Napoleońskie groby z Wilna...
Napoleońskie groby z Wilna...
http://portalwiedzy.onet.pl/4869,17375, ... pisma.html" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Re: Napoleońskie groby z Wilna...
Znam sprawę. Komentarze poniżej artykułu pisali głównie laicy, jak widać. Na mnie największe wrażenie robi w Wilnie ta kupa kilkudziesięciu skręconych "mumii" żołnierzy Grande Armee w podziemiu "polskiego" kościoła, wrzuconych tam w 1812 prosto z ulicy przez okienko.
-
Ważne w kontekście naszych "odwiertów" ubiegłej jesieni: opisane szczątki ludzkie w Wilnie zaczęto znajdować na głębokości ok. 2 m; nasze narzędzia tak głęboko nie sięgały. Nawet jeśli nawarstwienia wileńskie były nieco grubsze, sprawa mogił pod Ł. jest wciąż otwarta.
Tu na pewno lepiej sprawdził by się georadar, to sprzęt drogi, ale wykrycie mogił to dla niego pestka.srebrny_lis pisze:Ważne w kontekście naszych "odwiertów" ubiegłej jesieni: opisane szczątki ludzkie w Wilnie zaczęto znajdować na głębokości ok. 2 m; nasze narzędzia tak głęboko nie sięgały. Nawet jeśli nawarstwienia wileńskie były nieco grubsze, sprawa mogił pod Ł. jest wciąż otwarta.
Panowie trzeba spróbować i pisać , pisać i jeszcze raz pisać do ,,BYŁO NIE MINEŁO " MOŻE SIĘ ZINTERESUJĄ TEMATEM . Ja pisałem ale podejrzewam że jak by było więcej maili od większej ilości zainteresowanych tematem to może by coś pomogło
Po pierwsze czy ten program jeszcze dycha?nuwek pisze:Panowie trzeba spróbować i pisać , pisać i jeszcze raz pisać do ,,BYŁO NIE MINEŁO " MOŻE SIĘ ZINTERESUJĄ TEMATEM . Ja pisałem ale podejrzewam że jak by było więcej maili od większej ilości zainteresowanych tematem to może by coś pomogło
A po drugie to Sikorski zainteresowany bardziej rokiem 1863 i 1939.
Tak dycha jeszcze chociaż oglądam go na stronie tvp ale odcinki są nowe i emitowane w soboty o 15.00
-
Mamy obecnie Puszkinowską sytuację z "Eugeniusza Oniegina", kiedy to "pribliżałas` dawolna skucznaja para, stajał nojabr` uż u dwara", więc to raczej kwestia wiosny AD 2011 

Jak macie zgodę WKZ-tu, to nie ma problemu,by ponegocjowac z tym panem
http://www.geotechnika.pl//" onclick="window.open(this.href);return false;
Może w ramach reklamy by to zrobił, a jak się odkryje,to mogę Wam pomóc nagłośnić to medialnie. Jednak, jak to wczesniej Sławek wspomniał, najlepiej wiosna 2011, i to marzec, przed wegetacją roślin.
http://www.geotechnika.pl//" onclick="window.open(this.href);return false;
Może w ramach reklamy by to zrobił, a jak się odkryje,to mogę Wam pomóc nagłośnić to medialnie. Jednak, jak to wczesniej Sławek wspomniał, najlepiej wiosna 2011, i to marzec, przed wegetacją roślin.
Ze zgoda WKZ nie bedzie problemu a wobec sytuacji zastanej na miejscu poprzednio, georadar (lub inna metoda teledetekcji) wydaje sie rozwiazaniem optymalnym. Tyle ze dosc drogim, stad warto poszukac - idac za rada @Horhe - jakiegos wykonawcy ktorego da sie zainteresowac czyms poza pieniedzmi
Urzadzen tego typu jest juz w Polsce naprawde cala masa, w tym takze w rekach hobbystow, wiec moze komus bedzie zalezalo np. na reklamie?
P.S. Wieksze instytucje dysponujace tym sprzetem mozna z gory odpuscic (chyba ze sa w jakis sposob "zaprzyjaznione"
) bo ceny jakie proponuja sa niebotycznie wysrubowane... 

P.S. Wieksze instytucje dysponujace tym sprzetem mozna z gory odpuscic (chyba ze sa w jakis sposob "zaprzyjaznione"

-
Tak, Panowie, bo minął już ponad roczek od naszego pierwszego "szturmu" i aż żal patrzeć jak się mapa starego Brożka Tardieu marnuje
... A propos upamiętnień: tabliczka francuska z Ignalina została ostatnio bardziej uwidoczniona przez wycięcie naprzeciw niej małego odcinka odbojnika oddzielającego figurę od jezdni. Widziałem dziś z okien autokaru w drodze do Ornety na spóźnione obchody DEN.

-
Pod pretekstem wątku medyczno - sepulkralnego wrzucam ciekawostkę. Znanemu chirurgowi Wielkiej Armii: uchodzącemu za mistrza swych czasów Larreyowi operacja amputacji kończyny wraz z podszyciem naczyń zajmowała 10 - 15 minut. Tymczasem podczas wojny Stefana Batorego ze zbuntowanym Gdańskiem w 1577 krakowski medyk Kacper Bendoński (członek ekipy doktora Lucenbergera) dokonywał tego w "osiem zdrowasiek" tj. ok. 3 minut!
Zależy kto czym amputował 

-
No, nie siekierą. Piły znano już od starożytności.
Tak, w czasach przed wynalezieniem znieczulenia "dobry chirurg" znaczylo mniej wiecej tyle co "szybki" chirurg - zwlaszcza w odniesieniu do amputacji. Ogromnie wiec ceniono na tym polu roznej masci osilkow, ktorzy z odcieciem konczyny radzili sobie nawet w... kilku(!) pociagniecach pily!
Zainteresowanym blizej tematyka polecam np. Juergena Thorwalda "Stulecie chirurgow" (dostepne np. na rapidshare
) choc scinajaca to krew w zylach lektura...