Grecy w Stablacku

Lata 1939-1945
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Grecy w Stablacku

Post autor: Blacek »

W Małych Piastach (b. bogate miejsce) wykopałem kiedyś blachę ze Stalagu Stablack oraz kilka guzików z płaskiej blachy, wytłoczono na nich głowę Ateny (profil) w zsuniętym na tył hełmie korynckim . Na tymże hełmie, ku tyłowi - była mała, owalna tarcza z pegazem. Napis wokół głosił: LEANDOPOL DIVOE (oczywiście litery duże, drukowane i greckie i wtedy tak to odczytałem- mogę się mylić, poza tym - pamięć już zawodzi). Czy możliwy jest zatem wniosek, że w majątku pracowali jeńcy greccy ze Stablacku. Może ktoś wie o tej formacji.
Ciekaw jestem, czy w Górowie ktoś ma jeszcze takie guzioły? Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
DAMIAN

Re: Grecy w Stablacku

Post autor: DAMIAN »

Różności tam wychodzą ale takich guziołów tam nie znalazłem. :)
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Nu, znaczy szkoda, bo męczy mnie temat. A propos - najwięcej wykopaliśmy w północno zachodnim rogu parku - tam było śmietnicho. Tamże zobaczyłem pierwszy raz sowiecki kubek porcelanowy z gwiazdą (w niej sierp i młot) i literami "K" "A". Był w tym miejscu także szkielet (na wierzchu i niekompletny np: czaszka bez twarzy), wiele porozrzucanych sreber i różnych sprzętów domowych. Miejsce niesamowite i godzinami bym opowiadał - dlatego się już przymknę.
Pozdrawiam, zwłaszcza Górowiaków (tęskno mi, choć domu już nima).
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

Blacek pisze: Czy możliwy jest zatem wniosek, że w majątku pracowali jeńcy greccy ze Stablacku. Może ktoś wie o tej formacji.
A co do jeńców to jest bardzo prawdopodobne że pracowali w majątku Piasty Małe. To raczej powszechna praktyka była. :) Blaszka ze Stalagu IA wyszła też przy parku we wsi Żołędnik.
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Ś.p. Dziadzio Mietek opowiadał, że podczas rozbiórki baraków w Kamińsku znalazł kilka carskich "świnek". Ale prosto rzecz ujmując - nigdy nie natrafiłem na jakieś śmieciodziury po jeńcach. Po prawdzie nie wiedziałem gdzie był obóz, albo filie. Miałem też guzik legii cudzoziemskiej też pewnie po jeńcach. Tak, czy owak - żadne rycie nie będzie takie jak wtedy i tam (znaczy u nas)
ODPOWIEDZ