Krzyzyk do ID
Krzyzyk do ID
Wyskoczyl mi dzis oto krzyzyk, wydaje mi sie ze to poczatek XX w. Prosze o potwierdzenie i troszke informacji (http://pl.wikipedia.org/wiki/Antoni_Padewski" onclick="window.open(this.href);return false; ) 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Blacek
- Kontakt:
Re: Krzyzyk do ID
cześć!!!
Widzę na nim św. Antoniego Padewskiego- patrona od rzeczy zagubionych (co pewnie już wiesz). Taki krzyżyk widzę pierwszy raz. Częściej widywałem figurki kieszonkowe z cyny/ołowiu. Napisów nie byłem w stanie odczytać. Wydaje mi się, że Twoje datowanie jest trafione. Pozdrawiam!!!
Widzę na nim św. Antoniego Padewskiego- patrona od rzeczy zagubionych (co pewnie już wiesz). Taki krzyżyk widzę pierwszy raz. Częściej widywałem figurki kieszonkowe z cyny/ołowiu. Napisów nie byłem w stanie odczytać. Wydaje mi się, że Twoje datowanie jest trafione. Pozdrawiam!!!
- Szara Sowa
Mam taki sam, jeszcze niedoczyszczony, jest chyba z żelaza. Krzyż św. Antoniego Padewskiego. Na odwrocie znajduje się po niemiecku fragment z 5 rozdziału Apokalipsy św. Jana. " ... zwycięży Lew z pokolenia Judy, odrośl Dawida ..." Myślę, że początek XX w. Zastanawiające, że choć napis po niemiecku to nie gotykiem.
Za to pozwala dokładniej datować krzyżyk najpóźniej na lata trzydzieste XX w.Zastanawiające, że choć napis po niemiecku to nie gotykiem.
Pozdrawiam
Dziekuje Panstwu bardzo