A z uwiezionymi Rosjanami sprawa raczej beznadziejna - sam 'batiuszka' skwitowal wszak ich los lakonicznym: "nie ma jencow wojennych, sa tylko zdrajcy ojczyzny"...

na pewno mam (F)rancuza i (R)osjanina - resztę przy okazji jak znajdę to muszę przejrzeć, cyknę wtedy fotki i powklejamNacek pisze: Ale mam też pytanie. Jeśli P przed numerem oznacza jeńca polskiego to jakie inne litery znaleźliście - jeśli było na forum to przepraszam jeszcze się nie przekopałem.
A wiec jednak!ahasver pisze:Jeśli chodzi o spisy imienne to na pewno istnieją. Od 2000 r działa komisja niemiecko-rosyjska do spraw sowieckich jeńców. Niemcy skanują dokumenty Wermachtu i przekazują Rosjanom a ci wrzucają sporo tego do internetu. Poniżej karta jeńca z łagru IB
A może jakieś linki podpowiesz.ahasver pisze:(...) i przekazują Rosjanom a ci wrzucają sporo tego do internetu. (...)
Może jakiś błąd programistów? Wpisałem stalag I A i również 1000 wyników...1. Na hasło "шталаг I B Хоенштайн" wyszła lista na 1000 pozycji - nie mogę się zorientować czy to jakieś ograniczenie projektu, czy rzeczywiście taka okrągła liczba dokumentów.
Ja posiadam blaszke ze stalagu 324, niestety nie ma w bazie. W niektórych przypadkach dane są na tyle szczegółowe że można ustalić nr kwatery na cmentarzu.2. Można szukać wg numerów obozowych. Czy ktoś zidentyfikował blaszki ze swojej kolekcji? Tworas i warwick deklarowali posiadanie blaszek z "R". Wrzućcie proszę numery jestem ogromnie ciekaw czy kogoś zidentyfikujemy.
Александр Васильевич МаксимовTworas pisze: nr. 1491 R - z tyłu w jednej linni wybite - MAKCNMOP
Jeśli nie ma "R" to mało pewne ale może byćTworas pisze: nr. 254