PIERŚCIONEK
PIERŚCIONEK
Witam,
znalazłam pierścionek. Wiem tylko tyle, że jest ze złota. Czy może wiecie coś o nim? Spotkaliście się już z takim?
Pozdrawiam
znalazłam pierścionek. Wiem tylko tyle, że jest ze złota. Czy może wiecie coś o nim? Spotkaliście się już z takim?
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: PIERŚCIONEK
Chyba jakiś historyzujący. Ma jakiekolwiek bicia?
Niestety nie ma żadnych bić.
Jeśli to złoto, to dziwne, nawet jak na stary wyrób.
- Szara Sowa
Pierścionek jest piękny. Wykonanie tak staranne, że dziw bierze. Portret tego gościa przywodzi na myśl modę z czasów szwedzkiego Potopu, może to rzeczywiście portret któregoś Wazy? Myślę, że warto zainwestować w te 6 rubinków i doprowadzić do pełnego blasku. Wartość trudno ocenić, ale ja jakbym znalazła takie cudo, to nigdy i za żadną cenę bym nie sprzedała. Wartość będzie rosła z roku na rok.
kłopot w tym, że w dawniejszych czasach nie występowały pierścienie z tego typu wizerunkiem, zwłaszcza w takiej formie. Nie zmienia to faktu, że pierścien wskazuje na dobrą robotę, może być coś starszego.
ps. nie mogę sobie przypomnieć co to za różowe kamienie, ale nie są to rubiny-te sa ciemno wiśniowe.
ps. nie mogę sobie przypomnieć co to za różowe kamienie, ale nie są to rubiny-te sa ciemno wiśniowe.
Ciezko okreslic co to za kamien. Ja bym udal sie do jubilera o 

Byłam u dwóch jubilerów. Jeden powiedział, że jest gotów zaplacić 1000 zł, ale wydawało mi się, że jest to stanowczo za mało. W związku z tym poszłam do drugiego, który skierował mnie do znawcy w Muzeum Narodowym. Powiedział mi, że pierścionek jest z końca XVII wieku bądź z początku XVIII wieku oraz, że wizerunek przedstawia jakiegoś szwedzkiego władcę. W poniedziałek powiedział, że może poda mi więcej szczegółów.
Tez mialem skojarzenie akurat ze szwedzkim wladaca ale to pewnie przez ten stroj "pludracki", jak by powiedzial imc Zagloba
Piekna rzecz i rzadka do tego - nie pozbywaj sie jej, jesli nie musisz!!! 

Jak jubiler chciał zapłacić 1000zł, to nie jest to byle co.
Warto się szczegółowo rozeznać.
Warto się szczegółowo rozeznać.
Wypisz wymaluj to Gustaw II Adolf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Osiągnął wysoki odsetek militaryzacji ludności – aż 1,7%, co pozwalało na zwerbowanie armii nawet 40-tysięcznej. Wiązało się to z wprowadzeniem powszechnego poboru do wojska. Walczył także z Rzecząpospolitą Obojga Narodów w latach 1625-1629. W trakcie oblężenia Nowego Miasta w roku 1628 ranny w policzek.
Może choć w przybliżeniu miejsce pozyskania fanta
bo na pewno to sygnet z epoki
Może choć w przybliżeniu miejsce pozyskania fanta

- Szara Sowa
Czyli moje przypuszczenia się potwierdziły, czy jubiler wypowiedział się co do kamieni?
Powiedział, że są to rubiny. A może powiecie mi coś na temat możliwej wartości tego pierścionka.
Dziękuję za wszystkie informacje. Pozdrawiam
Dziękuję za wszystkie informacje. Pozdrawiam
Jakby wstawić brakujące kamienie to parę tysiaków można by dostać, kwestia trafienia na dobrego klienta.