Panowie jak myślicie o co tu chodzi. Błąd w opisie ?? Słyszał ktos o szkole i lotnisku w Bartoszycach, bo ja nie . Najbliższe jeżeli się nie myle było w Sępopolu.
Fotek nie wklejam tylko daję linki z uwagi na zakaz kopiowania.
Bartenstein, Prusy Wschodnie, studenci bazy lotniczej w 1939 roku
Ów sprzedający to oszust. Notorycznie wystawia fotki z nieznanych sobie miejsc podpisując je nazwami różnych miast, aby tylko się sprzedały. Łatwo go poznać po tym ukośnym napisie zakaz kopiowania. Omijać szerokim łukiem!
Hymm. Ostatnio przeczytałem w monografii wydanej z okazji 40 rocznicy zakończenia działalności Liceum Pedagpgicznego nr 1 w Bartoszycach iż "w koszarach gen. Seeckt Kaserne (czyli obesny Zespół Szkół Ponadgimnazjalny nr 1) stacjonowały jednostki artylerii, lotnictwa i szkoła Waffen SS".
Trochę wcześniej jeden z mieszkańców miasta wspominał, że w "mechaniaku" za niemca mieszkali piloci ze szkółki lotniczej.
Po trzecie jeżeli przypatrzymy si budynkowi który znajduje się za plecami pilota ze zdjęcia (za samolotami) to do złudzenia przypomina on halę sportową mechaniaka przed remontem. Więc kto wie może jednak zdjęcie z Bartoszyc?
Hmm, nie spotkałem się wcześniej z taką info o lotnictwie w Bartenstein, napewno w pobliskim Schippenbeil na potrzeby lotniska polowego pomiędzy Schippenbeil a Wotterkeim szkolono wojo w dzisiejszej Szkole Podstawowej.