1.XI
-
Re: 1.XI
Praporszczyk śmiga dziś (za wojskiem [?]) po cmentarzach wojennych. Wraz z nim wyskakujemy ok. 16:00 na wojenny w Markajmach ("Rumun"); przy okazji zoczymy bieżący stan obiektu.
Niestety, z powodu odległości i - głównie - niedostępności odpada dziś zniczyk na lidzbarskiej szubienicy (Galgenthal k/Eichmuehle). To już przy innej okazji.
Niestety, z powodu odległości i - głównie - niedostępności odpada dziś zniczyk na lidzbarskiej szubienicy (Galgenthal k/Eichmuehle). To już przy innej okazji.
- olsztyniak
WMSHK kwestuje na rzecz ratowania starych cmentarzy 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie pojechałem na rodzinne groby
co nie znaczy, że są opuszczone i zaniedbane....
W Ostródzie połaziłem z kilkoma zniczami po cmentarzach.
Cmentarz Żołnierzy Radzieckich-1945r.

Palą się znicze.

Widok od tylu pomnika.
Cmentarz wojenny żołnierzy niemieckich z I Wojny Światowej

Też kilka zniczy. Szkoda, że obok jest zdewastowany i zaniedbany cmentarz ewangelicki. Chyba nie do odratowania.
Kilka kroków dalej jest miejska plaża.

Młodzi ludzie pluskają się w wodzie. Brrr brrr brrr Ale maja zdrowie
Polska Górka -Najstarszy cmentarz Ostródy z XVIII wieku

Pomnik ostródzkiego pastora Gustawa Gizewiusza

To chyba ostatni pochówek na tym cmentarzu.
Ten zabytkowy cmentarz jest kompletnie zdewastowany - żenada, masakra i wstyd dla miasta.

W Ostródzie połaziłem z kilkoma zniczami po cmentarzach.
Cmentarz Żołnierzy Radzieckich-1945r.

Palą się znicze.

Widok od tylu pomnika.
Cmentarz wojenny żołnierzy niemieckich z I Wojny Światowej

Też kilka zniczy. Szkoda, że obok jest zdewastowany i zaniedbany cmentarz ewangelicki. Chyba nie do odratowania.

Kilka kroków dalej jest miejska plaża.

Młodzi ludzie pluskają się w wodzie. Brrr brrr brrr Ale maja zdrowie

Polska Górka -Najstarszy cmentarz Ostródy z XVIII wieku

Pomnik ostródzkiego pastora Gustawa Gizewiusza

To chyba ostatni pochówek na tym cmentarzu.
Ten zabytkowy cmentarz jest kompletnie zdewastowany - żenada, masakra i wstyd dla miasta.
- Piłsudczyk
W sobotę zapaliłem symboliczne światełko na cmentarzyku rodowym von der Groebenów w Marunach...
Ostatnio zmieniony 06 mar 2011, 22:33 przez Piłsudczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
- korvettenkapitan
- Kontakt:
ja byłem pod Białymstokiem, w miasteczku Zabłudów. Jest tam stary cmentarz przy kaplicy św. Rocha, który powoli przestaje istnieć. Niestety, władzom nie spieszy się z ratunkiem. Mało co pozostało. Czy moze mi ktos powiedzieć co znaczy skrót D.O.M. ? Zapewne po łacinie.
-
Deo Optimo Maximo = Bogu najlepszemu największemu; schrystianizowana formuła starorzymska - pierwotnie było IOM czyli Iovi Optimo Maximo = Jowiszowi...
Ciekawsze jest co innego: prawidłowo napisano na pomniku ile lat żył, którego roku urodził się i zmarł, ale wg kamieniarza pomarł w wieku... 1863 lat! Pozazdrościć
Powinno być "anno 1863" = "roku 1863". Chyba że wtedy i tam stosowano liczbę mnogą w zapisie daty rocznej (?). Przyznam się wszakże, iż nie zetknąłem się z takim przypadkiem na cmentarzach - zawsze widniało, że ktoś zmarł "anno NN" = "roku NN".
Ciekawsze jest co innego: prawidłowo napisano na pomniku ile lat żył, którego roku urodził się i zmarł, ale wg kamieniarza pomarł w wieku... 1863 lat! Pozazdrościć