Witam,
Na pracę proseminaryjną wybrałem sobie temat "Sprawa polska w epoce napoleońskiej", jestem w trakcie układania potrzebnej bibliografii, na razie mam "Dzieje oręża polskiego w epoce" , "Wspomnienia naocznego świadka" i zastanawiam się bardzo nad kupnem trzy tomowej pozycji "Napoleon a Polska". Tu jest moje pytanie, czy ktoś miał okazję zapoznać się z tymi trojaczkami Askenazego. Jak dla mnie na pierwszy rzut oka, pozycja ideał do pracy, ale recenzję ciężko znaleźć. W pracy chcę ująć przede wszystkim nadzieje Polaków związanych z Napoleonem, legiony i ich losy, budowa armii polskiej , udział Polaków w wojsku Napoleona, Tylża i powstanie Księstwa.
Pozdrawiam
Proseminarium - bibliografia
Re: Proseminarium - bibliografia
Pisałem to samo! jak chcesz to pokażę Ci moją bibliografię i całą pracę. Literaturę mam też w domu. kwestia zgadania się na wydziale.
pozdrawiam
pozdrawiam
dobra Kurczak, powiedz ile flaszek chcesz za plagiat swojej pracy i załatwcie to przelewem

-
Tak sformułowany temat sugeruje bardziej działalność polityczną, dyplomatyczną, niż stricte militarną. Chcesz skupić się na okresie do Tylży a wtedy raczej miało miejsce stopniowe odradzanie się sprawy polskiej, która w pełni zafunkcjonowała dopiero po 1807. Na początek można przejrzeć zeszyty z serii "Dzieje narodu i państwa polskiego": "Naród bez państwa" czy "Małe państwo wielkich nadziei" i załączoną tam bibliografię. Naturalnie Jana Pachońskiego "Legiony polskie. Prawda i legenda" t. 1-4. Seria "Konfrontacje Historyczne", tom "Europa i świat w epoce napoleońskiej": tekst Jerzego Skowronka "Polacy i sprawa polska" z bibliografią. Ze strony przeciwnej np. Jerzego Skowronka "Antynapoleońskie koncepcje Czartoryskiego". Właściwie w każdej polskiej pracy napoleonistycznej jest coś o Polakach; należy przeglądać dokładnie ich bibliografie.
Dzięki chłopaki
Kurczak ja jutro jestem od 9.45 do 14.45 to możesz pokazać jak wyglądała Twoja praca

Kurczak ja jutro jestem od 9.45 do 14.45 to możesz pokazać jak wyglądała Twoja praca

Strach pomyśleć co by było, gdyby się któryś z dziekanów dowiedział 

E tam, przejrzeć a spisać to różnica