Ryngraf
- olsztyniak
Re: Ryngraf
Odlew patriotyczny niestety z czasow PRL pamietam u moich dziadkow wisialo takich pare na scianie (ich sasiad pracowal w odlewni
)

- olsztyniak
Sepp nie zgodzę się z Tobą. Ryngraf już był zanim komuś się śniło że będzie PRL. Kopią jest tylko łańcuszek.
Stefan pokaz tyl... jak to mozliwe 

- olsztyniak
Ten ryngraf nie jest mój ja go tylko prezentuję do id. Z opowieści wiem (przynajmniej tak twierdzi właściciel) że był noszony przez jego wujka który był w oddziale partyzanckim.Nie mam fotki drugiej strony ale to co jest na 1 wypukłe na 2 jest wklęsłe.
- Szara Sowa
Z jakiego metalu jest zrobione? Czy wklęsłe znaczy odlew czy wytłoczka z blachy? Jakiej jest grubości?
- olsztyniak
Metal trudny do określenia. Wytłoczka. Wymiary - 112x94x2,5mm.
- Blacek
- Kontakt:
Po dziadkach z Wileńszczyzny mam taki sam - ołowiany. Miał być pamiątką z pielgrzymki na Jasną górę - przed wojną. Niewykluczone, iż wytwarzano takie i po wojnie. Podobnie jak patriotyczne orły z MB na piersi, trzymające w szponach wstęgę.
W każdym razie: po nas już tylko plastick
W każdym razie: po nas już tylko plastick

Jakis bardzo "leciwy" ten ryngraf mi sie nie wydaje, obstawialbym ostatnie miedzywojnie. Orzelek jest nieheraldyczny a stylizowany w manierze "klasycystycznej" (cos pomiedzy SAP a Ksiestwem Warszawskim), to tez motyw czesty w poczatkach ub. stulecia. Choc ostatnio uzywal podobnego np. UOP
No ale na pewno nie PRL! Zwlaszcza ze ma wytarcia typowe dla czestego noszenia a nosio sie takie rzeczy raczej nie w czasach pokoju (historia z wujkiem wydaje sie prawdopodobna!). Smiem twierdzic ze mogl juz predzej... chronic od PRL!!!
Ale jesli tak, to odpusc go sobie - jest calkowicie nieskuteczny!
P.S. Zartowalem, "przechwytuj" jesli mozesz - b. ladna rzecz!

No ale na pewno nie PRL! Zwlaszcza ze ma wytarcia typowe dla czestego noszenia a nosio sie takie rzeczy raczej nie w czasach pokoju (historia z wujkiem wydaje sie prawdopodobna!). Smiem twierdzic ze mogl juz predzej... chronic od PRL!!!

P.S. Zartowalem, "przechwytuj" jesli mozesz - b. ladna rzecz!

- Blacek
- Kontakt:
Oto mój ryngraf. Dziury w rogach są po śrubach - znaczy był przykręcony do motocykla.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jakiego motocykla??
- Blacek
- Kontakt:
Znaczy. Mój ś.p. wujo Tomasz,jeździł na motokrosie (lata 70te) używając do tego celu najpierw składaka z jakichś niemieckich i polskich części
(był genialnym mechanikiem jak na wiejskie warunki). Później zaś przesiadł się na MZ Trophy (taki z nieruchomym reflektorem jak nasza Gazela). Było kilka urazów głowy, nowotwór i...gleba
. budował też inne wehikuły używając np. profilowanego fotela z jakiegoś czołgu, czy pojazdu pancernego) z jego dorobku nie zachowało się nic (miejscem akcji były Wojciechy k. Bartorszyc- ciekawe miejsce).