Schrony OC w Olsztynie
Schrony OC w Olsztynie
Cześć.
Poszukuję możliwie najwięcej informacji na temat schronów OC w Olsztynie. Jak powszechnie wiadomo pod Kortowem jak i najprawdopodobniej pod większą częścią starej części miasta znajdują się schrony i tunele.
Potrzebuję informacji na temat sieci tych tuneli, ewentualnie map, szerszych informacji, zarówno zasłyszanych jak i potwierdzonych. Liczę na was, jako, że jest to dla mnie dość istotna sprawa.
Pozdrawiam.
Poszukuję możliwie najwięcej informacji na temat schronów OC w Olsztynie. Jak powszechnie wiadomo pod Kortowem jak i najprawdopodobniej pod większą częścią starej części miasta znajdują się schrony i tunele.
Potrzebuję informacji na temat sieci tych tuneli, ewentualnie map, szerszych informacji, zarówno zasłyszanych jak i potwierdzonych. Liczę na was, jako, że jest to dla mnie dość istotna sprawa.
Pozdrawiam.
Re: Schrony OC w Olsztynie
Kiedyś tego typu obiekty budowano dosyć powszechnie. Pamiętam, że charakterystyczne budki szybów wentylacyjnych były częstym widokiem. Po upadku jedynie słusznego ustroju część lub nawet większość rozebrano i zasypano. Ponieważ mieszkałem w pobliżu, to pamiętam, że jeden z szybów znajdował się między blokami na ul. Wyszyńskiego 6 i 8. Powszechnie znany schron znajduje się również pod budynkiem dworca głównego. Kolejny powinien być pod ratuszem. Jako, że jestem wychowany jeszcze w poprzednim ustroju, przy tego typu tematach zawsze się zastanawiam na ile są to informacje poufne, czy te sprawy jeszcze interesują jakiekolwiek służby i czy można się swobodnie wszelkimi wiadomościami na ten temat wymieniać, w szczególności na temat konkretnej lokalizacji i przeznaczenia tych obiektów
.

Schrony są w zarządzie OC, której szefem jest wojewoda. Informacji nalepiej szukać w Urzędzie Wojewódzkim. Oczywiście, nie wszystkie byłe schrony są znane OC i nie wszystkie ze znanych przedwojennych zostały uznane za schrony po wojnie.
Czy istnieje mniej lub bardziej oficjalna metoda wejścia do środka? Bardzo proszę o pw jeśli ktoś chciałby podzielić się szerszą wiedzą, lub tutaj jeśli to możliwe.
Tak więc sieć tuneli jest najprawdopodobniej nie do końca połączona poprzez zniszczenie niektórych korytarzy, czy tak?
Co z tymi przedwojennymi miejscami?
Tak więc sieć tuneli jest najprawdopodobniej nie do końca połączona poprzez zniszczenie niektórych korytarzy, czy tak?
Co z tymi przedwojennymi miejscami?
Nie ma sieci tuneli, chyba że masz na myśli techniczne infrastruktury miejskiej. Schrony to wydzielone pomieszczenia.
Oficjalną metodą wejścia do środka jest uzyskanie zgody zarządcy. Nieoficjalnie możesz znaleźć jakiś otwarty.
Oficjalną metodą wejścia do środka jest uzyskanie zgody zarządcy. Nieoficjalnie możesz znaleźć jakiś otwarty.
- syriusz13
Oficjalnie i legalnie możesz wejść do bunkra pod dworcem głównym w Olsztynie.Jest otwarte bo mieści się tam jakaś firma,czy kafejka.
Następny schron mieści się na ulicy Kopernika,po prawej stronie filharmonii.
Następny schron mieści się na ulicy Kopernika,po prawej stronie filharmonii.
Dziękuję za odpowiedzi. Dworzec i okolice filharmonii sprawdzę, dzięki za podanie tropu.
Co z tymi przedwojennymi obiektami? I już "legendarnymi" tunelami pod Kortowem?
Co z tymi przedwojennymi obiektami? I już "legendarnymi" tunelami pod Kortowem?
Na ten temat była już dyskusja na forum, chyba w dziale fortyfikacje.FELIX pisze:Co z tymi przedwojennymi obiektami? I już "legendarnymi" tunelami pod Kortowem?
No tak, ale to wciąż mało. Z kim należy rozmawiać, aby dostać się do wewnątrz?
- syriusz13
Odnośnie tuneli w Kortowie odsyłam do "Odkrywca " nr 4(87) IV 2006.str 24-26
Niestety nie posiadam owego numeru, a w archiwum Odkrywcy, nie ma możliwości przeczytania artykułów.
http://www.odk.pl/odkrywca-nr-4-2006-87-,3124.html" onclick="window.open(this.href);return false;. Jedynie 11.50 zł + koszty przesyłki.
Bez sensu zamawiać gazetę sprzed kilku lat dla dwóch stron artykułu, tym bardziej, że zależy mi dość mocno na czasie i nie wiem czy tamte informacje mi pomogą. W poniedziałek zasiądę w bibliotece, może uda się coś wykopać.
Istotne dla mnie jest to, w którym miejscu do owych tuneli znajduje się wejście (zamknięte, ale wejście). Szukam miejsc takiego typu ponieważ obiekty te mogą być pomocne w pracy badawczej, tak więc jak widać nic związanego z eksploracją lub nie daj Bóg z plądrowaniem.
Istotne dla mnie jest to, w którym miejscu do owych tuneli znajduje się wejście (zamknięte, ale wejście). Szukam miejsc takiego typu ponieważ obiekty te mogą być pomocne w pracy badawczej, tak więc jak widać nic związanego z eksploracją lub nie daj Bóg z plądrowaniem.
Ale tunele pod Kortowem to nie schrony. Co to za praca badawcza, która wymaga byle jakich podziemi?
Poszukiwania nowych zimowisk nietoperzy
.