kawałek bransolety żmijowatej

Medaliki, krzyżyki, biżuteria itp.
maciek-olsztyn

kawałek bransolety żmijowatej

Post autor: maciek-olsztyn »

wymiary-35mm może komuś się z czymś kojarzy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
asdic321

Re: kawałek ozdoby z brązu do id

Post autor: asdic321 »

Owszem, kojarzy sie :D
Kawalek tzw. bransolety zmijowatej - brazowej (rzadziej srebrnej) ozdoby ludnosci kultury wielbarskiej (utozsamianej na naszych terenach z Gotami) z pierwszych wiekow po Chrystusie :D
maciek-olsztyn

czyli fancik poleci do muzeum:) jeśli przyjmą hah:) i pytanko komu dokładnie zgłosic zeby odebrali to odemnie?
Awatar użytkownika
Remington

Post autor: Remington »

Mają odebrać od ciebie?
Obawiam się, że osobiście będziesz musiał się pofatygować, uklęknąć przed muzeum i ze spuszczoną głową, z wyciągniętą ręką ze znaleziskiem powiedzieć:
"Zaprawdę nie jestem godzien, abyś to odemnie przyjął..."
;)

Mnie natomiast interesuje ten bąbel na wewn. stronie. Błąd odlewniczy?, resztki wlewka? odpowietrzenia? Mógłbyś zrobić fotkę z ukosa?
asdic321

Remington pisze:Mają odebrać od ciebie?
Obawiam się, że osobiście będziesz musiał się pofatygować, uklęknąć przed muzeum i ze spuszczoną głową, z wyciągniętą ręką ze znaleziskiem powiedzieć:
"Zaprawdę nie jestem godzien, abyś to odemnie przyjął..."
W zasadzie tak, przy czym procedura wymaga jeszcze wora pokutnego lub wlosienicy (w sezonie letnim) - moga byc wlasne lub do wypozyczenia za niewielka oplata na miejscu - oraz pokrowca od wykrywacza zawieszonego na szyi. Jesli czegos nie wiesz do konca, to nie wprowadzaj zamieszania, ok? ;)
Remington pisze:Mnie natomiast interesuje ten bąbel na wewn. stronie. Błąd odlewniczy?, resztki wlewka? odpowietrzenia? Mógłbyś zrobić fotkę z ukosa?
Tak, to wyglada dosc ciekawie :P
Czesc z tych ozdob stanowia importy z terenow prowincji rzymskich - na ogol wykonywane z repusowanej i zdobionej filigranem blachy (takie "wytloczki"). Czesc natomiast stanowia ich odpowiedniki odlewane (najczesciej) juz na miejscu, a wiec jeszcze ciekawsze! I wlasnie z czyms takim mamy tu do czynienia :P
Pytanie tylko czy slad o ktorym mowa nie jest "wtorny", tzn. czy nie powstal np. w ogniu stosu pogrzebowego? Choc z tego co widac, fragment wyglada raczej na "zlom" polamany do powtornego przetopu, moze wlasnie na skutek bledow odlewu? :roll:
Awatar użytkownika
SIRK

Post autor: SIRK »

Witam!
asdic321 takie małe pytanko.
Czy tych branzolety zmijowatch są jakieś odmiany czy tylko jeden wzór.
Pozdrawiam!
:papa:
asdic321

Chociaz wszystkie wygladaja podobnie, pod wspolna nazwa "bransolet zmijowatych" fachowcy wyrozniaja wiele odmian i typow. Roznia sie one miedzy soba tak surowcem (bywaja np. wykonane z kruszcow), technikami wykonania, zdobieniami, jak i ksztaltem oraz wymiarami. Jest do tego cala systematyka! :D
Awatar użytkownika
Bramafan

Post autor: Bramafan »

Nieśmiało chciałbym zapytać, nie podważając już dokonanej identyfikacji, czy to aby nie wyglada na kawałek fibuli? Tak mi się jakoś skojarzyło, bo chyba gdzieś widziałem fibulę wyglądającą podobnie.
asdic321

Masz racje, dosc podobnie wygladaja kablaki tzw. zapinek z grzebykami (nota bene pochodzacych z tego samego okresu) ale to co okreslamy jest "na bank" kawalkiem bransolety :D
maciek-olsztyn

znajdka jest już w dobrych rękach :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ