W przyszłym roku, wiec juz niebawem wybieram się m.in do Biskupca w celu sfotografowania miejsca gdzie mógł znajdować się zamek oraz w celu weryfikacji - czy fragmenty murów przy ulicy Ogrodowej faktycznie są pozostałością średniowiecznych umocnień miasta.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada jakieś wskazówki co do lokacji zamku? Moze wiecie coś o tych murach w mieście? Czy ten zachowany fragment faktycznie jest ich pozostałością?
Biskupiec - zamek, mury
- syriusz13
Biskupiec - zamek, mury
Moge ci pokazać w terenie zamki (oczywiscie pozostałości) w Barczewie i Jezioranach.Strażnice w Jedzbarku i grodziska w Marunach ,w Barczewie,Dżwierzutach,Czerwonce.Mogę ci też wskazać wały podłużne.
Co do Biskupca musiałbym troszke podpytać.
Co do Biskupca musiałbym troszke podpytać.
- castleman
- Kontakt:
Biskupiec - zamek, mury
Dziekuję za chęci, w Jezioranach i w Barczewie juz byłem, oczywiście pozostałości murów, budynek pozamkowy....tylko mam pytanie, jest szansa dostać się do piwnic tego budynku w celu sfotografowania piwnic? W woj. warm.-maz. pozostały mi juz tylko do sfotografowania raczej tylko miejsca po zamkach własnie w Biskupcu, Olecku, Stradunach, Garbnie, pałac w miejscu dworu w Korszach i miejsce po starym dworze oraz przebudowany dwór obronny w Galinach.
Ogólnie skupiam sie na fotografowaniu miejsc po zamkach, na które i tak mi brakuje czasu,a myśląc o grodziskach - w tym zyciu nie zdołam tego sam zrobić
Jest ich po prostu za dużo, fizycznie nie dam rady wszystkiego ogarnąć. Na swoim forum mam w mniejszym bądź większym stopniu stopniu opisanych ok. 250 grodzisk na Warmii i Mazurach.
Choć, jesli jestem gdzieś w pobliżu, mam trochę wolnego czasu to oczywiście bardzo chętnie je obejrze i sfotografuję.
Ogólnie skupiam sie na fotografowaniu miejsc po zamkach, na które i tak mi brakuje czasu,a myśląc o grodziskach - w tym zyciu nie zdołam tego sam zrobić

Choć, jesli jestem gdzieś w pobliżu, mam trochę wolnego czasu to oczywiście bardzo chętnie je obejrze i sfotografuję.
- syriusz13
Biskupiec - zamek, mury
Chodzi ci o Barczewo?Oczywiscie że można wszystko załatwić.Jest to teraz budynek prywatny (zakład produkcyjny) i z właścicielem mozna wszystko.castleman pisze:Dziekuję za chęci, w Jezioranach i w Barczewie juz byłem, oczywiście pozostałości murów, budynek pozamkowy....tylko mam pytanie, jest szansa dostać się do piwnic tego budynku w celu sfotografowania piwnic?
Jak ci coś z moich okolic będzie potrzeba to z miłą chęcia pomoge.Moge nawet zdjecia porobić.
- castleman
- Kontakt:
Biskupiec - zamek, mury
Tak, mam na mysli Barczewo, sam posiadam zdjęcia jedynie z zewnątrz obiektu, a jak wiadomo, w takich przebudowanych zamkach najwiecej oryginalnych szczegółów z epoki mozna własnie znlaleźć w piwnicach
Re: Biskupiec - zamek, mury
odkopuje kotleta ale może przyda sie dla potomnych. Z tego co słyszałem to zamek w Biskupcu znajdował się na przeciwko Kościoła Sw. Jana. Chyba nie ma zadnych pozostałości po nim. Podobno cegły z zamku zostały wykorzystane do odbudowy własnie Kościoła Sw. Jana.
- olsztyniak
Re: Biskupiec - zamek, mury
lisplus - dzień dobry