Grobowiec Napoleona

Lata 1799-1815
mapownik

Grobowiec Napoleona

Post autor: mapownik »

Czy cos Wam to mowi?
Obrazek
Wieczorem wkleje pare zdjec z muzeum w Paryzu,sa stroje z epoki i kilka pamiatek po dowodcach.
Awatar użytkownika
DAMIAN

Re: Grobowiec Napoleona

Post autor: DAMIAN »

Bardzo bym prosił o więcej fotek z Muzeum Inwalidów!!! :) Zwłaszcza umundurowania i broni!!! :D
mapownik

Dobry jestes.Laduja sie na imageschack.Niestety ja interesowalem sie bardziej stara bronia ale jak zobaczylem sale Napoleona i pokoje oznakowane jako poszczegolne okresy jego drogi przez Europe to dech zapiera.Wieksze bitwy sa przedstawione jako animacje na wielkim stole z podkladem muzycznym i lektorem.Jest tez umundurowanie i bron ale nie wolno uzywac aparatu z lampa blyskowa.Stad zdjecia nie sa najlepsze.Ale widok oryginalnych mundurow nalezacych albo do adiutantow albo do dowodcow jak tez i inne szczegoly robia na mnie wrazenie.Mialem tylko dwie godziny.Jest tez odtworzono wyposazenie Napoleona podczas wedrowek, namiot, lornetka i inne ,jego ulubiona bron.Mnostwo portretow.Cierpliwosci.
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Obok leży marechal du palais gen. Bertrand (chociaż, prawdę mówiąc, widziałem go łażącego po Olsztynie a 22 maja po Dobrym Mieście ;) ).
mapownik

Tak na srodku Napoleon a po bokach reszta ale niestety ja nie ujalem tego.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
srebrny_lis

Anegdota Łysiaka nt. grobowca Napoleona. Jak wiecie, ogląda się go z górnej galerii. Pewien young American powiedział raz podczas zwiedzania do swej dzieweczki: "Mogę patrzeć na Niego z góry". Na to Łysiak:"Nie, żeby Go zobaczyć, musisz pochylić głowę!" :cool:
mapownik

Kolejna porcja w tym namiot wodza ,kilka mundurow, przyborniki uzywane w zyciu obozowym i bron.
Ludzi jest najwiecej kolo grobowca zdecydowanie, to robi wrazenie bo jest to kaplica gdzie sa urny z prochami wielu wybitnych ludzi.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mapownik

I kolejna porcja chyba juz ostatnia
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mapownik

DAMIAN pisze:Bardzo bym prosił o więcej fotek z Muzeum Inwalidów!!! :) Zwłaszcza umundurowania i broni!!! :D
Jesli chcesz wiecej zdjec broni to wysle Ci plyte DVD z kilku miejsc(Paryz,Liege,Bruksela) szczegolnie zamki kolowe i lontowe.Najwyzej pozniej to rozprowadzisz wsrod kolegow.Jest tu zdjecie strzelby zrobionej przez Lepage dla Napoleona.
Piszac " dobry jestes " oczywiscie zartowalem, przepraszam jesli urazilem.
Na razie kilka zdjec ale slaba jakosc ,brak flesza a ochrona strasznie pilnuje.Na ostatnim pietrze muzeum sa reliefy wazniejszych fortow francuskich.Piekny widok.Nie robilem zdjec broni bialej bo to nie moj "konik".Ksiazka o broni ktora jest wystawiona w muzeum kosztuje ponad 100 Euro.Jesli bede jeszcze raz to robie tylko mundury i sale z podzialem na bitwy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mapownik

CD.Kolejne fotki z dzisiejszego wypadu.Staralem sie robic zdjecia z opisami.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
srebrny_lis

Jak widać, nie trzeba podróżować, żeby tam "być" ;) . Pyskjanie, czy bywasz również w archiwum SHAT w Vincennes?
mapownik

Nie nie bylem tam jeszcze ale dowiedzialem sie niedawno ze niektorzy z marszalkow maja muzea w swoich miejscowosciach po calej Francji.
muzeum Murata i Besseriesa w La Bastide
muzeum Davouta w Sauvigny
muzeum Masseny w Nicei ( bylem tam niedawno ale nie wiedzialem o jego istnieniu)
Lannesie w Lectoure
Oudinot w Bar - le – Duc
Bernadotte w Pau

Niestety nie podrozuje tylko jestem w pracy i czasem mam "okienko",wtedy zwiedzam to co mnie interesuje.Tym razem dokladniej obszedlem miejsce gdzie sa zgromadzone krypty.
Zanim to powstalo wszystko robiono konkurs na wyglad mauzoleum;wygral Visconti,realizacja trwala ponad 20 lat,jest pieknie.Marmurowe tablice (reliefy) z wypisanymi osiagnieciami Wodza, wazniejsze bitwy ,
Powiedz mi co jest tam ciekawego w tym archiwum?Jesli sa stare mapy lub plany zwiazane z Polska to bede napewno.
Pozostale zdjecia jeszcze sie laduja.
srebrny_lis

W SHAT jest właściwie wszystko, co wiąże się z historią armii francuskiej. To, co z akt Wielkiej Armii przetrwało do dziś, jest właśnie tam. Chociaż materiał ikonograficzny to głównie Luwr i Wersal. Tam gromadzono obrazy, ryciny i szkice już za Napoleona I (Vivant - Denon); kontynuowali Ludwik Filip i Napoleon III. Poza "bieżącymi" rycinami, epoka napoleońska została zilustrowana głównie dziełami powstającymi w czasach Ludwika Filipa i Napoleona III (w tym niektóre sceny "lidzbarskie"). W 2. poł. XIX w. malowali też sporo Niemcy, np. Myrbach ("Murat pod Heilsbergiem") czy Hoffmann, w tę serię wpisuje się także nasz W. Kossak tworzący wtedy w berlińskim Monbijou. Proces tworzenia "Walki o sztandar w bitwie pod Heilsbergiem" jest świetnie uchwycony w jego opublikowanych po II wojnie "Listach do żony i przyjaciół".
mapownik

No coz nie pozostaje nic innego jak Louvre i Wersal ,jesli bedzie mozna robic zdjecia to bede .Szkoda ze jest zakaz robienia zdjec z lampa , niektore eksponaty sa nieoswietlone dobrze.Mam nadzieje ze cos widac z tych zdjec jesli chodzi o stroje,porobilem az do roku 1870.Pozdrawiam.Kilka fotek:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek