to jest jakies 3km na Pn od Pelnika,wg. mojego kolegi mieszkajacego niedaleko pewnego razu najprawdopodobniej przed wojna
Goering byl w tym miejscu na polowaniu,jeden dzien nastepnie 'chatke' rozebrano i pozostal sam fundament i jak widac na zdjeciach jest bolszy.a w dole zakreca Pasleka.ogulnie miejscowka bardzo urocza.
Niedawno podbne fundamenty niedaleko Miłakowa okazały się platformą strzelnicy (ok 200 m dalej odnalazł się kulochwyt) przy fundamencie wyszły róznej masci łuseczki. Moze ten miał podobne przeznaczenie
Jak ja jeszcze mało wiem o mojej okolicy!!!! :shock: Pierwszy raz słyszę o tej chatce a przecież to moja gmina. Muszę wziąć kolegę z Pelnika za przewodnika i się tam wybrać.
Ta "chatka Goeringa" to jedno z najpiękniejszych miejsc na naszym terenie!!! w dole historyczna Pasłęka, dzieląca jak wiemy dwie ziemie: katolicką Warmię i protestanckie Prusy. Miejsce znane wśród rodzimych mieszkańców jako Chatka Goeringa ale goeringowskich chatek tyle co dębów napoleona!
To co widzimy na zdjęciach to nowa wiatka postawiona przez leśniczego kilka lat temu, nota bene na terenie rezerwatu bobrów na Pasłęce. Ostał się tam wszak oryginalny fundament po niewielkich rozmiarach chałupce, a ją samą zawinął w całości jeden z okolicznych tubylców:) Miejsce wybitnie godne odwiedzenia ale raczej z panną niż piszczałką:) polecam!!!! choć namierzyć nie jest łatwo, no i auto trzeba zostawić jakieś 200 m dalej przy drodze leśnej Pelnik- Gamerki Wielkie. Przypominam REZERWAT a leśniczy choć znajomy to surowy!!!!