Witam,
Może uda się Wam ustalić co to za cudo, nie wygląda na współczesne.
Na kryzie napis "SCHULER" i jakiś słabo widoczny znak na dole, spłonka zbita głęboko dość grubą iglicą, obsada pocisku wyraźnie zaznaczona ale małej szerokości. Dziwne jest, że szerokość kryzy jest znacznie mniejsza od szerokości korpusu. Nie mogę nic znaleźć w sieci.
SCHULER
Re: SCHULER
Moze to jakis cwiczebniak bo 'schuler' z niem. to uczen

- syriusz13
Aż takie to nie jest dziwne, poprostu to jeden z rodzajów tyłu łuski ,który jest nazywany : z kryzą zmiejszoną.WO_mazur pisze: Dziwne jest, że szerokość kryzy jest znacznie mniejsza od szerokości korpusu. Nie mogę nic znaleźć w sieci.
Co do amunicji szkolnej to na łusce powinno być 6 głebokich wgłebień (nie znam wyjatków od tej zasady).
Według mnie to nabój szkolny od działka systemu Oerlikon
Niezawsze - ja w swojej kolekcji mam polskiego szkolnego mausera bez wgłębieńsyriusz13 pisze: Co do amunicji szkolnej to na łusce powinno być 6 głebokich wgłebień (nie znam wyjatków od tej zasady).
- syriusz13
Czy mógłbyś tu wkleic tę łuskę?Może masz ćwiczebną a nie szkolną.Andrew pisze:Niezawsze - ja w swojej kolekcji mam polskiego szkolnego mausera bez wgłębień
http://www.luski.poszukiwania.pl/index. ... z=szkolne7" onclick="window.open(this.href);return false;
Mam taki sam jak 4 od dołu
Mam taki sam jak 4 od dołu
Wgłębień brak, nie ma też pocisku ale coś w tym tropie musi być... szkolny, ćwiczebny, treningowy albo inna forma niebojowej ciekawostki. jeśli ktoś z Was trafi na coś w sieci to proszę o info.syriusz13 pisze: Co do amunicji szkolnej to na łusce powinno być 6 głebokich wgłebień (nie znam wyjatków od tej zasady).
Pozdrawiam
- Loslau
- Kontakt:
Witam,
To łuska (a raczej jej destrukt) 20x110RB systemu Oerlikona.
Co tym strzelało? Poszukaj w google pod nazwą Oerlikon S
Pozdrawiam.
To łuska (a raczej jej destrukt) 20x110RB systemu Oerlikona.
Co tym strzelało? Poszukaj w google pod nazwą Oerlikon S

Pozdrawiam.