryte) baterie / akumulatory, bo ajk wcześniej pisałem jest to duża różnica w napięciach i ma znaczenie. Można by spróbować włożyć 7 akumulatorów - wtedy uzyskamy napięcie 8,4 V przy potrzebnym 9 V. I jeszcze jedno akumulatory tracąc pojemność obniżają napięcie i po godzinie szukania zamiast potrzebnych 9V mamy 6 V, a to odpowiada już czterem bateryjkom - nie ma sensu ich wykorzystywania w urządzeniach do tego nie przystosowanych.
Poza tym dziśiaj znalazłem, że niektóre urządzenia mają przełączniki (czasm ukryte) baterie / akumulatory, bo ajk wcześniej pisałem jest to duża różnica w napięciach i ma znaczenie. Można by spróbować włożyć 7 akumulatorów - wtedy uzyskamy napięcie 8,4 V przy potrzebnym 9 V. I jeszcze jedno akumulatory tracąc pojemność obniżają napięcie i po godzinie szukania zamiast potrzebnych 9V mamy 6 V, a to odpowiada już czterem bateryjkom - nie ma sensu ich wykorzystywania w urządzeniach do tego nie przystosowanych.