Szturm na Twierdzę Wisłoujście
Moderator: Manufaktura Dzika
-
Re: Szturm na Twierdzę Wisłoujście
Excusez-moi. Poprawione. Z Waszym 4. p. jeg. jest małe zamieszanie. Sformowany bowiem był w 1797 r. jako 5. p. jeg. (do 1800 r. nr 4 nosił 3.p. jeg.). W 1807 r. szefem 4. p. jeg. był sam gen.-mjr Karł Fiodorowicz Baggowut a komendantem płk Grigorij Nikołajewicz Frołow.
Hej.
Dostałem cynk z muzeum, że nadal chcą zrobić bitwę w podawanym terminie. Jakieś konkrety powinny być w przyszłym tygodniu.
Dostałem cynk z muzeum, że nadal chcą zrobić bitwę w podawanym terminie. Jakieś konkrety powinny być w przyszłym tygodniu.
-
Czuwamy, monitorujemy
!

Czy można wpisać się na listę rezerwową?
Jeśli impreza jest datowana na 1813 rok, to chętnie wystąpię w mundurze Westpreussische Jager Kompanie
Muzeum chce przesunąć termin bitwy na 16 kwietnia bo wcześniej są jakieś targi.
Koliduje to komuś z czymś?
Koliduje to komuś z czymś?
-
My o ile wiem mamy w planach na kwiecień tylko "Wisłoujście". Rychłe ustalenie terminu jest jednak ważne, bo nie wszyscy mogą wziąć wolne z dnia na dzień.
Mam wpisanych: siebie, Dzika, Marka z Ewakiem, Damiana, U96, Marcina, Praporszczyka, Fotografa, Olsztyniaka, Tworasa, Jacka, Księcia, Adka, Agnieszkę i Macieja (RAZEM: 16). Tyle mogliśmy podać. Inni albo na własny rozrachunek, albo na ewentualne wytworzone pustostany. Chyba żeby podskoczył limit.
Mam wpisanych: siebie, Dzika, Marka z Ewakiem, Damiana, U96, Marcina, Praporszczyka, Fotografa, Olsztyniaka, Tworasa, Jacka, Księcia, Adka, Agnieszkę i Macieja (RAZEM: 16). Tyle mogliśmy podać. Inni albo na własny rozrachunek, albo na ewentualne wytworzone pustostany. Chyba żeby podskoczył limit.
1er Regiment d'Artillerie-á-Pied z Jonkowa potwierdza swoje przybycie w liczbie 4 artylerzystów. 

Hej.
Sprawa wygląda tak, że ma to być głównie bitwa artyleryjska. Wymiana ognia artylerii i piechoty z twierdzy i podpływającego galeonu (!).
Stąd głównie preferowani artylerzyści.
Nie wiem jak to ogarnąć, potrzeba obsadzić z 15-20 armat. W braku laku częściowo na 2 osoby obsługi do jednej armaty jedna sprytniejsza będzie z piechoty.
Generalnie będzie bonanza, bez wytycznych mundurowych. Ma być mega wielka strzelawka.
Sprawa wygląda tak, że ma to być głównie bitwa artyleryjska. Wymiana ognia artylerii i piechoty z twierdzy i podpływającego galeonu (!).
Stąd głównie preferowani artylerzyści.
Nie wiem jak to ogarnąć, potrzeba obsadzić z 15-20 armat. W braku laku częściowo na 2 osoby obsługi do jednej armaty jedna sprytniejsza będzie z piechoty.
Generalnie będzie bonanza, bez wytycznych mundurowych. Ma być mega wielka strzelawka.
-
Wracam więc do pierwotnych źródeł twojego zaproszenia: jaki limit osobowy dla WMP (z własnej artylerii mamy tylko 1 moździerek)?
srebrny_lisie zapomniałeś o wiwatówce 

Artyleria, słusznych rozmiarów, jest na miejscu. Potrzeba artylerzystów do obsługi.
W chwili obecnej nie mam dla Was limitu, gdyż jako pierwszych ująłem w zgłoszeniu piechoty, ale potrzebuję pewne zgłoszenia.
Siłą żeczy preferowani są dobrzy artylerzyści, następnie piechota ze strzelającą bronią, jak i markietani i kantynierki organizujące obóz. Co do żołdu, z czasem określę konkretną sumę dla danej grupy, co nie zmienia faktu, że może przyjechać więcej osób.
W chwili obecnej nie mam dla Was limitu, gdyż jako pierwszych ująłem w zgłoszeniu piechoty, ale potrzebuję pewne zgłoszenia.
Siłą żeczy preferowani są dobrzy artylerzyści, następnie piechota ze strzelającą bronią, jak i markietani i kantynierki organizujące obóz. Co do żołdu, z czasem określę konkretną sumę dla danej grupy, co nie zmienia faktu, że może przyjechać więcej osób.
6. komp. lekka APXW stawi się w sile 3 osób, kolega rekrut będzie pomagać jako amunicyjny
Ok.Horhe.
Czyli bez Ewy i Marka (ich piszę na listę artylerii), z piechoty zgłaszacie 14 osób, czy coś się zmieniło?
Czyli bez Ewy i Marka (ich piszę na listę artylerii), z piechoty zgłaszacie 14 osób, czy coś się zmieniło?
- krysiaArt.-Kłodzko

Z Kłodzka Lemi zgłosił mi 6-8 artylerzystów.
Rozumiem, że nie liczył Ciebie w tej grupie?
Mogę cię dopisać do artylerii kłodzkiej?
Rozumiem, że nie liczył Ciebie w tej grupie?
Mogę cię dopisać do artylerii kłodzkiej?