Medalik do ID

Medaliki, krzyżyki, biżuteria itp.
Awatar użytkownika
zecke

Medalik do ID

Post autor: zecke »

Witam.
Mam prośbę o dodatkowe informacje.
Medalik ma średnicę 24 mm i wykonany jest ze stopu ? żelaza.
Pośrodku medalika (awers) znajduje się skrót IHS z krzyżem nad literą H i „grotem strzałki” pod nią. Na obrzeżu jest napis oddzielony u góry i dołu pięcioramiennymi gwiazdami; litery na prawo: V R S N S M V – S M Q L I V B: Vade retro Satana, Numquam Suade Mihi Vana – Sunt Mala Quae Libas, Ipse Venena Bibas ( Idź precz szatanie, nie kuś mnie do próżności. Złe jest to co podsuwasz, sam pij truciznę).
Druga strona medalika (rewers) ma pośrodku wielki krzyż. Na czterech polach wyznaczonych przez ramiona krzyża znajdują się litery: C S P B- Crux Sancti Patris Benedicti (Krzyż Świętego Ojca Benedykta).
Na belce pionowej krzyża, od góry do dołu: C S S M L- Crux Sacra Sit Mihi Lux (Krzyż święty niech mi będzie światłem). Na belce poprzecznej: N D S M D- Non Draco Sit Mihi Dux (Diabeł -dosłownie: smok- niech nie będzie mi przewodnikiem).
Pytanie: z jakiego okresu pochodzi medalik i dlaczego na awersie widnieje skrót IHS, a nie np. wizerunek św. Benedykta skoro na rewersie jest jego krzyż ?
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Szara Sowa

Re: Medalik do ID

Post autor: Szara Sowa »

Krzyż św. Benedykta. Medalik z XVII lub początku XVIII w. , dokładnie taki jaki widnieje na ulotce z Insbrucku z 1664 r. Dopiero od 1742 r. obligatoryjnie umieszczano na awersie postać św. Benedykta. Medaliki robiono z czego popadło, także z żelaza. Dlatego choć bito ich bardzo dużo , do naszych czasów zachowało się niewiele (korozja zjadła). Czy mógłbyś zrobić lepsze zdjęcia?
Awatar użytkownika
zecke

Post autor: zecke »

Witam!!!
Bardzo dziękuję za dodatkowe informacje.
Może jestem zbyt dociekliwy, ale pojawiło sie drugie pytanie:
Kto narzucił "obligatoryjność"?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Szara Sowa

Post autor: Szara Sowa »

Papież Benedykt XIV.
ODPOWIEDZ