Mdalik do ID ?
Mdalik do ID ?
Proszę o jakieś info o nim wylazł na obozie jenieckim .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Mdalik do ID ?
Tu powinieneś znaleźć odpowiedz
http://szkaplerz.pl/szata/index.php?go=02" onclick="window.open(this.href);return false;

http://szkaplerz.pl/szata/index.php?go=02" onclick="window.open(this.href);return false;
Dzięki Michał już wszystko wiem 

Na medaliku znajduje się scena objawienia Matki Bożej św. Szymonowi Stock.
Medalik ten spełnia jak najbardziej regułę medalika szkaplerznego - ma po jednej stronie wizerunek Matki Bożej (niekoniecznie Szkaplerznej), a z drugiej Najświętszego Serca Pana Jezusa.
Żeby zakończyć temat wątkiem militarnym - bo w końcu znaleziony na terenie gdzie przebywali jeńcy wojenni, warto wiedzieć, że papież Pius X w 1912 r. uczynił wyjątek dla żołnierzy, udzielając pozwolenia, by żołnierze pozostający w czynnej służbie, mieli ważnie nałożony szkaplerz karmelitański i zyskiwali odpusty do niego przywiązane już wtedy, gdy przyjmą i noszą medalik szkaplerzny poświęcony w tym celu przez upoważnionego do tego kapłana, bez uprzedniego rytualnego zastąpienia szkaplerza sukiennego - medalikiem szkaplerznym.
Trochę zawiłe, ale kto czytał ten wie o co chodzi
Medalik ten spełnia jak najbardziej regułę medalika szkaplerznego - ma po jednej stronie wizerunek Matki Bożej (niekoniecznie Szkaplerznej), a z drugiej Najświętszego Serca Pana Jezusa.
Żeby zakończyć temat wątkiem militarnym - bo w końcu znaleziony na terenie gdzie przebywali jeńcy wojenni, warto wiedzieć, że papież Pius X w 1912 r. uczynił wyjątek dla żołnierzy, udzielając pozwolenia, by żołnierze pozostający w czynnej służbie, mieli ważnie nałożony szkaplerz karmelitański i zyskiwali odpusty do niego przywiązane już wtedy, gdy przyjmą i noszą medalik szkaplerzny poświęcony w tym celu przez upoważnionego do tego kapłana, bez uprzedniego rytualnego zastąpienia szkaplerza sukiennego - medalikiem szkaplerznym.
Trochę zawiłe, ale kto czytał ten wie o co chodzi

Dzięki wielkie Dietrich za wyjaśnienie 

Dzis wyszedl mi bardzo podobny tyle ze w lepszym stanie
w okolicy wyskoczyly lyzki i guzik francuski z gorejacym granatem 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dokładnie identyczny
A skoro francuzy wychodziły to i wiem gdzie spacerowałeś 

Kortesas w swojej galerii na Litwie wytargał też identyczny.
He he akurat kawalek od Warmii spacerowalem jak mniemam wlasnosc jenca ze stalagu-319 w ChelmieBLACK pisze:Dokładnie identycznyA skoro francuzy wychodziły to i wiem gdzie spacerowałeś